Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012

Ανατιμήσεις σε άλευρα και ζωοτροφές δίνουν άλλοθι για αύξηση των τιμών βασικών ειδών διατροφής όπως το ψωμί και το κρέας .

Σενάρια ανατιμήσεων σε βασικά ήδη διατροφής όπως το ψωμί, τα αρτοσκευάσματα και το κρέας «βλέπουν» το τελευταίο διάστημα το φως της δημοσιότητας προκαλώντας ανησυχία στους καταναλωτές. 


Το πρώτο κρούσμα ανατιμήσεων έκανε την εμφάνιση του ήδη στα άλευρα και εκφράζονται φόβοι ότι θα μετακυλήσει και στα προϊόντα φούρνου. Οι αρτοποιοί έχουν αρχίσει να παραλαμβάνουν από τις αλευροβιομηχανίες τιμοκαταλόγους αυξημένους κατά 12% - 15%, όπως αναφέρουν στον ΑγροΤύπο.

Από την πλευρά τους οι βιομηχανίες ισχυρίζονται ότι αυτό οφείλεται στο υψηλό κόστος των πρώτων υλών που έφθασε σε επίπεδα - ρεκόρ το καλοκαίρι παρά το γεγονός ότι τα σιτάρια στη συντριπτική τους πλειοψηφία στην χώρα μας πουλήθηκαν στις χαμηλές τιμές των 20 και 21 λεπτών/κιλό από τους παραγωγούς.

Αυξήσεις τις τάξεως του 5% έχουν ξεκινήσει όμως τον τελευταίο μήνα και στο κρέας με αφορμή την αύξηση των τιμών στις ζωοτροφές. Στο σύνολό της πάντως η αγορά μιλάει για απειλή που βρίσκεται προ των πυλών και αφορά το κρέας, τα γαλακτοκομικά και τα παράγωγά τους, καθώς επίσης τα ζυμαρικά και τα σπορέλαια, όπου πρώτη ύλη είναι το καλαμπόκι και η σόγια.



Σε δηλώσεις του ωστόσο στον ΑγροΤύπο ο κ. Μιχάλης Μούσιος, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδας εμφανίζεται κατηγορηματικός ότι τουλάχιστον σε αυτή την φάση δεν θα υπάρξουν ανατιμήσεις στα προϊόντα φούρνου. Σε ερώτησή μας αν αυτό μπορεί να γίνει στο μέλλον ο κ. Μούσιος μας απάντησε ότι δεν μπορεί να μιλήσει υποθετικά.

Δέχονται πιέσεις οι αρτοποιοί
«Ήδη έχει αυξηθεί η τιμή των αλεύρων κατά 12 - 15%. Αυτό που εκτιμώ από την εικόνα που έχω από τους αρτοποιούς είναι ότι σε αυτή την φάση δεν θα υπάρξει καμία αύξηση στα προϊόντα του φούρνου», αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο κ. Μούσιος.

Και προσθέτει: «Οι ανατιμήσεις σύμφωνα με αυτά που μας λένε οι προμηθευτές οφείλονται στις αυξημένες τιμές των σιτηρών. Είναι γεγονός ότι από αυτές τις εξελίξεις επηρεάζεται σημαντικά το κόστος μας αλλά βλέποντας την κατάσταση που επικρατεί στην ελληνική κοινωνία και τις δυσκολίες των καταναλωτών δεν θα προχωρήσουμε σε αυξήσεις.

Ωστόσο για τις επιχειρήσεις αυτό που συμβαίνει θα έχει σοβαρές επιπτώσεις. Ήδη έχουμε φτάσει στο όριο διότι εκτός από τις ανατιμήσεις αυτές έχουμε και τις ανατιμήσεις στην ενέργεια. Όμως με νύχια και με δόντια θα προσπαθήσουμε να κρατήσουμε ανοιχτά τα μαγαζιά μας».

Ήδη αυξήθηκε η τιμή στο κρέας
Μπορεί το ψωμί ακόμα να αντέχει, το ίδιο όμως δεν φαίνεται να συμβαίνει και με το κρέας όπου οι αυξήσεις έχουν αρχίσει να φαίνονται ήδη τον τελευταίο μήνα. Σύμφωνα με όσα αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο κ. Βασίλης Ντεληφιλιππίδης, Πρόεδρος της Ένωσης Λιανοπωλητών Καταστηματαρχών Κρεοπωλών Αθήνας – Αττικής “Οι Ταξιάρχες”: «Οι αυξήσεις στο κρέας έχουν ξεκινήσει εδώ και ένα μήνα.

Αυτό που προφασίζονται οι έμποροι και οι εισαγωγείς είναι ότι οι τιμές της πρώτης ύλης των ζωοτροφών έχει αυξηθεί κατά πολύ. Την ίδια δικαιολογία όμως μας λέει και η εγχώρια παραγωγή. Η αύξηση αυτή την στιγμή στο κρέας φθάνει το 5% αλλά από τις πληροφορίες που έχουμε είναι ότι θα έχουμε και άλλες αυξήσεις.

Δυστυχώς αυτές οι αυξήσεις θα περάσουν στον καταναλωτή. Τις τελευταίες αυξήσεις όπως για παράδειγμα του ΦΠΑ είχαμε καταφέρει να τις απορροφήσουμε εις βάρος του κέρδους μας. Όμως αν υπάρξουν και άλλες δεν θα καταφέρουμε να κάνουμε το ίδιο».
--------------------------
Πηγή: agrotypos.gr
--------------------------