Σάββατο 30 Ιουνίου 2012

2011-2012 Δραστηριότητες Γυμνασίου Κυθήρων


Πλούσιο το σχολικό έτος 2011-2012 σε σχολικές και εξωσχολικές δραστηριότητες  για τους νεαρούς μαθητές του Γυμνασίου Κυθήρων. 

Επίσκεψη στο Ιστορικό Αρχείο και ξενάγηση στο Κάστρο Χώρα

ΔΡΑΣΕΙΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ - ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ
Ο Σύλλογος καθηγητών και η Διευθύντρια Σταυρούλα Φατσέα θεωρώντας μέγιστης σημασίας την γνώση της τοπικής ιστορίας ενέκριναν και υποστήριξαν διάφορες δράσεις με σκοπό τα παιδιά μας να αντιληφθούν πόσο σημαντικό είναι να γνωρίζουν την ιστορία του τόπου στον οποίο κατοικούν.

Για το σκοπό αυτό προσκλήθηκε και δίδαξε τοπική ιστορία ο αρχαιολόγος Άρης Τσαραβόπουλος σε όλες τις τάξεις. Τα μαθήματα ακολούθησαν επισκέψεις σε χώρους αρχαιολογικής και ιστορικής αξίας.

Πραγματοποιήθηκαν δύο πολιτιστικά προγράμματα ιστορικού ενδιαφέροντος Το πρώτο με θέμα : «Έρευνα στην τοπική ιστορία-Πηγές-Ενετοκρατία-Αγγλοκρατία» με υπεύθυνη την κ. Καρολίνα Ασλάνη και το δεύτερο : «Κρητοκυθηραϊκά : Ιστορικοί δεσμοί Κρήτης και Κυθήρων ανά τους αιώνες» από τον κ. Γεώργιο Λουράντο. 

Επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο της Σκάνδειας

Στα πλαίσια του προγράμματος αυτού έγινε εκπαιδευτική επίσκεψη των μαθητών της Γ’ Γυμνασίου στους μινωικούς τάφους της αρχαίας Σκάνδειας στην Παλαιόπολη. Τους μαθητές συνόδευσαν καθηγητές τους με επικεφαλής τον κ. Γεώργιο Λουράντο . Εκεί ο ακούραστος  αρχαιολόγος Άρης Τσαραβόπουλος με γλαφυρό και παραστατικό τρόπο παρουσίασε την ιστορία της περιοχής κατά την μινωική και μυκηναϊκή περίοδο.

Επίσης οι μαθητές επισκέφθηκαν με τους υπεύθυνους καθηγητές των πολιτιστικών προγραμμάτων το  Ιστορικό Αρχείο Κυθήρων όπου ήλθαν σε επαφή με τις ιστορικές πηγές και μελέτησαν έγγραφα που αφορούσαν τα παραπάνω προγράμματα.

Πολυήμερη εκπαιδευτική επίσκεψη στην Κρήτη

Στα πλαίσια του δεύτερου προγράμματος με θέμα τη σχέση μεταξύ  Κυθήρων και  Κρήτης οι μαθητές της Γ' τάξης ταξίδεψαν για πέντε μέρες στην Κρήτη όπου ξεναγήθηκαν σε αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικά μνημεία, και τόπους που καταδεικνύουν την πανάρχαιη σχέση μεταξύ των δύο νησιών. 

 Πολυήμερη εκπαιδευτική επίσκεψη στην Κρήτη_Στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσσού

 Η Γ' Γυμνασίου στο Αρκάδι

Εκδρομή

ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ
Ίσης βαρύτητας θεωρεί ο Σύλλογος και την ευαισθητοποίηση των νεαρών μαθητών σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, αναγνώρισης της αξίας της βιοποικιλότητας του νησιού των Κυθήρων και σεβασμού των αρχών της αειφορίας.

 Μαθητές φυτεύουν τον μικρό βοτανικό κήπο του Γυμνασίο

ΔΕΝΤΡΟΦΥΤΕΥΣΕΙΣ 
Οι μαθητές του Γυμνασίου συνοδευόμενοι από όλους τους καθηγητές του σχολείου συμμετείχαν στη δενδροφύτευση που οργάνωσε το ΚΙΠΑ και η ΕΕΠΦ στον Ποταμό, Μυρτίδια, Μυλοπόταμο, Ορφανή, και Μητάτα  το Δεκέμβριο 2011

 Δενδροφύτευση στην Παναγία την Ορφανή

Στις 4 Απριλίου λίγο πριν τις διακοπές του Πάσχα, η Μαθητική Κοινότητα του Γυμνασίου Κυθήρων πραγματοποίησε δενδροφύτευση στο Διακόφτι Κυθήρων. Τα δέντρα προμήθευσε η Δασική Υπηρεσία με την ευγενική μεσολάβηση του ΚΙΠΑ και της ΕΕΠΦ.
Αυτή τη φορά οι λάκκοι ανοίχτηκαν με το μηχάνημα του Δήμου Κυθήρων από το μέλος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων και υπάλληλο του Δήμου, Κ. Δαπόντε. Η μεταφορά των δενδρυλλίων έγινε από τον Ν.Καλλίγερο, επίσης γονέα και υπάλληλο του Δήμου.

 Για το πότισμα φρόντισε προσωπικά ο Πρόεδρος του Σ Γ κ Κ, Μανώλης Κασιμάτης με δικό του βυτίο, ενώ κάτοικοι της περιοχής ενημερώθηκαν και ελπίζουμε ότι θα προστατέψουν τα  δενδρύλλια όσο είναι μικρά, ώστε να μπορέσουν να αναπτυχθούν.



ΜΙΚΡΟΣ ΒΟΤΑΝΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ - “ΔΕΝΤΡΑ ΚΑΙ ΦΡΥΓΑΝΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΟΥ”
  
Μαθητές της Α' και Β' τάξης υλοποιούν από τον Μάιο φιλόδοξο πρόγραμμα δημιουργίας μικρού βοτανικού κήπου στο προαύλιο του Γυμνασίου Κυθήρων με την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΝΤΟΣ ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ ΕΠΙ ΤΑ ΑΥΤΑ- ΜΑΘΗΤΕΣ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ. 

Το πρόγραμμα συντονίζει η διευθύντρια Σταυρούλα Φατσέα και υποστηρίζουν οι εκπαιδευτικοί Νατάσσα Γιαννακάκη και Τάκης Παπαδημητρίου.

ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ  SOS ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΠΑΡΑΛΙΩΝ
Στις 9 Μαίου και στα πλαίσια του προγράμματος ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS όλοι οι μαθητές συμμετείχαν σε καθαρισμό των παραλιών Λίμνης, Βόθωνα και Πιάτσας στην Παλιόπολη και Αυλαίμωνα. 


ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
Πολλοί μαθητές ανταποκρίθηκαν  στην έκκληση  του “Χαμόγελου του Παιδιού” για προσφορά τροφίμων. Με επιμέλεια των εκπαιδευτικών Αλέκας Σταυροπούλου και Γιώργου Λουράντου  και τρία μεγάλα κιβώτια με τυποποιημένα τρόφιμα και άλλα είδης καθημερινής χρήσης  συσκευάστηκαν και μεταφέρθηκαν δωρεάν από τη Μεταφορική Εταιρεία των Αδελφών Γλυτσού από τα Κύθηρα στην Αθήνα όπου τα παρέλαβαν οι υπεύθυνοι του οργανισμού. 



ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟ
Μαθητές της Α' και Β' τάξης έπαιξαν μικρό θεατρικό έργο  για τους  γονείς και τους συμμαθητές τους στην Χριστουγεννιάτικη Γιορτή  του σχολείου. Την παράσταση επιμελήθηκαν οι εκπαιδευτικοί Αδαμαντία Αβραμίδου, Σωτήρης Σιάπκας, Ευδοκία Χρυσοβέργη. 


ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΥΘΗΡΩΝ
Με την εποπτεία της εκπαιδευτικού Εφης Καλογεροπούλου ζωντάνεψε  η ιστορική βιβλιοθήκη του Γυμνασίου της οποίας το δανειστικό τμήμα κατέγραψε ρεκόρ δανεισμού βιβλίων που έφτασαν τα 231. Η βιβλιοθήκη εμπλουτίστηκε με πολλά βιβλία βοτανικής και  φυτολογίας  που αγοράστηκαν στα πλαίσια του προγράμματος  δημιουργίας βοτανικού κήπου με χρηματοδότηση της Γ.Γραμματείας Νέας Γενιάς, ενώ αρκετά βιβλία αγοράστηκαν με χρηματική προσφορά του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων. 


Σε κάθε προσπάθεια και σε κάθε αίτημα της διευθύντριας και του συλλόγου των καθηγητών, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων, ιδιαίτερα ο πρόεδρος  Μανώλης Κασιμάτης και το Δ.Σ,  στάθηκαν αρωγοί και συμπαραστάτες. 

Πολλές από τις δραστηριότητες δεν θα ήταν δυνατόν να πραγματοποιηθούν χωρίς την υλική και ηθική υποστήριξή του


Τμήμα ένταξης

Το τμήμα ένταξης για μαθητές με μαθησιακές ιδιαιτερότητες λειτουργεί ήδη από το 2010. Οι δύο εκπαιδευτικοί του τμήματος Τάκης Παπαδημητρίου μαθηματικός και Ισμήνη Παπαδοπούλου φιλόλογος παρείχαν και φέτος εξαιρετική βοήθεια σε πολλούς μαθητές έλληνες και αλλοδαπούς που είχαν ανάγκη παιδαγωγικής υποστήριξης. 

Εργαστήριο Φυσικών Επιστημών

Εξαιρετική δουλειά όπως πάντα έγινε στο εργαστήριο φυσικών επιστημών με υπεύθυνο τον εκπαιδευτικό Δημήτρη Λεβέντη. Πραγματοποιήθηκαν πολλά ενδιαφέροντα πειράματα ενώ στο χώρο πραγματοποιήθηκαν αρκετές προβολές εκπαιδευτικών ταινιών και ειδικών ντοκυμαντέρ.

Χορευτικές εκδηλώσεις
Μαθητές του Γυμνασίου που συμμετείχαν στο παραδοσιακό χορευτικό της Ι.Μ. Κυθήρων βραβεύτηκαν για την παρουσία τους στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκφράσεως και Δημιουργίας της Εκκλησίας της Ελλάδας. 

Με επιμέλεια της διευθύντριας Σταυρούλας Φατσέα, πολλοί μαθητές μαθαίνουν να αγαπούν τους παραδοσιακούς τσιριγώτικους χορούς τους οποίους παρουσιάζουν πάντοτε με επιτυχία κατά τη διάρκεια των εορτασμών των εθνικών επετείων στην Πλατεία της Χώρας. 


Η Μαθητική Κοινότητα του Γυμνασίου Κυθήρων εύχεται σε όλους καλό καλοκαίρι...!!!!!
---------------------------------
Σταυρούλα Φατσέα
---------------------------------