Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

Πλαίσιο στη σαλιγκαροτροφία

Λόγω του συνεχώς αυξανόμενου ενδιαφέροντος για την εκτροφή και παραγωγή σαλιγκαριών, η αρμόδια διεύθυνση ζωικής παραγωγής και κτηνιατρικής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ξεκίνησε την εκπόνηση ενός πλαισίου κατευθυντήριων οδηγιών για όλα τα στάδια της παραγωγής και διάθεσης του προϊόντος στην αγορά.

Οι βασικοί άξονες του εν λόγω πλαισίου, όπως γνωστοποίησε το υπουργείο, αφορούν:

* Την καταχώρηση των μονάδων εκτροφής σαλιγκαριών σε περιφερειακό επίπεδο και τη χορήγηση αριθμού-κωδικού.

* Τη θεσμοθέτηση κανόνων τυποποίησης και συσκευασίας.

* Τη δυνατότητα αύξησης της προστιθέμενης αξίας μέσω της πιστοποίησης και του καθορισμού ποιοτικών προδιαγραφών για τα σαλιγκάρια, ανάλογα με την εκτροφή.

* Τη δυνατότητα ένταξης του κλάδου της σαλιγκαροτροφίας στις επιλέξιμες μονάδες που μπορούν να μισθώνουν διαθέσιμες κοινόχρηστες εκτάσεις, με σκοπό την άσκηση γεωργίας και κτηνοτροφίας.

Στόχος της προσπάθειας αυτής, όπως επισημαίνει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, είναι να υπάρξει μια υπεύθυνη και συστηματική καθοδήγηση των υποψήφιων επενδυτών.



Επιδοτήσεις

Πέραν των αποδόσεων και των σχετικά καλών τιμών που απολαμβάνουν μέχρι στιγμής τα προϊόντα σαλιγκαροτροφίας, το ενδιαφέρον για τον κλάδο έχει ενταθεί τελευταία μετά την ένταξη των μονάδων εκτροφής σαλιγκαριών στις επιδοτούμενες δραστηριότητες τόσο του επενδυτικού νόμου 3908/2011, όσο και των κοινοτικά συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων (μέτρα 112 και 121).
------------------------------
Πηγή: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
------------------------------