Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

Ανεξέλεγκτο αγκυροβόλι στον κόλπο των Βατίκων

Άρση του δικαιώματος ζητά η Ένωση Ξενοδόχων Λακωνίας
Δυόμισι περίπου χρόνια πέρασαν από την εισήγηση που έκανε η Ένωση Ξενοδόχων Λακωνίας προς τον τότε πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Βοιών σχετικά με την επικινδυνότητα που ενέχει η επισκευή και ο ανεφοδιασμός πλοίων στον κόλπο των Βατίκων, σε απόσταση μάλιστα λίγων μόλις εκατοντάδων μέτρων από τους λουόμενους...


Την αποκρουστική εικόνα που παρουσιάζει ο κόλπος των Βατίκων ως αποτέλεσμα του ανεξέλεγκτου αγκυροβολίου και του ανεφοδιασμού πλοίων στην περιοχή καταδεικνύει με υπόμνημά της προς τον υπουργό Θαλασσίων Υποθέσεων κ. Γιάννη Διαμαντίδη η Ένωση Ξενοδόχων Λακωνίας.
Η εικόνα ωστόσο της κατάστασης δε φαίνεται να έχει αλλάξει, με αποτέλεσμα η Ένωση να επανέρθει στο ζήτημα, αυτή τη φορά απευθυνόμενη στον υπουργό Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας κ. Γιάννη Διαμαντίδη, ζητώντας ρητά την άρση του αγκυροβολίου και του ανεφοδιασμού πλοίων στο κόλπο των Βατίκων.

Υπενθυμίζοντας για ακόμα μία φορά ότι το μοναδικό συγκριτικά πλεονέκτημα της χώρας μας είναι η τουριστική ανάπτυξη, μέσα από την οποία θα επιτευχθεί η πολυπόθητη οικονομική ανάκαμψη, η Ένωση εξαίρει τη Λακωνία, ως τόπο με απαράμιλλα πλεονεκτήματα και κατ’ επέκταση τη Νεάπολη, ως τον προορισμό με τις μεγαλύτερες τουριστικές δυνατότητες.

Ωστόσο, όπως σημειώνουν στο υπόμνημά τους οι Λάκωνες ξενοδόχοι, τα τελευταία χρόνια ο κόλπος των Βατίκων, το στρατηγικότερο δηλαδή σημείο της περιοχής και η κυριότερη πύλη εισόδου της Λακωνίας αλλά και της Ελλάδας γενικότερα, γίνεται αντικείμενο κατάχρησης τόσο από δεξαμενόπλοια όσο και από φορτηγά πλοία.

Θέμα ασφάλειας εγείρουν οι υπογράφοντες την επιστολή πρόεδρος και γενικός γραμματέας της Ένωσης κ.κ Δ. Πολλάλης και Κ. Κλάψης. Συγκεκριμένα, αναφέρουν ότι ο ανεφοδιασμός των πλοίων στην περιοχή πολλές φορές με επικίνδυνες χημικές και εκρηκτικές ύλες και μάλιστα σε απόσταση αναπνοής από την προβλήτα επιβίβασης-αποβίβασης των πολιτών από και προς τα Κύθηρα, εγκυμονεί κίνδυνο πιθανών ατυχημάτων, με θύματα δεκάδες ανθρώπινες ζωές.

Πέραν όμως του αισθήματος ασφάλειας που πλήττεται από το ανεξέλεγκτο αγκυροβόλιο, η Ένωση κάνει λόγο για εικόνα αποκρουστική που δημιουργείται από το θέαμα στους παραθεριστές της παραλίας Νεάπολης, καθώς και για φαινόμενα ηχορύπανσης που βιώνουν οι τουρίστες από τους θορύβους λόγω ανεφοδιασμών ή και επισκευών των πλοίων.

«Όλη η εικόνα γενικότερα δεν ταιριάζει σε ένα τουριστικό προορισμό, όπως είναι τα Βάτικα, μιας και η βασική κατεύθυνση του γενικού χωροταξικού σχεδίου της Δημοτικής Ενότητας Νεάπολης και της Δημοτικής Ενότητας Ελαφονήσου είναι ο τουριστικός τομέας», επισημαίνει χαρακτηριστικά η Ένωση Ξενοδόχων του νομού μας, προσθέτοντας ότι η διαρκώς διογκούμενη κατάσταση αποτελεί τη μέγιστη δυσφήμιση για την περιοχή.

Μάλιστα, τονίζοντας ότι η εν λόγω κατάσταση έχει επιφέρει σημαντικά πλήγματα στον τουρισμό της Λακωνίας, οι παραλίες της οποίας αποτελούν το βασικό πόλο έλξης των επισκεπτών της αλλά και το ανταγωνιστικότερο κομμάτι σε σχέση με άλλους τουριστικούς προορισμούς, οι κ.κ Πολλάλης και Κλάψης μιλούν για κατάσταση που πρέπει να αναστραφεί, καθώς, όπως δηλώνουν, έχει επιφέρει οικονομικό μαρασμό στην περιοχή.

Με τη χαρακτηριστική φράση «επιβάλλεται και είμαστε υποχρεωμένοι, όχι μόνο να διασφαλίζουμε τον τόπο μας, αλλά και αν χρειάζεται κάποιες φορές, να επιβάλλουμε τους δικούς μας όρους χρήσης του, πάντα με γνώμονα το αναπτυξιακό συμφέρον της περιοχής και των πολιτών», η Ένωση απαιτεί από τις αρμόδιες αρχές τον έλεγχο νομιμότητας του αγκυροβολίου και του ανεφοδιασμού των πλοίων στον κόλπο των Βατίκων, καθώς επίσης και την κατάργησή του.
---------------------------
Πηγή: lakonikos.gr
---------------------------