Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

Υποχρέωση ταξιδιωτών να δηλώνουν χρηματικά ποσά άνω των 10.000 ευρώ.

Υποχρέωση ταξιδιωτών να δηλώνουν χρηματικά ποσά άνω των 10.000 ευρώ ή ισοδύναμου ποσού σε άλλα νομίσματα, που μεταφέρουν όταν εισέρχονται ή εξέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
 
Η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών πληροφορεί ότι μετά από επικοινωνία με το Τμήμα Ρευστών διαθεσίμων του Τελωνείου του Αερολιμένα Αθηνών, προέκυψε ότι το τελευταίο διάστημα έχουν δεσμευθεί χρήματα μεταφερόμενα από ναυτικούς (π.χ. cash to the Master), επειδή παρέλειψαν να υποβάλουν δήλωση στο Τελωνείο που προβλέπεται από τον υπ’ αριθμ. 1889/2005 Κανονισμό (ΕΚ) για τους ταξιδιώτες που εισέρχονται ή εξέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όταν μεταφέρουν ποσά άνω των 10.000 ευρώ (ή ισοδύναμο ποσό σε άλλο νόμισμα) όπως και ρευστοποιημένα αξιόγραφα.
 
Το γεγονός ότι τα ποσά αυτά προέρχονται από ναυτιλιακές δραστηριότητες ή χρησιμοποιούνται για την κάλυψη των δραστηριοτήτων αυτών βοηθά στο να αποδεσμευθούν τα χρήματα αυτά, αφού αποδεικνύεται ότι δεν χρησιμοποιούνται για σκοπό ξεπλύματος χρήματος (money laundry) ή για χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, χωρίς όμως να παρέχεται η δυνατότητα αποφυγής επιβολής διοικητικού πρόστιμου το οποίο ισοδυναμεί με παρακράτηση ποσοστού (25%) από το ως άνω δεσμευθέν ποσό.
----------------------------
Πηγή: marinews.gr
----------------------------