Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

Παραμένουν τα προβλήματα στην επιστροφή ΦΠΑ των αγροτών παρά τον προγραμματισμό καταβολής του για τον Απρίλιο.

Συνεχίζεται το αλαλούμ σχετική με την φετινή επιστροφή ΦΠΑ στους αγρότες παρά τις διαβεβαιώσεις από επίσημα κυβερνητικά χείλη ότι η καταβολή της θα αρχίσει μέσα στον Απρίλιο του 2012. 

Ειδικότερα, από το Πολιτικό Γραφείο του Υφυπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Μιχάλη Τιμοσίδη γνωστοποιείται ότι μέσα στον Απρίλιο του 2012 θα αρχίσει η καταβολή της επιστροφής του Φ.Π.Α. σε 5.000 περίπου αγρότες που υπέβαλαν δικαιολογητικά μέσω της Ε.Α.Σ. Καβάλας και Παγγαίου. Το συνολικό ποσό επιστροφής Φ.Π.Α. ξεπερνά το ποσό των 10.000.000 ευρώ.

Βέβαια, τα παραπάνω αφορούν τους αγρότες όλης της χώρας, οι οποίοι ειδικά φέτος με δεδομένη την εξαιρετικά σημαντική αύξηση του κόστους παραγωγής και την παράλληλη μείωση του αγροτικού εισοδήματος, περιμένουν σαν μάνα εξ ουρανού αυτά τα χρήματα. 

Όπως είναι γνωστό η επιστροφή Φ.Π.Α. στους αγρότες κάθε χρόνο συνήθιζε να πραγματοποιείται από τις αρχές Μαρτίου κάθε έτους και αφορά στην επιστροφή του φόρου επί των πωλήσεων των αγροτών κατά την προηγούμενη διαχειριστική χρήση.

Παραστατικά
Ωστόσο, τα προβλήματα δεν περιορίζονται στην καθυστέρηση καταβολής της επιστροφής ΦΠΑ. Σύμφωνα με όσα αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο μέχρι πρότινος υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, βουλευτής του ΛΑΟΣ, κ. Αστέριος Ροντούλης, «το πρόβλημα με την επιστροφή ΦΠΑ είναι μεγάλο. 

Καταρχήν οι αγρότες δεν ήξεραν ότι για να έχουν επιστροφή ΦΠΑ θα πρέπει να προσκομίσουν κάποια παραστατικά όπως αντίγραφα επιταγών ή αποδεικτικά πληρωμής από τις τράπεζες. 
Γενικώς οι αγρότες στερούνται παραστατικών αφού δεν είχαν ενημερωθεί για το τι έπρεπε να κάνουν. Πως πάμε λοιπόν να εφαρμόσουμε ένα σύστημα εν αγνοία ουσιαστικά των παραγωγών. 
Η πρόταση η δική μας είναι τουλάχιστον για φέτος είναι να εφαρμοστεί το παλαιό σύστημα».
---------------------------
Πηγή: agrotypos.gr
---------------------------