Σάββατο 21 Ιουλίου 2012

Η Επόμενη Ημέρα στα Καμένα ......

Για  μια ακόμη φορά, δυστυχώς, η καταστροφική μανία της φωτιάς μετέτρεψε ένα μεγάλο κομμάτι του νησιού μας σε κρανίου τόπο.
Η καταστροφική πυρκαγιά της 18ης και 19ης Ιουλίου κατέκαυσε στο νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού περίπου 2.000 στρέμματα έκτασης με χαμηλή βλάστηση αλλά και κάποιες καλλιέργειες.

Από την καταστροφική φωτιά που έφθασε μέχρι τις άκριες της παραλίας της Φελωτής δεν γλύτωσε μια μικρή αγροικία και 20 μελίσσια ενώ εκινδύνεψαν πολλές ακόμη που σώθηκαν χάρις στις φιλότιμες και γενναίες προσπάθειες των ανδρών του πυροσβεστικού σώματος, οι οποίοι πολλές φορές με κίνδυνο της ζωής τους αλλά και της ακεραιτότητας τους επιχειρούσαν σε δύσβατα και κακοτράχαλα σημεία.

Η τοπική πυροσβεστική δύναμη είχε ενισχυθεί και με 17 ανδρες από το πεζοπόρο κλιμάκιο της Λακωνίας οι οποίοι συνέβαλλαν τα μέγιστα στην κατάσβεση της φωτιάς.


Σοβαρά εκινδύνευσε και η ναυτική βάση των ραντάρ της Αγίας Ελέσσας η οπία περικυκλώθηκε στην κυριολεξία από την φωτιά που έφτασε μέχρι τον περίβολο των κτισμάτων της βάσης.

Η σωτήρια επέμβαση των 3 πυροσβεστικών καναντέρ και η τιτάνια προσπάθεια των πυροσβεστών με τα επίγεια μέσα απέτρεψαν περαιτέρω καταστροφή αλλά δεν παύει όμως οι θλιβερές εικόνες των καμένων περιοχών να μαυρίζουν την καρδιά μας και να ευχόμαστε να μην αντικρύσουμε πια άλλο τέτοιες αποκρουστικές εικόνες.

Η προσοχή όλων μας και η εγκαιρη προφύλαξη και αντιμετώπιση πολλές φορές σώζει ολόκληρες περιοχές. Ας έχουμε όλοι την προσοχή μας τεταμένη και να είμαστε πάντα έτοιμοι να βοηθήσουμε αλλά πιο σωστά να προλάβουμε οτιδήποτε θα μας κάνει να δούμε πάλι τέτοιες θλιβερές εικόνες.
----------------------------------------------------------------------------------------
Κείμενο-Επεξεργασία βίντεο Αντώνης Λαμπρινίδης - Φωτογραφίες Τίνα Ταμβάκη
----------------------------------------------------------------------------------------