Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

Βαρύ πλήγμα στον ελληνικό τουρισμό από το PSI

Οι εξελίξεις για το PSI, καταλύτης στις τουριστικές κρατήσεις του 2012, που μέχρι τώρα εμφανίζουν πτώση 20%.

«Βαρυχειμωνιά» έπεσε στις κρατήσεις τουριστικών πακέτων για την Ελλάδα, με τα πρώτα μηνύματα από τις αγορές του εξωτερικού να είναι κάθε άλλο παρά αισιόδοξα, προβληματίζοντας τα μέλη της ξενοδοχειακής βιομηχανίας για την πορεία του τουρισμού την εφετινή περίοδο. Προς επίρρωσιν τούτου, η Χριστίνα Τετράδη πρόεδρος των ξενοδόχων Ζακύνθου και μέλος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, υπογράμμισε ότι αυτή την περίοδο οι κρατήσεις παρουσιάζουν πτώση 20% σε σχέση με πέρυσι, γεγονός που δημιουργεί νέα δεδομένα στον προγραμματισμό των επαγγελματιών για τη νέα τουριστική χρονιά.

Η κ. Τετράδη, έχοντας δώσει το «παρών» στις μεγάλες τουριστικές εκθέσεις του εξωτερικού, Ουτρέχτης και Βιέννης, υπογραμμίζει ότι οι εξελίξεις στην Ελλάδα έχουν διαμορφώσει μια πολύ αρνητική εικόνα για το ελληνικό τουριστικό προϊόν, με τις εξελίξεις για το PSI να παίζουν καταλυτικό ρόλο στην εξέλιξη των κρατήσεων. Κανείς τουρίστας δεν θέλει να έρθει σε μια χώρα που έχει χρεοκοπήσει, δηλώνει με νόημα η κ. Τετράδη.

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και οι δηλώσεις των Γιώργου Τσακίρη, πρόεδρου του ΞΕΕ και Γιώργου Τελώνη, πρόεδρου των Ελλήνων τουριστικών πρακτόρων, που συναρτούν τις εξελίξεις στην οικονομία με την εξέλιξη των τουριστικών κρατήσεων. Μάλιστα επισημαίνουν ότι ακόμα είναι πολύ νωρίς για να γίνει οποιαδήποτε εκτίμηση για το 2012, εάν δεν έχει ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο στην οικονομία.

Όπως και να έχει, το σίγουρο είναι ότι γι αυτή τη χρονιά οι κρατήσεις τουριστικών πακέτων στην Ελλάδα θα πραγματοποιηθούν κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τιμή αυτών αλλά και τον προγραμματισμό των τουριστικών μονάδων.
---------------------------
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
---------------------------