Τρίτη 22 Μαΐου 2012

Νέες αυξήσεις στις τιμές προιόντων ζητούν οι βιομήχανοι!

Μείζον πρόβλημα προκύπτει για τις τσέπες μας καθώς αρκετές είναι πλέον οι επιχειρήσεις εκείνες που έχουν απευθύνει αιτήματα αυξήσεων των τιμών τους στις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ.

Υπό το βάρος των...  πληθωριστικών πιέσεων και των διεθνών τιμών στις πρώτες ύλες, δεκάδες είναι πλέον οι πολυεθνικές αλλά – κυρίως- οι ελληνικές επιχειρήσεις που ζητούν ανατιμήσεις. 

Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με πληροφορίες πάνω από 10 επώνυμες βιομηχανίες τις τελευταίες είκοσι ημέρες έχουν ζητήσει αυξήσεις από 3% έως 15%, πολύ δηλαδή περισσότερο από τα όρια του πληθωρισμού ο οποίος φθάνει το 2,3% του σχετικού δείκτη.

Ειδικότερα, οι επτά από αυτές τις βιομηχανίες είναι αμιγώς ελληνικές με έμφαση στα τρόφιμα (δύο γαλακτοβιομηχανίες, μια στα σνακ, μία στα ζυμαρικά, μία στα αναψυκτικά) και οι υπόλοιπες τρεις πολυεθνικές.

Την ίδια στιγμή όμως το λιανεμπόριο προετοιμάζεται και για άλλες ανατιμήσεις από περισσότερες βιομηχανίες καθώς τα κόστη λειτουργίας και παραγωγής αυξήθηκαν συγκριτικά με το 2011 κατά 10% σε πρώτη φάση..
--------------------------
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
--------------------------