Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Η κρίση βλάπτει... τις γεννήσεις

Εθνος παππούδων κινδυνεύει να καταντήσει η Ελλάδα καθώς τα περισσότερα νέα ζευγάρια δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αποκτήσουν –και να αναθρέψουν- παιδιά, με αποτέλεσμα ο ετήσιος αριθμός των γεννήσεων να μειώνεται ραγδαία και το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας να γιγαντώνεται. Οι γεννήσεις από Ελληνίδες μητέρες μετά βίας άγγιξαν τις 75 χιλιάδες το 2011, παρουσιάζοντας μείωση 25% σε σύγκριση με τα προ ύφεσης χρόνια.



Όπως αναφέρει ο «Ελεύθερος Τύπος», είναι χαρακτηριστικό ότι από το 2007 μέχρι το 2009 οι γεννήσεις ανέρχονταν μεταξύ των 100.000 και 110.000, το 2010 έπεσαν στις 90 με 95 χιλιάδες, ενώ ανάλογη μείωση κατά περίπου 20% έχουν υποστεί οι ετήσιοι κύκλοι της εξωσωματικής γονιμοποίησης, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του μαιευτήρα-γυναικολόγου-χειρουργού και διδάκτορα του Πανεπιστημίου Αθηνών που μίλησε στην εφημερίδα, Δημήτρη Γιάνναρη.



Το πόσο καταλυτικά επηρεάζει η οικονομική κρίση τον οικογενειακό προγραμματισμό διαφαίνεται και από την προσωπική εμπειρία του μαιευτήρα-γυναικολόγου-χειρουργού Βασίλη Βεργέτη που τη διηγείται στο ίδιο δημοσίευμα: «Ζευγάρια με προβλήματα γονιμότητας που ήρθαν στο ιατρείο μου για εξωσωματική γονιμοποίηση και με πολύ κόπο το πέτυχαν (αφού χρειάστηκαν δύο ή τρεις κύκλοι) έρχονται μετά από λίγες εβδομάδες με δάκρυα στα μάτια και μου ζητάνε να διακόψω την κύηση, γιατί στο μεταξύ ο ένας από τους δύο έχασε τη δουλειά του. Φανταστείτε ότι γι’ αυτούς τους ανθρώπους, αν η κύηση διακοπεί το όνειρο της απόκτησης ενός παιδιού χάνεται οριστικά. Και το χειρότερο είναι πως όλοι οι γυναικολόγοι έχουν πλέον να διηγηθούν τέτοιες τραγικές ιστορίες».
-----------------------------------------------
Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
-----------------------------------------------