Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

Άγιος Ευστράτιος: Μη καταργείται το αφορολόγητο στα μικρά ακριτικά νησιά .

Την έντονη αντίδραση του Δημάρχου Αγίου Ευστρατίου κ. Χαράλαμπου Μακρή προκάλεσε η φημολογούμενη κατάργηση των φορολογικών «προνομίων» για νησιά με πληθυσμό μέχρι 3.100 κατοίκους. Ζήτησε δε την εξαίρεση από αυτό το μέτρο των μικρών ακριτικών νησιών.

«Θεωρούμε ότι δεν υπάρχει κανένα δημοσιονομικό όφελος που να δικαιολογεί τη λήψη αυτή των αντικινήτρων για την διατήρηση του πληθυσμού στα πολύ μικρά νησιά του Αιγαίου, διατήρηση που αποτελούσε και αποτελεί σοβαρό εθνικό σκοπό. Στο μέτρο της νησιωτικότητας και των ιδιαιτεροτήτων των νησιωτικών μας περιοχών θα πρέπει να υπάρξει εξαίρεση των νησιών αυτών από ην οριζόντια εφαρμογή αυτών των άδικων και απάνθρωπων μέτρων που περιλαμβάνονται στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο και τα οποία οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στον οικονομικό μαρασμό και την ερήμωση των μικρών ακριτικών νησιών μας».

Τα μέτρα πού ίσχυαν από τις φορολογικές ρυθμίσεις που εφαρμόζονται από το 1997 σε 82 μικρά νησιά της χώρας με πληθυσμό μέχρι 3.100 κατοίκους προέβλεπαν:

α) Η εφαρμογή βασικού αφορολογήτου ορίου εισοδήματος αυξημένου κατά 50%, δηλαδή 7.500 ευρώ αντί 5.000 ευρώ, για τα φυσικά πρόσωπα που κατοικούν μόνιμα στα συγκεκριμένα νησιά.

β) Η εφαρμογή συντελεστών φορολόγησης μειωμένων κατά 40% για τα κέρδη που προκύπτουν από δραστηριότητες ασκούμενες στα νησιά αυτά από νομικά πρόσωπα.
--------------------
Πηγή:  ert.gr
--------------------

Σχόλιο Σελίδας: 

Άραγε θα δούμε και από το δικό μας "μικρό νησί" κάποια παρόμοια διαμαρτυρία η θα αρκεστούμε "σε κάποιες φρούδες δήθεν υποσχέσεις¨κάποιων πολιτικάντηδων που τάζουν λαγούς και πετραχήλια ;;;;;;;