Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2012

Πήραν πίσω το "χαράτσι" των 45 ευρώ στους συμβολαιογράφους - Πού θα δηλώνουν οι πολίτες γάμους, διαζύγια και θανάτους


- Χωρίς τη συμβολή των συμβολαιογράφων το σύστημα "Αριάδνη"
- Το υπουργείο Εργασίας πήρε πίσω το σχέδιο για καταβολή 45 έως 60 ευρώ σε συμβολαιογράφους
- Πλέον κάθε δημογραφική αλλαγή θα ελέγχεται από τρία διαφορετικά υπουργεία
- Οι δήμοι θα αναλάβουν το βάρος της διασταύρωσης στοιχείων


Το υπουργείο Εργασίας τελικά όπως όλα δείχνουν αλλάζει πορεία και πλέον δεν θα περνάει από τα συμβολαιογραφικά γραφεία αλλά μέσα από τις υπηρεσίες τριών υπουργείων με τελικό παραλήπτη την ηλεκτρονική διακυβέρνηση κοινωνικής ασφάλισης.


Το αρχικό σχέδιο του υπουργείου προέβλεπε τη σύνταξη διοικητικών πράξεων από τους συμβολαιογράφους για κάθε δημογραφική αλλαγή, όπως διαζύγια, γάμοι, θάνατοι, οι οποίες στη συνέχεια θα διαβιβάζονταν στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση κοινωνικών ασφαλίσεων με την επιβάρυνση για τους πολίτες να φτάνει περίπου τα 45 ευρώ.

Με το νέο σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο, ο ρόλος των συμβολαιογράφων μοιράζεται σε λειτουργούς τριών υπουργείων, το υπουργείο Εσωτερικών, το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Δικαιοσύνης. Έτσι στο αναθεωρημένο σχέδιο προβλέπεται ενεργή εμπλοκή των ληξιαρχείων, αφού οι θάνατοι και οι γεννήσεις θα δηλώνονται όπως πάντα στα ληξιαρχεία από τους πολίτες.

Από εκεί ένας πιστοποιημένος υπάλληλος, ένας ληξίαρχος δηλαδή θα έχει ειδικό κωδικό μέσω του οποίου θα έχει πρόσβαση στην ειδική βάση δεδομένων που θα έχει δημιουργηθεί από το υπουργείο Εσωτερικών και από εκεί το υπουργείο θα προωθεί τα στοιχεία στην ΗΔΙΚΑ αυθημερόν.

Ήδη το υπουργείο Εσωτερικών έχει αποστείλει στους δήμους όλης της χώρας, επιστολή με την οποία τους ζητά να παραλάβουν τους ειδικούς κωδικούς και οι περισσότεροι δήμοι έχουν ήδη ανταποκριθεί.

Ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης από την πλευρά του, αναφέρει πως πρόκειται για 5 δημογραφικές αλλαγές που για χρόνια δεν καταγράφονταν αποτελεσματικά.

Ρόλο στον εντοπισμό των παράνομων συντάξεων θα έχουν και οι εισαγγελείς οι οποίοι θα καλούνται να διαβιβάζουν υπηρεσιακά τις αποφάσεις διαζυγίων στα ληξιαρχεία και από εκεί θα προωθούνται στο υπουργείο Εσωτερικών με στόχο να καταλήξουν και πάλι στην ΗΔΙΚΑ.

Το μέτρο αναμένεται να εφαρμοστεί πιλοτικά από τις αρχές του 2013 σε όσους δήμους έχουν συνδεθεί με τη βάση δεδομένων, ενώ σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί το πρώτο 15νθήμερο του Ιανουαρίου με υποχρεωτική εφαρμογή από τον Φεβρουάριο και μετά.
-----------------------------
Πηγή: newsit.gr
-----------------------------