Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Πριν τις γιορτές η εξόφληση της Ενιαίας Ενίσχυσης λέει ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης

Πριν τις γιορτές και όχι νωρίτερα από τις 15 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η εξόφληση (50%) τις Ενιαίας Ενίσχυσης του 2012 σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Καθηγητή Αθανάσιου Τσαυτάρη. Οι δηλώσεις αυτές επιβεβαιώνουν ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου το οποίο έκανε λόγο για πληρωμή μεταξύ 20 και 22 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Τσαυτάρης: «έχουν οριστικοποιηθεί οι διεργασίες, ολοκληρώνονται οι έλεγχοι και θα δώσουμε το υπόλοιπο 50% της Ενιαίας Ενίσχυσης μετά την 15η Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τον Κανονισμό».

Και πρόσθεσε σε συνέντευξή του στην ΕΤ-3: «Δηλαδή λίγο πριν από τις γιορτές ξανά η γεωργία θα βάλει στον τόπο μόνο από την ενιαία ενίσχυση 1,1 δις ευρώ . Αυτή την περίοδο είναι πολύ σημαντικά τα χρήματα αυτά και δεν ενισχύουν μόνο τον αγρότη, αλλά τονώνουν ολόκληρη την περιφέρεια. Με αυτήν την έννοια λέω ότι η γεωργία μπορεί να αποτελέσει πυλώνα ανάπτυξης για τον τόπο».

Μιλώντας και για τις προηγούμενες πληρωμές του ΥπΑΑΤ, ο Υπουργός τόνισε: «Κυρίως φροντίσαμε για την ενίσχυση της ρευστότητας των αγροτών, με αποτέλεσμα κατ’ επέκταση να ενισχύσουμε και το σύνολο της Περιφέρειας, δίνοντας μέσα στο καλοκαίρι την εξισωτική αποζημίωση, ύψους 180 εκατ. ευρώ., κυρίως για την ενίσχυση της κτηνοτροφίας.

Επειδή καταλαβαίνουμε ότι η αύξηση του ενεργειακού κόστους δημιουργεί πρόβλημα προσπαθήσαμε και δώσαμε νωρίς το 50% της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Καυσίμων για να «απαλύνουμε» το κόστος αγοράς του πετρελαίου που χρειάζεται ο αγρότης και θέλω να πιστεύω πως έως το τέλος του έτους θα δώσουμε και το υπόλοιπο. 

Δώσαμε αρκετές στοχευμένες ενισχύσεις για κάποιες κατηγορίες προϊόντων και φυσικά πολύ σημαντικό ήταν όταν μετά τις 15 Οκτωβρίου η Ευρωπαϊκή Ένωση μας επέτρεψε να δώσουμε την προκαταβολή της Ενιαίας Ενίσχυσης και για πρώτη φορά τόσο γρήγορα και παρά τις δυσκολίες που υπήρχαν λόγω της έλλειψης της ΑΤΕ και τη μεταφορά της εκείνη την περίοδο στην Τράπεζα Πειραιώς, δώσαμε στις 20 Οκτωβρίου 1,1 δις ευρώ».
-------------------------------------
Πηγή: agrotypos.gr
-------------------------------------