Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

Με καλές τιμές ξεκινάει η συγκομιδή πορτοκαλιών στη Λακωνία

Την αισιοδοξία του, ως προς το ξεκίνημα της συγκομιδής πορτοκαλιών στην Λακωνία, εξέφρασε στον ΑγροΤύπο, ο Πρόεδρος της ΕΑΣ, κ. Νίκος Προκοβάκης. Σύμφωνα με όσα μας αναφέρει η τιμή παραγωγού για τα πρώτα πορτοκάλια που συγκομίζονται φτάνει τα 35 λεπτά/κιλό. 

Όσον αφορά τις εξαγωγές, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των ανθρώπων της αγοράς τα πράγματα αναμένονται λίγο καλύτερα σε σχέση με το 2011 αν και εφόσον η προσφορά και οι τιμές που θα διαμορφωθούν θα είναι σε ανταγωνιστικά επίπεδα και θα ανταποκρίνονται στις τιμές των καταναλωτικών αγορών.

Ειδικότερα, ο Πρόεδρος της ΕΑΣ Λακωνίας, κ. Νίκος Προκοβάκης αναφέρει στον ΑγροΤύπο: «Τα πορτοκάλια είναι στην αρχή τους. Στις πρώτες αυτές συγκομιδές πάντως η τιμή κυμαίνεται από 30 έως 35 λεπτά/κιλο. Ο κύριος όγκος της παραγωγής όμως θα ξεκινήσει τον Δεκέμβριο. 

Η τιμή αν μπορούσε να κρατηθεί εκεί θα ήταν αρκετά καλή. Άλλωστε αυτό γίνεται εύκολα αντιληπτό αν θυμηθούμε τις τιμές που πούλησαν πέρσι οι παραγωγοί, η οποία κυμαινόταν στα 15 λεπτά/κιλό στα Βαλέντσια. Βεβαίως πάντα ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο».

Την αισιοδοξία του λίγες ημέρες πριν για την φετινή χρονιά εξέφρασε μέσω του ΑγροΤύπου και ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εσπεριδοειδών Αγ. Γεωργίου Σκάλας Λακωνίας Sparta Orange κ. Πέτρος Μπλέτας: «Η συγκομιδή στην Λακωνία ξεκινάει ουσιαστικά μεταξύ 25 με 30 Νοεμβρίου. 

Όσον αφορά τις τιμές θεωρώ ότι θα είναι βελτιωμένες σε σχέση με πέρσι .Σε ερώτησή μας σχετικά με τις εξαγωγές ο κ. Μπλέτας μας ανέφερε ότι έχει εκδηλωθεί ήδη ενδιαφέρον και τα πράγματα διαγράφονται αισιόδοξα σε αυτό τον τομέα. 

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εσπεριδοειδών Αγ. Γεωργίου Σκάλας Λακωνίας Sparta Orange οι εξαγωγές των πορτοκαλιών της περιοχής πραγματοποιούνται προς χώρες όπως η Ιταλία, Ρωσία, Βουλγαρία και Κίνα.
-----------------------
Πηγή: agrotypos.gr
-----------------------