Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

ΥΠΕΞ: Ομαλός ο ανεφοδιασμός της χώρας με πετρέλαιο

Η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει πίστωση χρόνου για ανεφοδιασμό από εναλλακτικές πηγές, λόγω του πετρελαϊκού εμπάργκο στο Ιράν, διαβεβαιώνει ο υπουργός Εξωτερικών, Σταύρος Δήμας, σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή σε απάντηση σχετικής ερώτησης της βουλευτού του ΠΑΣΟΚ Νάντιας Γιαννακοπούλου.



Όπως σημειώνει ο κ. Δήμας, «η Ελλάδα πέτυχε, ύστερα από συντονισμένες διπλωματικές προσπάθειες, όπως στη σχετική απόφαση της ΕΕ, να εισαχθούν δικλείδες ασφαλείας, προκειμένου να υπάρξει επαρκής χρόνος για τον ανεφοδιασμό της αγοράς μας με ποσότητες αργού πετρελαίου από εναλλακτικές πηγές» και υπενθυμίζει ότι με την ίδια απόφαση της ΕΕ ενεργοποιείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη λήψη των αναγκαίων μέτρων όσον αφορά στην εξασφάλιση του ομαλού εφοδιασμού της αγοράς των κρατών- μελών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα, με ευνοϊκούς πιστωτικούς όρους.

Επισημαίνοντας ότι «η κατάσταση ως προς τον ομαλό εφοδιασμό των χωρών της ΕΕ θα επανεκτιμηθεί την 1η Μαΐου 2012», διαβεβαιώνει ότι «το υπουργείο Εξωτερικών, σε συνεννόηση με το αρμόδιο για θέματα ενέργειας, υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, προβάλλει προς κάθε κατεύθυνση τις θέσεις της χώρας, ώστε να αποτραπεί οιοδήποτε ενδεχόμενο πρόβλημα στην τροφοδοσία της ελληνικής αγοράς».

Ερώτηση για το πετρελαϊκό εμπάργκο στο Ιράν και τις επιπτώσεις στην Ελλάδα είχαν απευθύνει στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, Θανάσης Λεβέντης, Νίκος Τσούκαλης και Γρηγόρης Ψαριανός.

Στην απάντησή του, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γ. Μανιάτης, αναφέρει ότι «στη χώρα μας, για την περίοδο Ιανουαρίου- Νοεμβρίου 2011, οι εισαγωγές αργού από το Ιράν για την Ελλάδα ανήλθαν στο 36,8% (ένα τρίτο, περίπου) του συνόλου».

Ο κ. Μανιάτης σημειώνει επίσης, ότι τα ελληνικά διυλιστήρια πραγματοποιούν εισαγωγές από το Ιράν με περισσότερο ευέλικτους όρους, σε σχέση με άλλους πωλητές αργού, όσον αφορά την παροχή εγγυήσεων και τους όρους πληρωμής και ενημερώνει ότι «σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, υφίστανται συμβάσεις προμήθειας ιρανικού αργού των ελληνικών διυλιστηρίων, οι οποίες είναι σε ισχύ μέχρι τα τέλη του 2012».
----------------------------
Πηγή: protothema.gr
----------------------------