Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012

Η διατροφή του καύσωνα - Τι πρέπει να τρώμε και να πίνουμε για να αντιμετωπίσουμε τη ζέστη

Ακριβώς την κατάλληλη στιγμή φαίνεται να έρχεται η πρωτοβουλία της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας (ACS) να αφιερώσει μια ολόκληρη ημέρα του ετήσιου συνεδρίου της στις τροφές και στα ποτά που βοηθούν τον ανθρώπινο οργανισμό να αντεπεξέλθει καλύτερα στη ζέστη.


Η απόφαση της ACS ελήφθη εξ αιτίας του πρωτοφανούς κύματος καύσωνα που γνώρισαν εφέτος οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι συμβουλές όμως που δόθηκαν από τους ομιλητές είναι απολύτως επίκαιρες και για εμάς εδώ στην Ελλάδα εν όψει της ανόδου της θερμοκρασίας που προβλέπεται για τις επόμενες ημέρες.

Χαμηλώνοντας τον εσωτερικό θερμοστάτη

Το ζητούμενο για την προστασία του οργανισμού σε περιόδους έντονης ζέστης είναι, όπως τόνισαν οι επιστήμονες, να χαμηλώσουμε τον εσωτερικό θερμοστάτη του σώματός μας, να αποφύγουμε την αφυδάτωση και να διατηρήσουμε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία που είναι απαραίτητα για τη σωστή διεξαγωγή των ζωτικών λειτουργιών και την ευεξία μας.

Το τι θα φάμε και το τι θα πιούμε βρίσκονται σε απόλυτη συνάρτηση με όλα τα παραπάνω, ενώ διάφορες σχετικές δοξασίες και συνήθειες κυκλοφορούν ανά τον κόσμο. Οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει ότι κάποιες από αυτές είναι σωστές, άλλες όμως – όπως η εντύπωση ότι ένα ποτήρι κρύο νερό ή ένα παγωτό μας δροσίζουν – είναι απολύτως λανθασμένες.

Χωριάτικη, ψωμί, πικάντικοι μεζέδες, καρπούζι και μπίρα


Τα ελληνικά διατροφικά «must» του καλοκαιριού όπως η χωριάτικη σαλάτα, ο ντάκος και το καρπούζι αποδεικνύονται σοφά εφόσον οι ειδικοί που μελέτησαν το θέμα έχουν στην κορυφή της λίστας των τροφών που ενδείκνυνται για τη ζέστη τα λαχανικά και τα φρούτα με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό (όπως το αγγούρι, το καρπούζι και το σέλινο) καθώς και το ψωμί ολικής αλέσεως.

Τα φρούτα και τα λαχανικά εξασφαλίζουν ενυδάτωση ενώ οι τροφές με βάση τα δημητριακά βοηθούν τον οργανισμό εφοδιάζοντάς του με μαγνήσιο και ασβέστιο και προστατεύοντάς τον από τις κράμπες. Το ίδιο ισχύει και για τη μπίρα – αρκεί, όπως τόνισαν οι επιστήμονες, να μην είναι πολύ κρύα και να πίνεται με μέτρο.

Εξίσου σοφές αποδεικνύονται και οι συνήθειες των θερμών χωρών αφού τα πικάντικα, καυτερά φαγητά – όπως το κάρι και το τσίλι – κρίνονται ωφέλιμα επειδή βοηθούν στην εφίδρωση. «Ο ιδρώτας κάνει καλό» τόνισε η Σάρα Ρις, μια από τις κεντρικές ομιλήτριες στο συνέδριο. «Ερχεται στην επιφάνεια του δέρματος και δροσίζει τον οργανισμό με την εξάτιμισή του».

Οι πικάντικοι μεζέδες σας μπορούν να συνδυαστούν με ένα ποτηράκι κρασί ή ένα ουζάκι αφού, όπως πρόσθεσε η κυρία Ρις, τα αλκοολούχα ποτά μπορούν να προσφέρουν οφέλη και απόλαυση αρκεί να καταναλώνονται σε μικρές ποσότητες.

Οχι στα κρύο νερό, στα παγωτά και στα κρεατικά, ναι στο τσάι

Η πρώτη συμβουλή σε περιόδους καύσωνα είναι να πίνουμε πολύ νερό, όπως όμως τόνισαν οι ειδικοί, το νερό αυτό δεν θα πρέπει να είναι παγωμένο γιατί έχει «αποσταθεροποιητικές» συνέπειες προκαλώντας σοκ στον οργανισμό. Το ίδιο ισχύει για κάθε παγωμένο ποτό - από τα αναψυκτικά ως τη μπίρα – όπως και για τα παγωτά.

«Δροσίζουν το σημείο του σώματος που έρχεται σε επαφή με το κρύο, όμως αμέσως ο οργανισμός αντιδρά καταστέλλοντας ορισμένες λειτουργίες ώστε να θερμάνει τα ψυχρά σημεία και να τα εξισορροπήσει με τη μέση θερμοκρασία του σώματος, χωρίς να προσφέρει καμία ανακούφιση από τη ζέστη» τόνισε η κυρία Ρις.

Τα ζεστά ροφήματα αντιθέτως φαίνονται να έχουν ένα δροσιστικό αποτέλεσμα, με εξαίρεση τον καφέ για τον οποίο οι απόψεις των επιστημόνων διίστανται καθώς ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί ο ακριβής ρόλος της καφεΐνης. Η τανίνη από την πλευρά της αποτελεί αποδεδειγμένα έναν ψυχραντικό παράγοντα για τον οργανισμό, κάτι που σημαίνει ότι το τσάι και το κρασί «ταιριάζουν» μια χαρά με τη ζέστη.

Στις τροφές που θα πρέπει να αποφεύγετε με την άνοδο της θερμοκρασίας περιλαμβάνονται τέλος τα γλυκά, τα αλλαντικά, τα κρεατικά και γενικώς τα τρόφιμα που περιέχουν πρωτεΐνες και λίπη. Αυτό γιατί ο οργανισμός καταβάλλει μεγαλύτερη προσπάθεια για την πέψη τους, ανεβάζοντας τον θερμοστάτη του.
------------------------------
Πηγή:Το ΒΗΜΑ
------------------------------