Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

«Αντικύθηρα/Αίγιλα – Γκριζοπράσινος Βράχος ριγμένος στο Πέλαγος».


Με εξαιρετική επιτυχία και μεγάλη προσέλευση Αντικυθηρίων και προσωπικοτήτων της Αρχαιολογίας, των Γραμμάτων, των Τεχνών και φιλήστορος κόσμου πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης 24-4 στο κτήριο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) στο Θησείο, η διάλεξη του κ. Άρη Τσαραβόπουλου με θέμα: «Αντικύθηρα/Αίγιλα – Γκριζοπράσινος Βράχος ριγμένος στο Πέλαγος»


Η διάλεξη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του κύκλου «Περιηγήσεις με την Αρχαιολογική Υπηρεσία» που εδώ και λίγους μήνες διοργανώνει ο ΣΕΑ.

Ο Αρχαιολόγος κ. Τσαραβόπουλος που ανασκάπτει συστηματικά το αρχαίο Κάστρο των Αντικυθήρων από το έτος 2000, μέσα από μια γλαφυρότατη αφήγηση και με τη βοήθεια της τεχνολογίας (προβλήθηκαν σχεδόν 80 slides) βοήθησε το ακροατήριο να κατανοήσει πλήρως τα ιστορικά και αρχαιολογικά δεδομένα του νησιού, παρουσιάζοντας με εύληπτο τρόπο την ιστορία των Αντικυθήρων από την αρχαιότητα μέχρι και τον 21ο αιώνα. 


Στο τέλος της διάλεξης ο αναπλ. Πρόεδρος της Εγχωρίου Περιουσίας κ. Στράτος Χαρχαλάκης, ενημέρωσε το ακροατήριο για τις δυνατότητες αξιοποίησης και ανάπτυξης του αρχαιολογικού χώρου του Κάστρου καθώς και για τις διαδικασίες που είχαν ξεκινήσει από το 2009 προκειμένου να ενταχθεί ο χώρος στα προς αξιοποίηση μνημεία από το Υπ.Πολιτισμού και το Ταμείο Διαχείρισης Πιστώσεων για την Εκτέλεση Αρχαιολογικών Έργων (ΤΔΠΕΑΕ).

Τονίστηκε ιδιαίτερα η μεγάλη σημασία που θα είχε για το νησί η ανάδειξη του χώρου αυτού και η δημιουργία ενός ζωντανού αρχαιολογικού πάρκου, που θα στεκόταν ανασχετικά στην πορεία πληθυσμιακής συρρίκνωσης των Αντικυθήρων που παρατηρείται τις τελευταίες δεκαετίες, ενώ εκφράστηκε η επιθυμία και η θέληση, μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου να ενταθούν οι προσπάθειες, προκειμένου το θέμα αυτό να τεθεί ξανά στη νέα ηγεσία του Υπ. Πολιτισμού, πριν να είναι πολύ αργά.

Μετά το πέρας της διάλεξης προσφέρθηκαν αναψυκτικά και κεράσματα στον κήπο – αίθριο του κτηρίου, προσφορά της Ενώσεως Αντικυθηρίων του Πειραιά. 
 ------------------------------------------------------------------
Στράτος Χαρχαλάκης- Φωτογραφίες Διονύσιος Ανδρόνικος
--------------------------------------------------------------------------------