Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

Υποβρύχια αρχαιολογική έρευνα στην περιοχή Αντικυθήρων από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων και το Αμερικάνικο Woods Hole Oceanographic Institution

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Από την 1η έως την 18η Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε στην περιοχή των Αντικυθήρων υποβρύχια αρχαιολογική έρευνα της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων με τη συνδρομή και την τεχνολογική υποστήριξη του Αμερικανικού Woods Hole Oceanographic Institution. 

Οι Στόχοι της έρευνας ήταν οι εξής: 
α] η υποβρύχια αρχαιολογική επισκόπηση του θαλάσσιου χώρου του νησιού και ο εντοπισμός ενάλιων αρχαιολογικών καταλοίπων, 
β] ο επανεντοπισμός και τεκμηρίωση της θέσης του γνωστού Ναυαγίου των Αντικυθήρων και 
γ] η αξιολόγηση της αποκλειστικής χρήσης κλειστών καταδυτικών κυκλωμάτων στην υποβρύχια αρχαιολογική έρευνα.

Η έρευνα διεξήχθη υπό την Δ/νση της ΕΕΑ δια της Προϊσταμένης της Δρ. Αγγελικής Γ. Σίμωσι, με επιστημονικό υπεύθυνο το Δρ. Θεοτόκη Θεοδούλου, καταδυόμενο αρχαιολόγο. Επικεφαλής από πλευράς του Woods Hole ήταν ο Δρ. Brendan Foley, αρχαιολόγος - τεχνολόγος.

Κατά τη διάρκεια της υποβρύχιας έρευνας επανεντοπίστηκε η θέση του γνωστού Ναυαγίου των Αντικυθήρων. Στο βυθό υπάρχουν ακόμα ολόκληροι και θραυσμένοι αμφορείς, ενώ εντοπίστηκε και τμήμα κεράμου. Εντυπωσιακά και ενδεικτικά για τον τρόπο βύθισης του πλοίου αποτελούν τα μολύβδινα μέλη άγκυρας (στύπος και σύνδεσμος), τα οποία τεκμηριώθηκαν και ανελκύστηκαν.

Κατά την ενδελεχή έρευνα εντοπίστηκαν μικρά κεραμικά σύνολα, πιθανά τυχαίες απορρίψεις και όχι τμήματα φορτίου από ναυάγια καθώς και τα αποσπασματικά κατάλοιπα νεότερου ναυαγίου στα βόρεια του νησιού. Το μεγαλύτερο τμήμα του νεότερου ναυαγίου βρίσκεται πιθανότατα σε μεγαλύτερο βάθος πέραν της περιοχής που ερευνήθηκε.

Η εφαρμογή των συσκευών των κλειστών κυκλωμάτων ήταν λίαν αποτελεσματική. Σε οκτώ εργάσιμες ημέρες διερευνήθηκε η περίμετρος του νησιού (30χλμ περίπου) μέχρι την ισοβαθή των -40μ. σε αντιπαραβολή ο απαιτούμενος χρόνος για καταδύσεις με συμβατικές μορφές κατάδυσης θα ήταν υπέρ-δεκαπλάσιος.

Θερμές ευχαριστίες οφείλονται σε ολόκληρη την ερευνητική ομάδα καθώς επίσης στην κοινότητα των Αντικυθήρων για την ποικιλότροπη υποστήριξη στη διεξαγωγή και ολοκλήρωσή της έρευνας.

Η έρευνα στην περιοχή των Αντικυθήρων πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια τριετούς Συμφωνίας Συνεργασίας της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων και του Αμερικανικού Woods Hole Oceanographic Institution για τη χαρτογράφηση του θαλάσσιου πυθμένα στον ευρύτερο θαλάσσιο χώρο από τον όρμο Κίσσαμου στη δυτική Κρήτη μέχρι τα Αντικύθηρα.