Τρίτη 21 Αυγούστου 2012

Το ...Παραμύθι του Κρασιού....

Πρόσφατα με επισκέφθηκε ένας πολύ καλός φίλος και τον φιλοξένησα εδώ στα Κύθηρα.

Μεταξύ των άλλων ο φίλος μου είναι και εξαιρετικός λάτρης του καλού κρασιού και ένας λόγος που τον ώθησε να επισκεφθεί το νησί μας ήταν κάποια δημοσιεύματα σαν το πιο κάτω: 

Οινικές εξερευνήσεις
Δρόμοι του Κρασιού - Οινοτουρισμός στη Λακωνία & στα Κύθηρα


Άκρως ενδιαφέρουσα είναι και η οινική ανάπτυξη στα πανέμορφα Κύθηρα, στα οποία το ταξίδι πραγματικά αξίζει. Οι οινόφιλοι θα βρουν κάποιες δυνατότητες για οινοτουρισμό στα Κύθηρα και αρκετά εμφιαλωμένα κρασιά (μερικά ατύπως). Κυρίως, όμως, θα βρουν πολλές δυνατότητες για γενικότερο γαστρονομικό τουρισμό, καθώς στα Κύθηρα παράγονται πολλά και αξιόλογα προϊόντα. Έτσι, κατά τις διακοπές στα Κύθηρα, το καλό φαγητό και το κρασί θα έχουν πρωτεύοντα ρόλο.

Παρότι περιοριστικό σε σχέση με πλοία και δρομολόγια, τα Αντικύθηρα είναι προορισμός σχεδόν εξωτικός.

Ο νέος ενοποιημένος δήμος Κύθήρων περιλαμβάνει και τα Αντικύθηρα και ανήκει διοικητικά στον Πειραιά. Αμπελουργικά, όμως, ανήκει στη Λακωνία.

Φυσικά δοκίμασε το σπιτικό κρασί του τόπου μας σε γεύματα σε φιλικά σπίτια που πήγαμε μαζί και δικαίωσε πλήρως τον τίτλο του δημοσιεύματος.

Οποία όμως η κατάπληξη του όταν επισκέφθηκε και έφαγε σε διάφορα εστιατόρια και ταβέρνες του νησιού και ανακάλυψε ότι του πασάρανε κρασί ασκού {αμφισβητούμενης προέλευσης} παρουσιάζοντας το σαν ντόπιο....!!!! και αναγκάζοντας ένα λάτρη του κρασιού να μετατραπεί σε Βαυαρό μπυροκανάτα.....

Ειλικρινά δεν μπορώ να γνωρίζω τι κέρδη μπορεί να αποφέρει η χρήση αυτού του "ξεπλύματος" που σερβίρουν για ντόπιο κρασί κάποια εστιατόρια και ταβέρνες του νησιού. 

Το σίγουρο πάντως είναι ότι ο κοσμάκης δεν είναι ούτε ηλίθιος ούτε άσχετος και ακόμη φυσικό είναι ότι για να απολαύσει ένα καλό φαγητό θέλει και καλό κρασί.

Και δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι από τον αρικαρά και τον πετρολανό αλλά και άλλες υπέροχες ποικιλίες αμπέλου που φύονται στο νησί, το κρασί που βγαίνει είναι διαμάντι και δεν έχει καμία σχέση με τα χρωματισμένα υποπροϊόντα σε "ασκούς" η χάρτινα κουτάκια που μοστράρουν διάφοροι "δήθεν"επιχειρηματίες.....

Καλό λοιπόν θα ήταν να το σκεφθούν καλύτερα στο άμεσο μέλλον γιατί το καλό κρασί τραβάει και πολύ μεζέ και αν ίσως μειώσουν κάπως το κέρδος τους προσφέροντας γνήσιο ντόπιο κρασί ίσως τελικά το αυξήσουν συνολικά από την περίσεια κατανάλωση μεζέδων....

Τουριστική πολιτική δεν σημαίνει "ότι αρπάξω σε πιό μικρό διάστημα" αλλά "ότι καλύτερο προσφέρω για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο διάστημα μπορώ".....

Καλύτερα αυτό να γίνει πια συνείδηση  σε όλους για να μπορούμε όλοι να λέμε "εις υγείαν" με ειλικρίνεια και ποτέ "εις υγείαν του κορόϊδου".........


Άντε εις Υγείαν.......
----------------------------------
Αντώνης Λαμπρινίδης
----------------------------------