Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012

Ακτοπλοία: Σε ποιά νησιά μειώθηκε η επιβατική κίνηση

Η Ελληνική ακτοπλοϊκή αγορά συνεχίζει την πορεία συρρίκνωσης των τελευταίων ετών καθώς η κίνηση επιβατών, αυτοκινήτων και φορτηγών εμφανίζουν σημάδια συστηματικής μείωσης μετά το 2006. 


Tα επίπεδα της ζήτησης μειώνονται συνεχώς περιορίζοντας σημαντικά τα έσοδα των εταιρειών.

Πιο συγκεκριμένα η κίνηση των επιβατών έχει μειωθεί κατά -12% σε σχέση με το 2006 οπότε και καταγράφεται η μέγιστη τιμή μετά το 2004, η κίνηση των αυτοκινήτων έχει πτώση 11% σε σχέση με το 2007 (μέγιστη τιμή) και των φορτηγών έχει μειωθεί κατά -19% σε σχέση με την μέγιστη τιμή του 2007.

Πρέπει να επισημανθεί ότι στις τιμές αυτές δεν περιλαμβάνονται οι κινήσεις που λαμβάνουν χώρα σε πορθμεία όπου η συνολική κίνηση κυρίως των επιβατών υπερδιπλασιάζεται.

Επιχειρώντας μία βαθύτερη ανάλυση των κυριοτέρων περιοχών του εσωτερικού παρατηρούμε ότι η περιοχή των Κυκλάδων εμφανίζει την υψηλότερη κίνηση σε επίπεδο επιβατών, αυτοκινήτων και φορτηγών με τις γραμμές της Κρήτης, των Δωδεκανήσων και του Αργοσαρωνικού να ακολουθούν.

Στις τελευταίες θέσεις με τη μικρότερη κίνηση κατατάσσονται οι περιοχές του Β.Α. Αιγαίου, Σποράδων και Ιονίου.

Διευκρινίζεται ότι η κίνηση των επιβατών παρουσιάζεται στον οριζόντιο άξονα, των φορτηγών στον κάθετο και η αντίστοιχη των αυτοκινήτων στο μέγεθος της φούσκας.
----------------------------------------
Πηγή: protothema.gr
----------------------------------------