Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

Δημόσια έργα Περιφέρειας Αττικής - Διευκρινήσεις ...αλλά και απορίες..!!

Στην διευκρινιστική απάντηση του κ. Κατσικάρη σχετικά με το δημοσίευμα μας "Άλλο λένε οι υποσχέσεις...και άλλο τα κοντύλια", θα θέλαμε να εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας για την άμεση ενημέρωση και τις άκρως κατατοπιστικές απαντήσεις σχετικά με το θέμα των δημοσίων έργων της Περιφέρειας Αττικής.

Πιστεύουμε πάντοτε ότι η πλήρης αλήθεια όσον αφορά κάθε ζήτημα αναδεικνύει πάντα την βασική αιτία του οιουδήποτε προβλήματος και διαλύει τα όποια σύννεφα αμφιβολίας υπάρχουν.

Είναι γνωστό ότι η διασταύρωση όλων των πληροφοριών που αφορούν οιοδήποτε θέμα, ξεκαθαρίζει πλήρως την κατάσταση και δίνει το δικαίωμα σε όλους τους πολίτες αυτής της χώρας να διαμορφώσουν την σωστή γνώμη διαθέτοντας πάντοτε τον απλό κοινό νού.

Επ' ευκαιρία λοιπόν απλά ανατρέχουμε πρόχειρα τον παρουσιασθέντα κατάλογο των προς εκτέλεση έργων στα υπόλοιπα νησιά: 
  • ·         Επέκταση Δημοτικού Δικτύου Φωτισμού Δήμου Σαλαμίνας στον οδικό Άξονα Λεωφ. Φανερωμένης.
  • ·     Επείγουσες εργασίες και συντήρηση λειτουργίας αντλιοστασίων του αποχετευτικού δικτύου Δήμου Πόρου.
  • ·         Κατασκευή γηπέδου ποδοσφαίρου Ύδρας.
  • ·         Σύστημα Ναυδέτου κοντά στο νησάκι Αγ. Νικολάου Ν. Ύδρας.
  • ·         Εργασίες Αποκατάστασης Νηπιαγωγείου Ύδρας.
  • ·        Κατεπείγουσες εργασίες προστασίας Ι. Μητροπόλεως Κοιμήσεως Θεοτόκου Αίγινας-Πρώτου Ελληνικού Βουλευτηρίου.
  • ·      Σύνταξη Κτηματολογίου για το έργο «Βελτίωση επαρχιακών οδών Αίγινα-Κυψέλη-Βαθύ-Βαγία-και Μεσαγρού-Τούρλος»
  • ·         και φυσικά το έργο για το Αγροτικό Ιατρείο στα Αντικύθηρα.
Αντιλαμβανόμεθα ότι για όλα αυτά τα έργα υπήρξαν οι απαραίτητες μελέτες οι οποίες υποβλήθηκαν ανάλογα στο σχέδιο του ΕΣΠΑ για να εγκριθούν και να πραγματοποιηθούν. 

Εκείνο όμως που δεν γνωρίζουμε είναι τα εξής:
1) Πότε έγιναν αυτές οι μελέτες {Πρόκειται δηλαδή για κάποιες πρόσφατες μελέτες η για κάποιες μελέτες που έγιναν σε πολύ προηγούμενα χρόνια και απλά βρίσκονταν σε κάποιο συρτάρι περιμένοντας την προώθηση τους από κάποια υπηρεσία και την περαιτέρω έγκριση και υλοποίηση τους ;;}

2) Από ποιους έγιναν αυτές οι μελέτες {Εννοούμε δηλαδή εάν οι μελέτες έγιναν από την τέως Νομαρχία Πειραιά η από την νυν Περιφέρεια Αττικής η από τις τεχνικές υπηρεσίες των ομώνυμων Δήμων ;;;}

3) Εάν έγιναν από τις τεχνικές υπηρεσίες των ομώνυμων Δήμων και φυσικά πρόσφατα (διότι την προκαλλικράτειο περίοδο οι Δήμοι δεν διέθεταν τις ανάλογες υποδομές) ποιό είναι το ανθρώπινο δυναμικό αυτών των Δήμων ;;;

Οι απορίες μας βασίζονται στο γεγονός ότι π.χ. το έργο του Αγροτικού Ιατρείου Αντικυθήρων είναι ίδιας χρονικής περιόδου μελέτης με εκείνο της γέφυρας Μάκρωνα και ανήκει και αυτό στην περίοδο που οι μελέτες έγιναν από την αρμόδια τεχνική υπηρεσία της τότε Νομαρχίας.

Και εάν αυτό συμβαίνει με τα συγκεκριμένα έργα τότε απλά διερωτώμεθα μήπως το ίδιο συμβαίνει και με τα υπόλοιπα έργα της Περιφέρειας Νήσων που προχώρησαν.

Στην σχετική ιστοσελίδα της Περιφέρειας Αττικής βρίσκουμε την πιο κάτω πληροφορία :
ΝΗΣΟΙ 
Διεύθυνση Τεχνικών Έργων 
Εθνικής Αντιστάσεως 2 & Τσαμαδού, Πειραιάς (213-1601650) 
  •Τμήμα Συγκοινωνιακών Έργων
  •Τμήμα Εργαστηρίων
  •Τμήμα Δομών Περιβάλλοντος
  •Τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας
Φυσικά δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ποιές είναι οι δυνατότητες και ποιά είναι η στελέχωση αυτών των υπηρεσιών αλλά ούτε και πουθενά περιγράφεται ο ακριβής σκοπός και ύπαρξη των εν λόγω υπηρεσιών. 

Και πιο αναλυτικά διερετώμεθα εάν οι εν λόγω υπηρεσίες αποσκοπούν στην σύνταξη μελετών και σχεδιασμών της Περιφέρειας η απλά βρίσκονται εκεί για έλεγχο και εγκρίσεις μελετών που υποβάλλονται από τους οικείους Δήμους της Περιφέρειας ;;;;

Και η ερώτηση μας βασίζεται στο εξής ανατρέχοντας στην ιστοσελίδα του Δήμου Κυθήρων όπου βρίσκουμε το εξής: 

Οι υπηρεσίες του Δήμου:
Τεχνικές υπηρεσίες
Προϊστάμενος : Κωνσταντίνος Στάθης
Περιλαμβάνει:
- Γραφείο Οδοποιίας,
- Γραφείο Αρχιτεκτονικό και οικοδομικών
   έργων,
- Γραφείο Ύδρευσης,
- Γραφείο Έργων και Σχολικών κτηρίων,
- Γραφείο Πολιτικών εφαρμογών και
   μελετών,
- Γραφείο Ηλεκτρομηχανολογικό

Σύμφωνα με έρευνά μας οι πιο πάνω πολλαπλές υπηρεσίες (ιδρυμένες στην μετακαλλικράτειο εποχή) αποτελούνται από ... ΕΝΑ άτομο, δηλαδή τον προϊστάμενο της υπηρεσίας.

Συγχρόνως γνωρίζουμε ότι λόγω του δραστικού περιορισμού κονδυλίων προς ΟΤΑ, οι προσλήψεις και περαιτέρω στελέχωση των υπηρεσιών αυτών του Δήμου αποτελεί κάποιο μελλοντικό σχέδιο που ουδείς γνωρίζει το πότε θα πραγματοποιηθεί, και εάν τότε θα βρίσκονται ακόμη εν ζωή πολλοί εξ ημών.

Υπάρχει η αναφορά στην απάντηση του κ. Κατσικάρη ότι : "Για τα Κύθηρα, όπως στις 20 Ιανουαρίου, έτσι και σήμερα 21 Μαρτίου, δεν έχει κάτι αλλάξει. Δεν υπάρχει δυστυχώς κάποια ώριμη μελέτη έτοιμη στο τραπέζι.
Να είστε όμως σίγουρος ότι αμέσως μόλις υπάρξει θα τεθεί στην επόμενη αναμόρφωση και το έργο θα γίνει, όπως γίνεται σε άλλα νησιά από τα οποία έχουν κατατεθεί ώριμες μελέτες και προχωρούν τα έργα."

Και εδώ πια μπαίνουν τα τελικά ερωτήματα και προβληματισμοί : 

α) Ο Δήμος Κυθήρων δεν διαθέτει το απαραίτητο προσωπικό για να εκτελέσει οιεσδήποτε σύγχρονες και ταχείς τεχνοοικονομικές μελέτες.

β) Για τα Κύθηρα δεν έχει κάτι αλλάξει εφόσον δεν υπάρχει κάποια μελέτη.

γ) Το κόστος για να γίνει κάποια μελέτη από ιδιωτική εταιρεία πιστεύουμε ότι είναι απαγορευτικό.

δ) Οι αρμόδιες τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας δεν γνωρίζουμε (προς το παρόν) εάν είναι σε θέση να προβούν σε ανάλογες μελέτες.

Διαθέτοντας λοιπόν τον απλού νου του απλού πολίτη σκεπτόμαστε ευθέως ότι:

α) Οι "διακόπτες" κατέβηκαν για τα Κύθηρα, από ότι διαφαίνεται.

β) Μπορούμε άνετα να κυκλοφορούμε στους στενούς μας δρόμους {άλλωστε με την τιμή της βενζίνης πια δεν θα χρειάζονται να είναι ούτε φαρδιοί ούτε ασφαλτοστρωμένοι, γιατί με  τα νέα μεταφορικά μέσα, τα γαϊδουράκια, δεν θα χρειάζονται οιασδήποτε επισκευής}

γ) Η μέθοδος της "απομόνωσης" των ακριτικών περιοχών που τείνουν πια να καταργηθούν από Δήμοι και να αποτελέσουν μικρές υποεπαρχίες κάποιας μεγαλύτερης επαρχίας που θα είναι κομμάτι του προτεκτοράτου της Ευρωπαϊκής Γερμανίας, βαδίζει σε σίγουρα βήματα και γιγαντώνεται πίσω από το περίφημο σχέδιο του Καλλικράτη που υποτίθεται ότι θα καταργούσε την γραφειοκρατία αλλά απλά γιγάντωσε την κομματοκρατία.

Άπαντες κατανοούν πλήρως την δύσκολη περίοδο αυτής της χώρας αλλά με προσοχή και σύνεση θα πρέπει τα ελάχιστα που διατίθενται για την βελτίωση της να κατανέμονται και να αποδίδονται σε όλους όσους τα χρειάζονται.

Από λόγια έχει χορτάσει 30 τόσα χρόνια ο ελληνικός λαός. 
Όταν έρχεται η ώρα της εφαρμογής και η απόδειξη της ύπαρξης της πολιτείας με αληθινά έργα τότε απλά υψώνεται η ένα τείχος μεταναστών η ένας τοίχος τύπου Βερολίνου.
------------------------------
Αντώνης Λαμπρινίδης
------------------------------