Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2012

Ενιαίος συντελεστής φορολόγησης 30% σε όλες τις επιχειρήσεις

Ενιαίο συντελεστή φορολόγησης 30% σε όλες τις επιχειρήσεις ακόμα και στους ελεύθερους επαγγελματίες σχεδιάζει το ΥΠΟΙΚ, με στόχο την είσπραξη 2 δισ. ευρώ.


Η φορολόγηση του καθαρού εισοδήματος με ενιαίο συντελεστή 30% θα ισχύει για όλες τις μορφές επιχειρήσεων, δηάδή για τις ΕΠΕ, τις Ομόρρυθμες, τις Ανώνυμες Εταιρίες, τις Ετερρόρυθμες κτλ. Αυτό σημαίνει ότι θα μειωθεί η φορολογική επιβάρυνσης για τις Α.Ε. και τις ΕΠε, που σήμερα μαζί με την φορολογία μερισμάτων φτάνει το 45%.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Α.Ε. θα φορολογούνται με συντελεστή 15% (από 20% που είναι σήμερα), ενώ ο φόρος κατά τη διανομή μερίσματος μειώνεται επίσης στο 15% (από 20% που είναι σήμερα).

Στην περίπτωση που τα μέτρα δεν αποδώσουν τα 2 δισ. ευρώ που ζητά η τρόικα, η κυβέρνηση έχει στην φαρέτρα της τον κεφαλικό φόρο που θα ξεκινάει από τα 150 ευρώ για όσους έχουν εισοδήματα από ενοίκια, όσους έχουν γεωργικά εισοδήματα, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με αναλυτικό δημοσίευμα της εφημερίδας "Η Καθημερινή", το ΥΠΟΙΚ εξετάζει νέο σχέδιο που προβλέπει τα εξής:

* Ελεύθεροι επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις θα φορολογούνται με βάση τον εταιρικό φόρο, με συντελεστή 30%. Με τις αλλαγές οι ελεύθεροι επαγγελματίες επιβαρύνονται σημαντικά.

* Ανώνυμες εταιρίες και ΕΠΕ. Σήμερα φορολογούνται με συντελεστή 20% και στην περίπτωση διανομής μερίσματος με έναν επιπλέον φόρο 25%. Ωστόσο, εξαιτίας αυτής της επιβαρυντικής πολιτικής, αρκετές επιχειρήσεις δημιούργησαν θυγατρικές στην Ε.Ε. και ιδιαίτερα σε χώρες με πολύ χαμηλούς συντελεστές για να μειώσουν την φορολογική επιβάρυνση.

Με τις αλλαγές που προωθούνται εξετάζεται ο φόρος στα κέρδη να ανέλθει στο 15% και ακόμα 15% εφόσον γίνεται διανομή μερίσματος. Δεν αποκλείεται ο φόρος να ανέλθει στο 30% και να καταργηθεί ο φόρος κατά τη διανομή μερίσματος.

* Ομόρρυθμες επιχειρήσεις και ετερρόρυθμες επιχειρήσεις. Σήμερα φορολογούνται με συντελεστή 25%, ενώ το ποσό που λαμβάνουν οι μέτοχοι φορολογείται με την κλίμακα φορολογίας του εισοδήματος. Με το σχέδιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση , ο συντελεστής θα ανέλθει στο 30% και θα εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση τόσο της επιχείρησης όσο και των μετόχων.

* Οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ σήμερα δεν υποχρεούνται να τηρούν βιβλία κα κατά την πώληση των προϊόντων.

Με το νέο σχέδιο θα αντιμετωπίζονται φορολογικά ως επιτηδευματίες. Αυτό σημαίνει ότι 300.000 κατά κύριο επάγγελμα αγρότες θα φορολογούνται με το ίδιο καθεστώς που θα ισχύσει και για τους επιτηδευματίες. Δηλαδή θα πληρώνουν φόρο με βάση συντελεστή 30% επί του συνολικού γεωργικού εισοδήματος. Στην περίπτωση αυτή, όλοι οι αγρότες θα πληρώνουν φόρο εισοδήματος, ενώ μέχρι σήμερα οι περισσότεροι απαλλάσσονται από την φορολογία, λόγω του ότι τα τεκμαρτά ποσά καθαρού γεωργικού εισοδήματος που προκύπτουν από το αντικειμενικό σύστημα που εφαρμόζει το ΥΠΟΙΚ είναι συνήθως χαμηλότερα από το αφορολόγητο όριο της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος, το οποίο σήμερα ανέρχεται στις 5.000 ευρώ.
-----------------------------
Πηγή:  news247.gr
-----------------------------