Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

Κύθηρα - Καμπαναριό Αγίου Μηνά Λογοθετιανίκων

Ο Άγιος Μηνάς στα Λογοθετιανικα Κυθήρων κτίστηκε το 1898. Είναι η κεντρική πλατεία του χωριού. Το καμπαναριό κτίστηκε το 1926 από Καρπαθιωτες τεχνίτες και το κρητικό Κων/νο Νιοτακη.


                                  
Πριν περίπου τριάντα χρόνια σταμάτησε να λειτουργεί  το ρολόι του καμπαναριού. 
Πριν λίγα χρόνια, μετά από ένα σεισμό, το καμπαναριό υπέστη σοβαρές βλάβες, συμβαλλομένων και των φθορών που είχε υποστεί με το πέρασμα των χρόνων, είχε γίνει πολύ επικίνδυνο για τους διερχομενους πεζούς και οχήματα.        
          
Με πρωτοβουλία του κυρίου Ανάργυρου Κομπη  κατοίκου Αυστραλίας βρέθηκαν τα χρήματα (46.200 ευρώ) για την αναστήλωση του καμπαναριού και την αλλαγή του ρολογιού. Τα χρήματα πρόσφεραν επίσης Κυθηριοι, κάτοικοι Αυστραλίας   
      
Οι δωρητές είναι:  ΑΝΑΡΓΥΡΟΣ ΚΟΜΠΗΣ,  ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΜΠΗΣ,  ΚΩΝ/ΝΟΣ ΓΑΒΡΙΛΗΣ,  ΚΩΝ/ΝΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ.                            
Στα Κύθηρα την ευθύνη και την φροντίδα για  την ομαλή αποπεράτωση των έργων  είχαν αναλάβει οι:  Ανάργυρος Σοφίος, και  Πολύμνια Σοφιου.                    

Θα πρέπει σ’ αυτό το σημείο να τονίσω ότι οι ίδιοι άνθρωποι και ευεργέτες του χωριού μας, πρόσφεραν και για πολλά άλλα έργα, όπως την παιδική χαρά έξω από το δημοτικό σχολείο Λογοθετιανικων, και πρόσφεραν χαρά στα παιδιά μας, όπως ένα τοίχο πολλών μέτρων από πέτρα  στο νεκροταφείο του χωριού, όπως ένα καθρέπτη συγκοινωνιών που ήταν σπασμένος επί πέντε ολόκληρα χρόνια, φροντίζοντας ακόμη και για την ασφάλεια μας στους δρόμους, και δεν σταματούν εδώ τα έργα.                

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε με τον κύριο Ανάργυρο Κομπη, μας ενημέρωσε ότι στο πρόγραμμα του είναι να μεριμνήσει  ώστε να φτιαχτεί η πλατεία του Αγίου Μηνά (να μπουν καινούργια παγκάκια, καινούργιο σιντριβάνι, διότι το υπάρχον αποτελεί εστία μόλυνσης, φαναράκια ώστε να φωταγωγηθεί η πλατεία και ότι άλλο χρειαστεί).

Όλα αυτά όμως θα γίνουν (τονίζει ο κύριος Κομπης) όταν θα υπάρξει αναγνώριση από τις τοπικές αρχές, και όχι μόνο.
Διότι μέχρι τώρα δεν άκουσαν ούτε ένα ευχαριστώ από κανέναν αρμόδιο και μη, όλοι οι ευεργέτες.                
ΕΜΕΙΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΑΠΟ ΚΑΡΔΙΑΣ ΤΟΥΣ ΔΩΡΗΤΕΣ ΓΙΑ ΟΤΙ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΠΟΥ ΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΩΝΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ!!!!!!!!!
-------------------------------------
Πωλίνα Σοφίου
-------------------------------------