Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

Το Προσκύνημα του Αγίου Ιωάννου εν Κρημνώ

Γραφικά ξωκλήσια, που είναι αφιερωμένα σε μεγάλους και λαοφικείς Αγίους της Εκκλησίας μας, προστατεύουν το μαγευτικό Καψάλι στα Κύθηρα.



Απ'τη μια μεριά, λίγες δεκάδες μέτρα από το λιμάνι, πάνω στον ομώνυμο λόφο, το μικρό εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου και πιο πέρα, πάνω από τον πίσω γυαλό, η δίδυμη εκκλησία του Αγίου Σάββα και του Αγίου Νικολάου, που ατενίζει το κρητικό πέλαγος και προστατεύει τους θαλασσινούς μας.

Από την άλλη πλευρά, πάνω στον ομώνυμο λόφο στέκει μεγαλόπρεπα ο Άγιος Σπυρίδωνας και πιο πέρα οι δύο σπηλαιώδεις Ναοί, της Αγίας Αικατερίνης και του Αγίου Αποστόλου Παύλου.

Στην μέση και πιο ψηλά από τα άλλα εκκλησάκια, σε μια σπηλιά που βρίσκεται στα κάθετα βράχια του βουνού, σε μέρος απόκρημνο και δυσπρόσιτο, βρίσκεται το εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, που είναι πραγματική αετοφωλιά και χρειάζεται να ανέβεις 130 σκαλιά, για να φθάσεις έως εκεί.




Ο Άγιος Ιωάννης ο εν Κρημνώ, ή στον Εγκρεμό , όπως έχει επικρατήσει να λέγεται, έχει ιστορία μερικών αιώνων και μαζί με τα κτήρια που βρίσκονταιχαμηλότερα από την Εκκλησία, αποτελούσαν Μοναστήρι.

Υπάρχει επιγραφή που γράγει ότι η Μονή ανακαινίσθηκε το 1725 και επίσης υπάρχει κατάστιχο απογραφής του 1688 (inventario) , όπου καταχωρείται η περιουσία της.

Ο Άγιος Ιωάννης στον Εγκρεμό, γιορτάζει στις 24 Ιουνίου και στις 29 Αυγούστου. Έτσι και εφέτος στις 28/8 το απόγευμμα, έγινε εκεί ο Εσπερινός με αρτοκλασία από τον εφημέριο π. Φρουμέντιο.




Το πρωϊ ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Σεραφείμ, μόνος του σαν απλός ιερέας, χωρίς μεγαλοπρέπεια αλλά πολύ κανανυκτικά, σε αυτόν τον Ναό που έφτιαξαν τα χέρια του Δημιουργού, τέλεσε την Θεία λειτουργία και κήρυξε τον θείο Λόγο.

Η ημέρα αυτή έχει αυξημένες ανάγκες και οι ιερείς μας είναι λίγοι.

Πολύς κόσμος ανέβηκε 130 σκαλιά για να συμμετάσχει σε αυτή την μυσταγωγία, να ανάψει το κεράκι του και να τιμήσει τον Μεγάλο Άγιο της Εκκλησίας μας, τον μείζονα των Προφητών, τον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο και Βαπτιστή του Κυρίου.


--------------------------------------------
Βασίλης Σταύρου ιερἐως Χάρος
--------------------------------------------