Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

Ελλάδα 2012, αν δεν εκπληρώνονται οι επιθυμίες εταιριών με Νόμους, αυτό μπορεί να γίνει με τον Στρατό!!!

Την ακτή Ασπρούδια στα Βιγκλάφια Δήμου Μονεμβασιάς (πρώην Βατίκων) ακριβώς απέναντι από την Ελαφόνησο διάλεξαν το 2007 επί Υπουργού Φώλια για να κτίσουν εργαστάσιο παραγωγής ρεύματος. 

Η συγκεκριμένη περιοχή είναι natura2000 (κωδ. GR2540002). Ακόμη η συγκεκριμένη περιοχή είναι παγκόσμιου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος καθώς βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο βυθισμένο Παυλοπέτρι (Όπου τα τετελευταία χρόνια μετέχουν αποστολές από το ΕΛΚΕΘΕ, τη NASA, το BBC και φυσικά αρχαιολόγοι από το University of Nottingham). 

Ενώ η λίμνη Στρογγύλη ακριβώς δίπλα πέρα του natura2000 αποτελεί την νοτιότερη λίμνη και υγροβιότοπο της ηπειρωτικής Ευρώπης. 
Είναι περιτό να αναφέρουμε εδώ ότι βρίσκονται μερικές από τις ομορφότερες παραλίες της Μεσογείου ενώ το σχετικό φυλλάδιο (αριστερά) του elafonissos.gr αποτυπώνει πολλά πράγματα...

Τα εργοστάσια που τότε αδειοδοτούσε η Διοίκηση Φώλια στο Υπουργείο Ανάπτυξης ή αλλιώς, όπως γράφανε πολλά blogs, Υπανάπτυξης λειτουργούν: άλλα με εισαγώμενο κάρβουνο κι άλλα με αέριο (πάλι εισαγωγής). Απίστευτο, αλλά, ενώ μιλάμε για βρώμικα θερμικά εργοστάσια, τους επιδοτούμε την λειτουργία για 30 (20+10) χρόνια ως ΑΠΕ!!!

Απέναντι σε όλα αυτά και με δεδομένο πως μιλάμε ξεκάθαρα για την "Ευρωπακή Περιοχή NATURA2000, GR2540002" δίνουν πλέον το πράσινο φως στην κατασκευή του βρώμικου αυτού θερμικού εργαστασίου επικαλούμενοι το υπ΄αριθμ.544.5/533/11/08-07-2011 έγγραφο του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού (Στρατός της θάλασσας) σχετικά... δεν υπάρχουν στην περιοχή ευπαθή οικοσυστήματα και προστατευόμενες περιοχές!

Και τώρα το καλύτερο, ο Βουλευτής Λακωνίας ΠΑΣΟΚ, ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ, κάνει σχετική ερώτηση για όλα αυτά συνέχεια της από 11/12/2007 με αρ.πρωτ.3177/162 ερώτησης του προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης, Εσωτερικών και ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ.

Ακολουθεί το κείμενο της από 20 Μαρτίου 2012 ερώτησης του ανωτέρω Βουλευτή από την ιστοσελίδα του ΠΑΣΟΚ μεΘΕΜΑ: Καταστροφικές ενέργειες προώθησης λειτουργίας Σταθμού Ηλεκτρικής Ενέργειας στη Λακωνία.
ΕΡΩΤΗΣΗ, προς τους Υπουργούς: Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Εσωτερικών & Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας


Κύριοι Υπουργοί, Στις 11/12/2007 (αρ.πρωτ.3177/162) κατέθεσα ερώτηση προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης, Εσωτερικών και ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ, σύμφωνα με την οποία αναλυόταν το σοβαρότατο θέμα και οι συνέπειές του προς το περιβάλλον, της εγκατάστασης σταθμού ηλεκτρικής ενέργειας σε τουριστική περιοχή προστατευόμενη από το NATURA 2000 στη νοτιοανατολική Λακωνία και ειδικότερα στη θέση «Ασπρούδια», απέναντι σχεδόν από την Ελαφόνησο.

Τότε, λοιπόν, εκφράσαμε όλοι (τοπικοί φορείς και προσωπικά) τις ανησυχίες μας και τον προβληματισμό μας για τις περιβαλλοντικές συνέπειες ενός τέτοιου έργου, το οποίο θα συνεπαγόταν τη μείωση του τουρισμού και φυσικά η αλυσίδα των αρνητικών συνεπειών, θα παρέσερνε την τοπική ανάπτυξη και οικονομία. Η τοπική κοινωνία, της οποίας η γνώμη δεν ζητήθηκε ποτέ, τάχθηκε εξαρχής εναντίον ενός τέτοιου έργου.

Οι απαντήσεις που εδώθησαν τότε είχαν ως εξής:
Η Γενική Δ/νση Ενέργειας - Δ/νση Ηλεκτροπαραγωγής, Τμ. Γ' του Υπ. Ανάπτυξης (α.π. Δ5/ΗΛ-Γ/Φ 14/312, 4/1/2008) απέστειλε σχετικό έγγραφο της ΡΑΕ, το οποίο διαπίστωνε την αξιολόγηση της αίτησης χορήγησης Άδειας Παραγωγής.

Το ΥΠΕΧΩΔΕ με το υπ'αριθ.πρ. 719Β (4/1/2008) επιβεβαίωσε ότι οι περιοχές Νεάπολη και Ελαφόνησος (GR2540002) περιλαμβάνονται στον Εθνικό Κατάλογο προστατευόμενων περιοχών του Ευρωπαϊκού Οικολογικού Δικτύου NATURA 2000 (Οδηγία 92/43/ΕΟΚ). Επιπλέον, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Βοιών Λακωνίας με την υπ'αριθ.275/2007 ομόφωνη απόφασή του δήλωσε την κάθετη αντίθεσή του στη δημιουργία εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Δήμο Βοιών, υποστηρίζοντας δε ότι κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται σε κανένα Χωροταξικό Σχεδιασμό οποιουδήπτε επιπέδου.

Ωστόσο, μετά από όλες αυτές τις ενέργειες, αποφάσεις και αντιδράσεις, δημοσιεύθηκε στις 2 Μαρτίου 2012 το ΦΕΚ 117 και το 118, τα οποία συνιστούν την πλήρη και καθοριστική κατάλυση όλων των παραπάνω.

Το ΦΕΚ 117 (τεύχ.Τέταρτο) δημοσίευσε την Αριθμ.8572/1687 «Καθορισμός ορίων Αιγιαλού - Παραλίας στη θέση ΑΣΠΡΟΥΔΙΑ του Δήμου Μονεμβασιάς Ν. Λακωνίας» και το ΦΕΚ 118 (τεύχ.Τέταρτο) δημοσίευσε την Αριθμ.8560/1685 «Καθορισμός ορίων Αιγιαλού - Παραλίας στη θέση ΜΟΤΣΟΥ του Δήμου Μονεμβασιάς Ν. Λακωνίας».

Σύμφωνα με τις αποφάσεις αυτές δίνεται το πράσινο φως για την έναρξη των εργασιών κατασκευής και λειτουργίας σταθμού ηλεκτρικής ενέργειας της εταιρείας «ΣΤΕΡΟΠΗ ΘΕΡΜΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗ Α.Ε.» επικαλούμενοι το υπ΄αριθμ.544.5/533/11/08-07-2011 έγγραφο του ΓΕΝ σχετικά με την οριογραμμή της παραλίας καθώς και το γεγονός ότι δεν υπάρχουν στην περιοχή ευπαθή οικοσυστήματα και προστατευόμενες περιοχές!

Μετά από τα παραπάνω ερωτάσθε:
1.Προτίθεστε να επιτρέψετε την κατασκευή και λειτουργία σταθμού ηλεκτρικής ενέργειας στο νομό Λακωνίας;

2.Δεδομένης της άρνησης των παραγόντων για την κατασκευή του έργου αλλά και των τεράστιων δυσμενών περιβαλλοντικών και λοιπών επιπτώσεων, σε ποιά μέτρα προτίθεστε να προβείτε, ώστε να αποτραπεί το εν λόγω εγχείρημα;

3.Είναι ή δεν είναι τελικά οι περιοχές της Νεάπολης και της Ελαφονήσου προστατευόμενες περιοχές;

4.Με ποιά κριτήρια επιλέγεται η συγκεκριμένη περιοχή και όχι κάποια άλλη στην Πελοπόννησο;

5.Για ποιούς λόγους η διαδικασίες γίνονται εν κρυπτώ και δεν ζητάται η σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας;

6.Σε ποιές ενέργειες προτίθεσθε να προβείτε, ώστε να προστατευθεί ο φυσικός πλούτος της περιοχής και να μην υποστεί τις αρνητικές συνέπειες που θα είναι καταστροφικές για την τοπική οικονομία, πολλώ δε, σε μια περίοδο που η κρίση ήδη έχει επιβαρύνει την οικονομία;

7.Η ΡΑΕ έχει εγκρίνει οριστικά το έργο;
--------------------------------------------
Πηγή:  lakonia-gr.blogspot.com
--------------------------------------------