Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

ΑΛΣΟΣ ΚΑΨΑΛΙΟΥ: ΑΡΧΙΣΕ Ο ΠΙΛΟΤΙΚΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ



Τον περασμένο μήνα άρχισαν οι εργασίες για πιλοτικό καθαρισμό του Άλσους στο Καψάλι, το οποίο περιλαμβάνει το κάμπιγκ και το δασύλλιο μέχρι το ναό του Αγίου Ιωάννου στον Εγκρεμνό. 

Το καλοκαίρι που πέρασε, μετά και από τις δύο φωτιές που απείλησαν τη Χώρα, ετέθη και πάλι στο τραπέζι η ανάγκη καθαρισμού του μικρού δάσους, αφού το ενδεχόμενο μίας τυχαίας φωτιάς σε αυτό, όχι μόνο δεν ήταν αμελητέο, αλλά έθετε άμεσα δύο σοβαρά ζητήματα. 









Πρώτον, μία αισθητική καταστροφή ενός από τα ωραιότερα από τουριστική και αισθητική άποψη μέρη του τόπου και δεύτερον τον κίνδυνο ανεξέλεγκτης επέκτασης προς τα Ανατολικά και Βόρεια, κάτι που θα ήταν επίσης καταστροφικό, όπως άλλωστε συμβαίνει σε όλες τις πυρκαγιές. 

Το δασάκι αυτό είχε ήδη μεγάλη επιβάρυνση από καύσιμη ύλη, καθώς τα πεύκα ήταν πυκνοφυτεμένα και είχαν πολλά ξερά κλαδιά, τα οποία, μαζί με τα ξερόκλαδα και τις πευκοβελόνες ήταν ιδανικός συνδυασμός για φωτιά. 

Είναι αλήθεια ότι είχαν γίνει προσπάθειες καθαρισμού από ομάδες εθελοντών τα προηγούμενα χρόνια, οι οποίες ήταν φυσικό να περιοριστούν στα σημεία κοντά στο δημόσιο δρόμο. 

Πριν δύο χρόνια περίπου ξεκίνησε μία πρωτοβουλία από τον καθηγητή Καρδιολογίας και πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας κ. Π. Βάρδα, ο οποίος, πλαισιωμένος από λίγους ανθρώπους με τις ίδιες ανησυχίες, ξεκίνησε και έλαβε τις απαραίτητες άδειες από τις αρμόδιες αρχές. 








 
Το καλοκαίρι που πέρασε σχηματίστηκαν, μετά από μία συγκέντρωση στη Χώρα, δύο ομάδες εργασίας και άρχισε η αναζήτηση χρημάτων για να γίνει το έργο, το οποίο τέθηκε υπό την αιγίδα του Κυθηραϊκού Συνδέσμου Κυθήρων, σε ειδικό λογαριασμό του οποίου γίνεται η συγκέντρωση των χρηματικών προσφορών. 

Συγκεντρώθηκε ένα χρηματικό ποσό, το οποίο υπολογίζεται ότι επαρκεί για το 1/3 του έργου, ίσως και λιγότερο, αλλά άρχισαν τον Ιανουάριο πιλοτικές εργασίες πλήρους καθαρισμού σε συγκεκριμένο χώρο. 
Συγκεντρώνεται η καύσιμη ύλη σε σάκους, καθαρίζεται πλήρως το έδαφος και απομακρύνονται τα ξερά κλαδιά των πεύκων μαζί με τα πεσμένα και ξερά δένδρα. 

Ήδη το πιλοτικό πρόγραμμα βρίσκεται σε εξέλιξη και τα πρώτα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά για την ποιότητα της εργασίας, η οποία σε αυτή τη φάση είναι επίσης προσφορά ιδιώτη. Τώρα μένει το δύσκολο κομμάτι, καθώς ο χειμώνας έχει μόνο δύο μήνες να τελειώσει και ο καθαρισμός ολόκληρου του χώρου είναι πολύ χρονοβόρα υπόθεση. 









Για το λόγο αυτόν προέχει η συγκέντρωση των χρημάτων που απαιτούνται, πρώτα απ’ όλα δε πρέπει να συνεισφέρουν οι κάτοικοι της περιοχής, καθώς θα είναι και οι πρώτοι, οι οποίοι να απολαύσουν το 
 αποτέλεσμα και θα ανασάνουν λίγο από τον επαπειλούμενο κίνδυνο που ελλοχεύει κάθε καλοκαίρι.

Ο ειδικός λογαριασμός του Κυθηραϊκού Συνδέσμου στην Εθνική Τράπεζα είναι:
                             380/296036-28
και παρακαλούνται όλοι όσοι έχουν το ενδιαφέρον και τη δυνατότητα να συμβάλουν στο έργο, το οποίο αποτελεί επίσης πιλοτικό πρόγραμμα και για άλλα παρόμοια στο νησί, ώστε, αφ’  ενός να σωθούν μερικά δασύλλια στον τόπο και αφ’ ετέρου να διαμορφωθούν κατάλληλοι χώροι αναψυχής παράλληλα με την εξάλειψη ενός σημαντικού κινδύνου για τα αλσύλλια αυτά, αλλά και για την ταλαιπωρημένη χλωρίδα του τόπου μας, στον οποίο την τελευταία δεκαετία έχουν καεί εκτάσεις που πλησιάζουν το 20% της επιφανείας του νησιού, σε πολλές από τις οποίες η αναγέννηση είναι βραδεία ή σχεδόν μηδενική και κινδυνεύουν να καταστούν άμεσα υποψήφιες για ερημοποίηση.



 Για την Ομάδα Πρωτοβουλίας
     ΜΑΝ. Π. ΚΑΛΛΙΓΕΡΟΣ
        Εκδότης εφημερίδας «ΚΥΘΗΡΑΪΚΑ»

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΟΣ:  ΜΑΡΗ ΚΟΡΩΝΑΙΟΥ