Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

ΣΕΔΗΚ: Ποιοί και πως μπορούν να μετάσχουν στη αποθεματοποίηση ελαιολάδου

«Στην εφαρμογή του Μέτρου μπορούν να μετάσχουν Ελαιοτριβεία και Τυποποιητήρια που θα έχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις που είναι σχετικά απλές και στην Κρήτη μπορούν να πληρούνται από 100/αδες ελαιοτριβεία και τυποποιητήρια». Αυτό αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔΗΚ). 

Επίσης, προσθέτει ότι τα ελαιοτριβεία πρέπει να έχουν δυναμικότητα εξαγωγής τουλάχιστον δύο τόνων ελαιολάδου ανά οκτάωρο και να έχουν παραγάγει συνολικά τουλάχιστον 500 τόνους παρθένου ελαιολάδου κατά τη διάρκεια των δύο προηγουμένων ετών.

«Τα τυποποιητήρια πρέπει να έχουν ικανότητα συσκευασίας τουλάχιστον 6 τόνους ανά οκτάωρο και να έχουν συσκευάσει συνολικά τουλάχιστον 500 τόνους ελαιολάδου κατά τη διάρκεια των δύο προηγουμένων ετών», τονίζει η ΣΕΔΗΚ.

Και συμπληρώνει: «Οι συμμετέχοντες στην περίπτωση που θελήσουν να διακόψουν την σύμβαση τους νωρίτερα πουλώντας το ελαιόλαδο, απλά χάνουν την εγγύηση και την επιδότηση που αντιστοιχεί στο υπόλοιπο του χρόνου μέχρι την λήξη της σύμβασης.

Η ελάχιστη ποσότητα που μπορεί να αποθεματοποιηθεί από ένα υποψήφιο είναι 50 τόνοι και οι προσφορές υποβάλλονταν στον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Οπωσδήποτε η επιδότηση ανήκει σε αυτόν που ανήκει το ελαιόλαδο. Επομένως αν το ελαιοτριβείο η τυποποιητήριο έχει δικό του ελαιόλαδο τότε και η επιδότηση είναι δική του. Αν όμως αποθεματοποιεί ελαιόλαδα ελαιοπαραγωγών τότε αποτελεί θέμα συμφωνίας ποιο ποσοστό της επιδότησης ανήκει στον παραγωγό και ποιο στο ελαιοτριβείο».

Δείτε εδώ την ανακοίνωση του ΣΕΔΗΚ
----------------------
Πηγή: agrotypos.gr
----------------------