Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Κατασπατάληση πόρων του ΕΛΓΑ

Πλούσια "σοδειά" της εν εξελίξει έρευνας της Δικαιοσύνης για κατασπατάληση πόρων του ΕΛΓΑ την περίοδο από το 2004 έως σήμερα, προανήγγειλε από τη Θεσσαλονίκη ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννης Δριβελέγκας.

Σε δηλώσεις του κατά την επίσκεψή του για την υπογραφή των πρώτων συμβάσεων μίσθωσης δημόσιας γεωργικής και κτηνοτροφικής γης για την Κεντρική Μακεδονία, ο κ. Δριβελέγκας τόνισε ότι "τα προηγούμενα χρόνια έγινε κατασπατάληση των πόρων του ΕΛΓΑ, με αποτέλεσμα από 800 εκατ. ευρώ που ήταν το έλλειμμά του το 2004, να φτάσει τα 4,5 δισ. ευρώ", γνωστοποίησε ότι μετά από την Ένορκη Διοικητική Εξέταση η υπόθεση πηγαίνει στον εισαγγελέα και αναμένονται τα αποτελέσματα της δικαιοσύνης και διαβεβαίωσε ότι "σε κάθε περίπτωση θα διεκδικήσουμε επ' ωφελεία του ΕΛΓΑ τα χρήματα, εφόσον διαπιστωθεί ότι δόθηκαν παρανόμως".

Ερωτηθείς εάν εμπλέκονται στην υπόθεση βουλευτές δήλωσε ότι δεν γνωρίζει κάτι τέτοιο, αλλά αν συμβαίνει θα διαπιστωθεί από τη δικαιοσύνη.

Ήδη, πάντως, ο ίδιος έχει διαπιστώσει από παλαιότερη έρευνα ότι "την τριετία 2007 - 2009 υπήρξαν πάνω από χίλιοι άνθρωποι, που έπαιρναν επιδοτήσεις νομοτύπως, από 50 έως 150.000 ευρώ το χρόνο" και ότι "υπάρχει άνθρωπος που πήρε 372.000 ευρώ σε τρία χρόνια και οικογένεια που έλαβε 752.000 ευρώ σε τρία χρόνια". 

Όλα αυτά έγιναν, μεν - όπως είπε - νομότυπα, με προσφιλή μέθοδο τις "κατ'εξαίρεση αποζημιώσεις", πάντως τόνισε ότι "αυτό το πάρτι έχει τελειώσει και αυτό έγινε με δύο αποφάσεις: πρώτον δεν υπάρχουν πλέον κατ΄εξαίρεση αποφάσεις και δεύτερον, ψηφίστηκε ο νόμος του ΕΛΓΑ, που προβλέπει ανώτατο όριο αποζημιώσεων στις 70.000 ευρώ το χρόνο".
---------------------------
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
---------------------------