Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

Δελτίο Τύπου - 29/10/2012

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου μας με ομόφωνη απόφαση του στη συνεδρίαση της 11-10-2012 προτείνει στο υπουργείο Εσωτερικών τις αλλαγές που κατά την άποψη του πρέπει να γίνουν στο ΠΔ 272/1985 όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει με το ΠΔ 138/2004, για να ρυθμιστούν οι οργανωτικές και λειτουργικές σχέσεις του Δήμου Κυθήρων με την Επιτροπή Εγχώριας Περιουσίας.

Τα μέλη της Επιτροπής ενώ κλήθηκαν να παραβρεθούν στη συνεδρίαση και να καταθέσουν τις απόψεις τους για τις προτεινόμενες αλλαγές, δεν προσήλθαν, αλλά προτίμησαν με ανακοίνωση τύπου "διαγγέλματος" προς τον λαό των Κυθήρων και Αντικυθήρων να παρουσιάσουν τις θέσεις τους.

Ο συντάκτης της ανακοίνωσης φαίνεται να πιστεύει και προσπαθεί να μας πείσει ότι Δημοτικό Συμβούλιο και Επιτροπή είναι δύο ισότιμοι οργανισμοί , γι αυτό προτείνει η επιτροπή να εκλέγεται από όλους τους Δημότες με καθολική ψηφοφορία!

Αυτό δεν γινόταν ποτέ, πάντοτε η εκλογή της επιτροπής γινόταν από τους εκπροσώπους του λαού των Κυθήρων και Αντικυθήρων, τα κοινοτικά συμβούλια ήταν το εκλεκτορικό σώμα πριν το 1984 και μετά με την ισχύ του νόμου 1416 που ρυθμίζει την λειτουργία της επιτροπής με την σημερινή της μορφή. Διάδοχος των κοινοτικών συμβουλίων είναι το Δημοτικό Συμβούλιο, στο οποίο βεβαίως εκπροσωπούνται και τα Αντικύθηρα με έναν Δημοτικό Σύμβολο, δεν τίθεται λοιπόν θέμα "κενού εκπροσώπησης" των Αντικυθήρων.

Η εγχώριος περιουσία πράγματι είναι προίκα για τον τόπο μας, ιδιοκτήτης αυτής της περιουσίας είναι ο ενιαίος Δήμος Κυθήρων, δεν πρέπει να το ξεχνάμε, την διαχείριση έχει η επιτροπή, είναι δε ένα ΝΠΔΔ, αυτά προβλέπει ο ιδρυτικός νόμος 1416 του 1984, όποιος προσπαθεί να διαταράξει τις ισορροπίες του νόμου προσφέρει κάκιστες υπηρεσίες στον θεσμό.

Είναι λογικό, το Δημοτικό Συμβούλιο, να εγκρίνει τον προϋπολογισμό της Επιτροπής όπως γίνεται με όλα τα Νομικά Πρόσωπα, επιπλέον των άλλων η επιτροπή λογοδοτεί στο Δημοτικό Συμβούλιο, κάθε Οκτώβριο, άρθρο 15 του ΠΔ 272/1985.

Η δυνατότητα της επιτροπής να μεταβιβάζει κατά κυριότητα ή για χρήση χωρίς αντάλλαγμα ακίνητα στον Δήμο, είναι φυσιολογικό αφού είναι ιδιοκτήτης, και προβλέπεται στο ΠΔ 272/1985 άρθρο 17, δεν είναι κάτι καινούργιο που προτείνει το Δημοτικό Συμβούλιο. Δεν πρέπει να ξεχνάει, ο συντάκτης της ανακοίνωσης, ότι η θητεία της σημερινής επιτροπής έληξε στις 31-12-2010, πήρε δε παράταση με τον νόμο 3979/2011, μέχρι να εκδοθεί ΠΔ που θα προσαρμόζει τις διατάξεις του 272/1985 στα σημερινά δεδομένα.

Η δήλωση "σε καμία περίπτωση αυτό δεν θα γίνει επιτρεπτό ή ανεκτό από την επιτροπή μας" δεν μπορεί να γράφεται αβασάνιστα είναι σαφέστατη άρνηση τήρησης του ιδρυτικού νόμου, αλαζονεία του συντάκτη και αυτών που την υπογράφουν.

Ερωτηματικά δημιουργούνται με την προσπάθεια ανάλυσης για το μέγεθος και την προέλευση αυτής της περιουσίας, συμφωνούν τα μέλη της επιτροπής που συν υπογράφουν την ανακοίνωση, με την άποψη του δασαρχείου, να κατονομάζει στις πράξεις χαρακτηρισμού, μετά από κάθε μικρής ή μεγάλης έκτασης πυρκαγιά, ως ιδιοκτήτη την Εγχώριο Περιουσία στις εκτάσεις που κάηκαν; Σύμφωνα με αυτές τις πράξεις οι εκτάσεις που το Δασαρχείο έχει καταγράψει ως ιδιοκτήτη την Εγχώριο Περιουσία ξεπερνούν την μισή έκταση του νησιού, είναι δυνατόν να δέχονται αυτό τον παραλογισμό;

Δεν τίθεται θέμα απορρόφησης του Δήμου Κυθήρων από τον Δήμο Μονεμβασίας ή Βοιών, ας σταματήσει αυτή η πονηρή κινδυνολογία, που τελευταία κάποιοι κύκλοι προσπαθούν να περάσουν ή εκδηλώνουν τον "ευσεβή" πόθο τους!

Τί πιστεύουν δηλαδή ότι θα καταργηθεί ο Δήμος και θα υποκατασταθεί από την Επιτροπή τους; Δεν αντιλαμβάνονται ότι πρέπει να αλλάξουν αυτές οι αντιλήψεις, ας αναρωτηθούν γιατί μετά από 28 χρόνια λειτουργίας της επιτροπής με αυτές τις λογικές, δεν έχει να επιδείξει απολύτως τίποτα. Το Δημοτικό Συμβούλιο ομολογουμένως με καθυστέρηση, έπρεπε η τροποποίηση του ΠΔ να έχει γίνει τον πρώτο μήνα του 2011, πήρε αυτή την απόφαση ο μ ό φ ω ν α, μετά από διάλογο, έγιναν δεχτές οι προτάσεις των συμβούλων της αντιπολίτευσης.

Ποιοί διαφωνούν και σε τι διαφωνούν δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη. Είναι απορίας άξιον πως η "Πρωτοβουλία" ενώ ψήφισε την απόφαση, με ανακοίνωσή της διαμαρτύρεται! αυτό μόνο οι υπεύθυνοι της Πρωτοβουλίας μπορούν να το εξηγήσουν.

Ελπίζουμε το Υπουργείο Εσωτερικών άμεσα να προχωρήσει στις αλλαγές του ΠΔ ώστε να τακτοποιηθεί αυτή η εκκρεμότητα.

Μπορείτε να κατεβάσετε την απόφαση κάνοντας κλικ στο παρακάτω link.
Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου
-------------------------------
Πηγή: kythira.gr
-------------------------------