Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

Η εφορία θα κυνηγήσει όσους χρωστούν φόρους και ασφαλιστικές εισφορές


To ενιαίο σύστημα είσπραξης ασφαλιστικών εισφορών και φόρων μπαίνει το επόμενο πεντάμηνο σε εφαρμογή, υπό την καθοδήγηση του Βέλγου εμπειρογνώμονα Patrick de Mets, με την ελπίδα ότι θα εισρεύσει ζεστό χρήμα στα άδεια ταμεία, μετά την άρνηση της Τρόικας να δώσει το πράσινο φως για νέα ευνοϊκή ρύθμιση χρεών στο ΙΚΑ.


Η συγχώνευση των εισπρακτικών μηχανισμών έπρεπε να έχει προχωρήσει από το Σεπτέμβριο, βάσει των επιταγών του Μνημονίου 2. Οι αρμόδιοι, ωστόσο, περίμεναν τον Βέλγο να επιστρέψει στην Αθήνα για να τους βάλει σε τάξη, καθώς όπως υποστηρίζουν στελέχη και των δύο ελεγκτικών φορέων οι “ικατζήδες” τρέφουν αντιπάθεια για τους εφοριακούς και τούμπαλιν με αποτέλεσμα να μην συνεργάζονται αρμονικά “μποϋκοτάροντας” το εγχείρημα. Το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη δηλώσει ότι θα αναλάβει την κοινή είσπραξη από την 1η Απριλίου του 2014, ενώ οι υπάλληλοι του ΙΚΑ εκφράζουν αντιρρήσεις, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να διαχειριστούν οι ίδιοι τη βάση δεδομένων του ιδρύματος.

Την ίδια ώρα, εκτός από τη δυσκολία είσπραξης των τρεχουσών εισφορών λόγω της κρίσης (μείωση εσόδων στο ΙΚΑ 12%) , σε υψηλά επίπεδα παραμένει και η εισφοροδιαφυγή, αγγίζοντας τα 6 δισεκατομμύρια το χρόνο στο μεγαλύτερο ταμείο της χώρας (ένας στους τρεις εργαζομένους δεν έχει ασφαλιστική κάλυψη), με αποτέλεσμα το ΙΚΑ να στρέφεται κάθε μήνα στον εσωτερικό δανεισμό για να πληρώσει τις συντάξεις.

Στον ΟΑΕΕ το έλλειμμα αναμένεται να φτάσει τα 822 εκατομμύρια ευρώ. Για να γίνει αντιληπτή η κρισιμότητα της κατάστασης, αρκεί να αναφερθεί πως η μείωση των εσόδων από τις εισφορές έχει υπερβεί το 30%.

Ο Υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης ζήτησε ήδη από την ΗΔΙΚΑ να συστήσει ένα κεντρικό λογαριασμό στον οποίο θα καταχωρούνται όλες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων, για να παρακολουθεί την πορεία τους, αναγνωρίζοντας και ο ίδιος ότι το κατακερματισμένο ασφαλιστικό σύστημα μπλοκάρει τον κεντρικό έλεγχο, με αποτέλεσμα οι οφειλές να ξεπερνούν σήμερα τα 11 δισ. ευρώ στο σύνολο των ταμείων.

Πάντως, ο Βέλγος τεχνοκράτης έβαλε βαθμό κάτω από τη βάση στην εισφοροεισπρακτική ικανότητα των λοιπών ταμείων, πλην του ΙΚΑ, ενώ επέκρινε τη χαμηλή απόδοση των εισπρακτικών μηχανισμών τόσο του ΙΚΑ όσο και των φορολογικών αρχών. Στο report που παρέδωσε στο οικονομικό επιτελείο επισημαίνει ότι “θα μπορούσε να ληφθεί η στρατηγική απόφαση να ανατεθούν οι αρμοδιότητες είσπραξης των ασφαλιστικών εισφορών στις φορολογικές αρχές, όταν η εισπρακτική τους δυνατότητα θα έχει αποκατασταθεί”.

Ανάμεσα στα μέτρα που έχει εισηγηθεί ο Βέλγος τεχνοκράτης είναι ακόμα και να μην λαμβάνονται υπόψη τα χρέη που συσσωρεύονται για διάστημα άνω των 8 μηνών, γιατί θεωρούνται πλέον επισφαλή. Σύμφωνα με τη θεωρία που ανέπτυξε, επικαλούμενος την εμπειρία χωρών όπως η Γαλλία, η Γερμανία και το Βέλγιο, το ασφαλιστικό ταμείο, ασκώντας πίεση πρέπει να φροντίσει να εισπράξει τις οφειλές, πριν περάσουν 6-8 μήνες.

Ακόμα και αν ενταχθεί ο οφειλέτης σε ρύθμιση χρεών, όταν οι δόσεις είναι πολλές επαναπαύεται. Καλύτερα λίγες και... καλές είναι η θεωρία του Βέλγου εμπειρογνώμονα.
--------------------------------
Πηγή: newmoney.gr
--------------------------------