Σάββατο 23 Ιουνίου 2012

Η «ματιασμένη» κυβέρνηση

Η γιαγιά μου, ίσως όπως όλες οι γιαγιάδες, πίστευε στο «μάτι». Θα 'λεγε κανείς ότι η ταυτόχρονη ασθένεια του πρωθυπουργού και του νέου υπουργού Οικονομικών, την πρώτη μέρα της νέας κυβερνητικής θητείας, οφείλεται στο «μάτι». Στα τόσα και τόσα που έχουν ειπωθεί κι έχουν γραφτεί από χτες για τη νέα κυβέρνηση. Περαστικά στους ανθρώπους, βεβαίως, και ας είναι έτοιμοι να αναλάβουν τα δύσκολα.

Γιατί από Δευτέρα εγκαθίστανται στην Ελλάδα οι ελεγκτές της τρόικας, που από τον έλεγχο και την έκθεσή τους θα εξαρτηθούν πολλά. Και την άλλη Πέμπτη θα πρέπει Σαμαράς και Ράπανος να παραστούν στη Σύνοδο Κορυφής και να δώσουν τις πρώτες εξετάσεις. Εκεί που θα γίνει η πρώτη συζήτηση για αλλαγή και βελτίωση της ευρωπαϊκής πολιτικής, ώστε να μπει και λίγη «ανάπτυξη» στην ημερήσια διάταξή της. Ηδη έγινε ένα πρώτο θετικό βήμα χτες, με την απόφαση της Ρώμης από τους Μέρκελ, Ολάντ, Μόντι και Ραχόι, για «ένεση» 130 δισ. ευρώ στην ανάπτυξη.

Η νέα κυβέρνηση έχει να δώσει μεγάλες μάχες. Πριν απ' όλα, ενάντια στον κακό της εαυτό· στην παλαιοκομματική νοοτροπία, τη νοοτροπία που, δυστυχώς, συνοδεύει κάθε Ελληνα πολιτικό. Εκτός αν οι «σφαλιάρες» του ελληνικού λαού στις δύο απανωτές εκλογές ήταν τόσο ισχυρές, ώστε να πάρουν ένα μάθημα σεμνότητας, εργατικότητας, αποτελεσματικότητας οι νέοι υπουργοί, και μακάρι αυτό να φανεί στα πρώτα δείγματα κυβερνητικής γραφής. 

Μακάρι να πήραν το μάθημα. Αλλά κάποια δείγματα είναι αρνητικά. Για παράδειγμα, θα μπορούσε η κυβέρνηση να είναι τουλάχιστον κατά δέκα υπουργούς, αναπληρωτές και υφυπουργούς μικρότερη. Φαίνεται με μια ματιά ποια είναι τα πρόσωπα εκείνα στα οποία υπήρχε η υπόσχεση θέσης από πριν και έπρεπε οπωσδήποτε αυτή να υλοποιηθεί, παρότι οι μετεκλογικές συνθήκες είναι διαφορετικές και πλέον την κυβέρνηση στηρίζουν τρία κόμματα.

Αλλά ας μην γκρινιάζουμε από την αρχή. Ας είμαστε θετικοί. Τα πράγματα είναι δύσκολα, αλλά όχι ανίκητα.
-----------------------------------------------------------------
Πηγή: ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ-ΤΡΑΪΑΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
-----------------------------------------------------------------