Κυριακή 24 Ιουνίου 2012

Κύθηρα - Ευρωπαϊκή Γιορτή Μουσικής 2012

Υπό την αιγίδα και με την χορηγία του Δήμου Κυθήρων, με την διοργάνωση των Εξωραϊστικών Πολιτιστικών Συλλόγων Αγίας Πελαγίας και “Ο Φιλόξενος” του Αυλαίμωνα, με την στήριξη των Επαγγελματιών Αγίας Πελαγίας και Αυλαίμωνα και της Ένωσης Ξενοδοχειακών & Τουριστικών Καταλυμάτων Αγίας Πελαγίας και των εξαίρετων χορηγών που θα αναφέρουμε αναλυτικά στην συνέχεια, ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία και φέτος ο εορτασμός της Ευρωπαϊκής Γιορτής Μουσικής Κύθηρα 2012.
 

Το Ελιξήριο της ζωής

Στις 20 Ιουνίου στην Αγία Πελαγία η βραδιά ήταν αφιερωμένη στην Ελληνική Παράδοση και στις 21 στον Αυλαίμωνα στα υπέροχα μας νιάτα και τις μουσικές του κόσμου.

Μετά τους χαιρετισμούς του Μητροπολίτη Κυθήρων και του εκπροσώπου του Δημοτικού Συμβουλίου άνοιξαν την βραδιά με εξαιρετική επιτυχία τα 2 τμήματα από το Εργαστήρι Λόγου Τέχνης και Παράδοσης με χοροδιδάσκαλο την Ελένη Τζαβάρα Χορέψαν παραδοσιακούς χορούς από τα Κύθηρα και τα Επτάνησα.
Τα παιδιά του Δημοτικού:
  • Πρωτοψάλτης Θοδωρής
  • Λουράντου Μαρία
  • Φατσέα Κωσταντίνα
  • Χασάπης Παναγιώτης
  • Φατσέα Μυρτώ
  • Παλιος Νικόλαος
  • Προγουλάκη Εμμανουέλα
  • Ανδρόνικος Θεόδωρος
  • και μια ακόμα υπέροχη νεαρά.
Η Χρυσούλα Σαμίου από τον Σύλλογο της Αγίας Πελαγίας προσέφερε στα παιδιά του δημοτικού που χορέψανε το βιβλίο “Λούλα Καρδούλα”, σε εικονογράφηση του Γαβριήλ Ψαρρά.

Και ακολούθησαν τα παιδιά του γυμνασίου και λυκείου:
Ταλάρου Ελένη, Ταλάρου Βάσω, Προγουλάκη Διονύσιο, Προγουλάκη Εμμανουέλα, Ανέστη Γιάννη, Φατσέα Ειρήνη, Φατσέα Κωσταντίνα, Φατσέα Μυρτώ, Ανδρόνικο Θοδωρή, Πρωτοψάλτη Θοδωρή, Λουράντου Μαρία, Λουράντου Σοφία, Σκοτίδα Αλεξάνδρα.

Λίγο πριν την εμφάνιση του Χορευτικού Τμήματος του Συλλόγου της Αγίας Πελαγίας με χορούς από την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα η Νέα Κρητική Τηλεόραση μετέδιδε ζωντανά το πρόγραμμα μας στο δελτίο ειδήσεων ενώ σε παράλληλη τηλεφωνική επικοινωνία συζητήθηκε η ομορφιά και ο πολιτισμικός πλούτος των Κυθήρων και των Χανίων. 



Με χοροδιδάσκαλο την Χριστίνα Βασιλοπούλου-Κατσικογιάννη και παραδοσιακές φορεσιές  από την περιοχή Έμπωνα της Ρόδου (από το εργαστήριο παραδοσιακών φορεσιών Πολυτίμης Μουλού) χόρεψαν εκπληκτικά οι: Βασιλοπούλου-Κατσικογιάννη Χριστινα, Γιαουπάι Μαρσέλα, Καιδετσή Στέλλα, Κασιμάτη Μαρία, Νοταρά Χρύσα, Παρή Φωτεινή, Πρινέα Μαίρη, Σουρή Ελένη, Σοφίου Ειρήνη, Jay Kathleen και ο Van Weerde Frank.

Με το τραγούδι “Δανεικά Ιδανικά” η θεατρική ομάδα “ΦΩΣ” ξεκίνησε την παρουσίαση αποσπασμάτων από το έργο “Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΠΕΘΑΙΝΕΙ” που συνέγραψαν τα ίδια τα μέλη της.

Παράλληλα στην σκηνή ανέβηκαν οι HOMAROZ που δεν είναι άλλοι όπως μας εξήγησαν από τους αγαπημένους μας Jan Hοlland, Γιώργο Μαυρογιώργη και Κώστα Ροζή οι οποίοι μας ταξίδεψαν στο έντεχνο ρεπερτόριο με επιρροές από το δημοτικό τραγούδι.



Η τοπική ορχήστρα έλαμψε όπως πάντα σαν πολύτιμο διαμάντι! Ο διακεκριμένος καλλιτέχνης Πέτρος Τσολάκος απευθύνοντας εγκάρδιους χαιρετισμούς σε όλο τον κόσμο ανέβασε στην σκηνή και τον Σπύρο Γιαννιώτη και μαζί με τον Νίκο Κασιμάτη, Κώστα Στάθη, Νικήτα Μεγαλοκονόμο και τον Γιώργο Καλλίγερο μας παρουσίασαν ένα μοναδικό πρόγραμμα.

Τέλος οι Anorymous λαϊκοδημοτική ορχήστρα αποτελούμενη από τους Γαβριήλ Ψαρά, τον Κώστα Ροζή, τον Μάικ Καλντάρα και τον Βαγγέλη Μενεμένη παρά τον τίτλο τους έδωσαν δείγματα σπάνιας καλλιτεχνικής ωριμότητας κλείνοντας την παραδοσιακή βραδιά στην Αγία Πελαγία με τον κόσμο να χορεύει.

Την επομένη, στις 21 Ιουνίου, τη μεγαλύτερη μέρα του χρόνου, η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Ποταμού διάσχισε με το Ballet του Michael Praetorious τον παραλιακό δρόμο του Αυλαίμωνα και σήμανε την αρχή! Το σκήπτρο της Γιορτής πήραν οι μικροί μαχητές της σχολής KENPO KARATE του Παναγιώτη Τσιμπέρη. Οι Αλέξανδρος Κυριακόπουλος, Θεόδωρος Πρωτοψάλτης, Μυρτώ Τρακάδα, Δημήτρης Τσιμπέρης, Βασίλης Καραμηνας, Ζανέτα Κατάρο, Ντοριάν Κατάρο, Παναγιώτης Χασάπης, Μυρσίνη Πολίτη, Μαρία Λουράντου, Μυρτώ Χασάπη, Μιχάλης Καραμηνάς, Σοφία Λουράντου, Κωσταντίνα Καψάλη και ο Γιώργος Καψάλης γέμισαν τις καρδιές μας με υπερηφάνεια και ενθουσιασμό, κάνοντας μια θεαματική επίδειξη της αμυντικής πολεμικής τέχνης.
“Με τέτοια παιδιά δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα” είπαμε με ένα χαμόγελο.

Εντωμεταξύ η αγαπημένη μας Φιλαρμονική Ορχήστρα του Ποταμού: ο Παναγιώτης Λευθέρης, ο Φώτης Μητρόπουλος, ο Γιώργος Χρυσαφίτης, ο Μανος Τριφύλλης, ο Φώτης Μητρόπουλος, ο Jan Holland, η Anne Marie Hertoghs, ο Παντελής Εμμανουήλ, ο Θανάσης Τριφύλλης και ο Γιάννης Κασιμάτης ανέβηκαν στην σκηνή για να συναντήσουν την Ευδοκία Χρυσοβέργη στο τραγούδι, την Όλγα Κακοσίμου στο πιάνο, τον Κώστα Μάστορη στο μπάσο, τον Μάνο Βασιλάκη στα κρουστά και όλοι μαζί μας παρουσίασαν έργα του Nicola Piovani και δύο εξαιρετικά κομμάτια του Κυθήριου συνθέτη Παναγιώτη Λευθέρη (Kytherios Music) σε στίχους της Κατερίνας Μαριάτου.
Την Καλλιτεχνική Διεύθυνση των Μουσικών Συνόλων της Φιλαρμονικής έχει ο Στάθης Θεοδωρακάκης.




Σειρά είχαν τα σχήματα του Ωδείου Αναγέννηση που μας ταξίδεψαν σε αγαπημένα κομμάτια από τον Αλκίνοο Ιωαννίδη, Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, Αφοι Κατσιμίχα, Τερμίτες, Ξύλινα Σπαθιά και πολλούς ακόμα! Οι γλυκήτατοι Sweet Heaven: Κωσταντίνος Φατσέας, Βρετός Σάμιος, Φωτεινή Εμμανουήλ, Δανάη Τζάνε, Ερμής Μισιώνης, Ορέστης Φατσέας και οι Red O.C.E.A.n : Ερμής Μισιώνης, Δημήτρης Πέτσος, Δανάη Δαπόντε, Ορέστης Φατσέας, Κατερίνα Κασιμάτη και ο Άλεν Μαγονέζος.  Άισθηση έκανε η εξέλιξη των Red O.C.E.A.n! Θερμά ευχαριστώ στην “απόλυτη” δασκάλα Ελένη Κοκολάκη, που ήταν στο πλάι τους. Την αγαπάμε πολύ.

Ακολούθησαν με Blues – Rock μπαλάντες οι Bleee-e-e-e Band, οι οποίοι αν και λένε πως εμπνέονται από τα πρόβατα, έκαναν πολλές καρδιές να αναστενάξουν. Απολαύσαμε τον Frank van Hoorn, Michiel Tan και Jan Holland σε εξαιρετικές διασκευές αλλά και στις πρωτότυπες συνθέσεις του Frank.

Με την έκτακτη πρώτη τους και πολύ δυνατή εμφάνιση οι Jack Logos Blues Band (με συνθέσεις των JJ Cale, Jimmy Hendrix, ZZ Top..) κέρδισαν φανατικούς οπαδούς και φίλους. Οι: Jock Λογοθέτης, Ιωάννης Λογοθέτης, Michiel Tan, Μάνος Βασιλάκης και ο Malcolm (από Ελλάδα, Αυστραλία, Ολλανδία, και Αγγλία!) αποτελούν μια νέα μουσική πραγματικότητα που ανακαλύφθηκε στα Κύθηρα, τους ευχόμαστε καλή αρχή!

Καταχειροκροτήθηκαν η Ευδοκία Χρυσοβέργη, ο Παναγιώτης Λευθέρης, ο Michiel Tan, ο Παύλος Κορωναίος, ο Κώστας Μάστορης και ο Μάνος Βασιλάκης σε μια εμφάνιση σταθμό! Το νεοσύστατο σχήμα εμφανίστηκε υπό το όνομα Ροζ Τετράγωνα Καψούλια (το οποίο λένε πως δεν θα ξαναχρησιμοποιήσουν – οπότε αναζητήστε τους!), μας παρουσίασε μια εξαιρετική διασκευή της Παξιμαδοκλέφτρας ενώ συνέχισαν με αυτοσχεδιασμούς και συνθέσεις των Radiohead, Pixies, Clash, EMF και τους ανταποδίδουμε You're Unbelievable!

Ζιώγαλα – Μουτσάτσου, C Real, Μuse, Marilyn Manson και Paradise Lost από δύο υπέροχα κορίτσια και drums που ακούστηκαν, όπως μας είπαν, μέχρι τον Κάλαμο! Oι Altro Mondo με τους Μαριάννα Φαγογένη, Ειρήνη Πραντσλιδη, Ιάκωβο Κουβαρά, Μηνά Πρωτοψάλτη, Βρεττό Σκλάβο και Θεοδώση Οικονόμου κάνανε την πρώτη τους εντυπωσιακή εμφάνιση. Τους ευχόμαστε καλή επιτυχία και συμφωνούμε μαζί τους όταν λένε "Un mondo fa un mondo, e Cerigo un altro mondo" Όλος ο κόσμος είναι ένας κόσμος, το Τσιρίγο είναι ένας άλλος κόσμος. Είναι ο κόσμος μας.

Ο Βρεττός Σκλάβος με την κιθάρα και την φωνή του μας τραγούδησε το κομμάτι που συνέθεσε μέχρι να ανέβουν στην σκηνή ο Αλέξανδρος Γιαννιώτης, η Δανάη Δαπόντε, ο Νίκος Σκλάβος και ο Παναγιώτης Καψοκοίλης για να μπορέσουμε να δούμε τους UnderWaves να παρουσιάζουν ένα φαντασμαγορικό φινάλε! Ακόμα τραγουδάμε “Δεν κάνει κρύο στην Ελλάδα!” Ενώ Guest ήταν και ο Σπύρος Γιαννιώτης που μας τραγούδησε εκπληκτικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Βρετός Σκλάβος εκτός από την συμμετοχή του σε 3 διαφορετικά συγκροτήματα συμμετείχε ενεργά ως εθελοντής στην παραγωγή της Γιορτής Μουσικής Για τον ίδιο λόγω ευχαριστούμε θερμά την Χρυσούλα Σοφίου και τον Ιάκωβο Κουβαρά.

Συγχαίρουμε θερμά όλους τους μουσικούς, τραγουδιστές, χορευτές, πολεμιστές, εικαστικούς, και ηθοποιούς που προσέφεραν χαρά, αισιοδοξία, ενθουσιασμό και υψηλής ποιότητας θέαμα από καρδιάς!
Είναι τεράστιος πολιτισμικός πλούτος που παράγεται στο νησί μας.

Και οι δύο βραδιές μεταδόθηκαν ζωντανά στην ομογένεια σ όλο τον πλανήτη από το διαδικτυακό κανάλι www.kythermusicday.gr , με την ευγενική χορηγία των: www.kythera.gr, Camelot Radio, U Shop – Πολύεδρο.

Τις δύο βραδιές θα μπορείτε να απολαύσετε σύντομα στο διαδίκτυο σε High Definition Video, στην ιστοσελίδα www.kythermusicday.gr . Η βιντεοσκόπηση και των 2 ημερών είναι μια ευγενική χορηγία του Βαλέριου Καλοκαιρινού και του PHOTO CERIGO.

Οι φωτογραφίες και η υποστήριξη στα Slide Show ήταν μια ευγενική χορηγία του Φωτογραφείου Ταξιδεύοντας στον Χρόνο..
Για την επικοινωνιακή υποστήριξη ευχαριστούμε θερμά:
την Νέα Κρητική Τηλεόραση, Την Νότα Χατζηαναστασίου και την Ζωή Καραφάτη και τις εκπομπές Ταξιδεύοντας με Τέχνη και Βουτιά στην Τέχνη, που εκπέμπονται από την ΕΡΤ για την “Φωνή της Ελλάδος”.Τον αγαπημένο μας Adelin FM που βρίσκεται πάντα στο πλευρό μας και το Camelot Radio!!
Την Ένωση Ξενοδόχειακών & Τουριστικών Καταλυμάτων Αγίας Πελαγίας
Τις εφημερίδες:
ΚΥΘΗΡΑΪΚΑ, Κυθέρεια και ΚΥΘΗΡΑΪΣΜΟΣ
τις ιστοσελίδες:
www.kythera-family.net, www.ilovekythera.com, www.visitkythera.gr, www.kythera.gr, http://kithiraikanea.blogspot.gr/

Για το δημιουργικό της αφίσας το www.visitkythera.gr

Για τις εκτυπώσεις: Τον Σπύρο Μόρμορη (αφίσες) και τον Βασίλη Ευαγγέλου - REKLAMA για τα Banner.

Για την Οικονομική Υποστήριξη ευχαριστούμε θερμά τον Δήμο Κυθήρων, τους Εξωραϊστικούς Πολιτιστικούς Συλλόγους Αγίας Πελαγίας και “ο Φιλόξενος” Αυλαίμωνα, την Επαγγελματοβιοτεχνική Ένωση Κυθήρων και τους επιχειρηματίες Αυλαίμωνα και Αγίας Πελαγίας. 




Επίσης θα θέλαμε να συγχαρούμε την γεμάτη αυταπάρνηση ύπαρξη του Γιώργου Κυριακού (του αγαπητού μας ηχολήπτη) που κράτησε την υπόσχεση του και δεν λιποθύμησε από την κούραση μέχρι το τέλος της 2ής βραδιάς :).

Ευχαριστούμε τον Νίκο Κασιμάτη (Βικεντόνικο) και τον Παναγιώτη Κομηνό – Σταύρο Κυριακάκη για την ηχητική και φωτιστική κάλυψη.

Οι οικοδεσπότες – Ο Πολιτιστικός Εξωραϊστικός Σύλλογος της Αγίας Πελαγίας και ο Πολιτιστικός Εξωραϊστικός Σύλλογος “ο Φιλόξενος” Αυλαίμωνα – Είναι άξιοι βραβείου! Για την άψογη συνεργασία με τους τοπικούς συντονιστές, την συλλογικότητα και την διοργάνωση.
ΠΟΛΛΑ ΜΠΡΑΒΟ!!!

Συγχαίρω και ευχαριστώ τον Παναγιώτη Γιαννιώτη για τον συντονισμό και την πολύπλευρη συνεισφορά του στην παραγωγή της 2ης Ευρωπαϊκης Γιορτής Μουσικής στα Κύθηρα και τέλος...

Ευχαριστούμε την Μ.Ε.Σ.Ο. και τον Λάζαρο Νταμάνη για τον εθνικό συντονισμό και την εξαιρετική υποστήριξη. Ευχαριστούμε τον Γιώργο Περό που έφερε στην Ελλάδα και στηρίζει ακόμα τον θεσμό της Ευρωπαϊκής Γιορτής Μουσικής.

Χωρίς την πρωτοβουλία και στήριξη όλων των προαναφερθέντων δε θα είχαν επιτευχθεί τόσο μεγάλοι στόχοι. Ευχαριστούμε τον κόσμο που μας στηρίζει.



Η Γιορτή είναι στη Φύση μας.
Τα Κύθηρα το ελιξήριο της ζωής μας.
Στα χέρια μας το μέλλον μας :) Εύχομαι να πράττουμε αντάξια του μεγαλείου του τόπου μας.
Καλό Καλοκαίρι!

Με πολύ αγάπη & μπράβο για όλους,
Ναστάζια Μπέικοφ
Τοπικός Συντονιστής Ευρωπαϊκής Γιορτής Μουσικής Κυθήρων
Υ.Γ.1 Πάνω από 700 χρήστες στο διαδίκτυο και πάνω από 1000 στα Κύθηρα παρακολούθησαν φέτος ζωντανά την Γιορτή της Μουσικής.

Υ.Γ.2 Πανελλαδικά Στοιχεία: Από 19/6 έως 23/6, 7 χορωδίες/Φιλαρμονικές Ορχήστρες, 22 Ορχήστρες, 56 Dj's, 187 Δημιουργοί/Ερμηνευτές, 279 Συγκροτήματα...ενώνουν τις μουσικές τους δυνάμεις σε 27 πόλεις σε όλη την Ελλάδα, σε 582 δωρεάν εκδηλώσεις γεμάτες ήχους, ρυθμό και μελωδίες... 

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα www.europeanmusicday.gr

Υ.Γ. 3 Παρακαλώ για ιδέες/στήριξη/ εμπνεύσεις και παράπονα να απευθύνεστε χωρίς δισταγμό στα στοιχεία:
www.kytheramusicday.gr
You Tube: www.youtube.com/kytheurmusday


Μόνο αν αλληλεπιδρούμε μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι :) 

Ευχαριστώ :) 

------------------------------
 Ναστάζια Μπέικοφ
------------------------------