Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Σε οικονομική "ασφυξία" οι κτηνοτρόφοι - κίνδυνος να ξεμείνουμε από ελληνικό γάλα σε λίγα χρόνια

Τέσσερα ανοιχτά μέτωπα απειλούν την παραγωγική «μηχανή» της κτηνοτροφίας στη χώρα μας, που αποφέρει εισόδημα σε χιλιάδες οικογένειες. Ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας επεσήμανε έγκαιρα τα προβλήματα που απειλούν τόσο την αγελαδοτροφία, όσο και την αιγοπροβατοτροφία.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν τα στοιχεία για την παραγωγή αγελαδινού γάλακτος στην Ελλάδα, με την τάση μείωσης να παγιώνεται την τελευταία τριετία.

Ενώ το 2010 η παραγωγή έφτανε τους 673.000 τόνους και μόλις ένα χρόνο πριν (2009) τους 720.000 τόνους, εντός του 2011 και μέχρι τον περασμένο Νοέμβριο, οπότε υπάρχουν στοιχεία από τον ΕΛΟΓΑΚ, το παραγόμενο γάλα δεν ξεπέρασε τους 573.000 τόνους. Όπερ σημαίνει πως με βάση τις παλαιότερες «επιδόσεις» των μηνών από το Νοέμβριο κι έπειτα έως ότου «κλείσει» το παραγωγικό έτος, η συνολικά παραχθείσα ποσότητα δεν αναμένεται να ξεπεράσει τους 620.000 τόνους, στην καλύτερη των περιπτώσεων, με το ποσοστό μείωσης να ξεπερνά το 10%.

Η μείωση αυτή, εξάλλου, μπορεί να θεωρηθεί από τους γνώστες τον κλάδο και αναμενόμενη, καθώς οπώς επισημαίνουν με νόημα οι «πραγματικές» εκμεταλλεύσεις αγελαδοτροφίας στη χώρα μας δεν ξεπερνούν τις 2.000 πλέον.

«Σε περίπτωση που η συγκεκριμένη τάση μείωσης συνεχίσει, μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε πως σε πολύ λίγα χρόνια είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να ξεμείνει η χώρα μας από ελληνικό αγελαδινό γάλα», δήλωσε στο paseges.gr ο κ. Παναγιώτης Πεβερέτος, Πρόεδρος στο Σύνδεσμο Ελληνικής Κτηνοτροφίας, που συμμετείχε μάλιστα σε σχετική διάσκεψη που οργάνωσε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο υφυπουργός Αστέριος Ροντούλης.

Στη συγκεκριμένη σύσκεψη ο ΣΕΚ κατέθεσε προτάσεις για «ανάταξη» του κλάδου , ο οποίος απειλείται με αφανισμό. Μεταξύ αυτών, αναφέρει ο κ. Πεβερέτος, είναι ανάγκη για:
-ισχυροποίηση συνεταιρισμών τύπου ΘΕΣγάλα
-πάγωμα χρεών για τους κτηνοτρόφους
-δημιουργία χρηματοδοτικής «γραμμής» για τους κτηνοτρόφους και μάλιστα με χαμηλό επιτόκιο
-μέτρα υπέρ της έγκαιρης πληρωμής των παραγωγών από τυροκομεία και εταιρείες, που έχουν φτάσει στο σημείο να καθυστερούν έως και 4 μήνες πλέον
-άμεση γενετική βελτίωση σύμφωνα με τις προτάσεις του ΣΕΚ, με πλειοψηφική συμμετοχή των κτηνοτρόφων, ώστε να επιτευχθεί η ανανέωση του ζωικού πληθυσμού με ιδιοπαραγόμενα είδη

Πρόβλημα και στην αιγοπροβατοτροφία

Η κρίση έχει απλώσει τα «δίχτυα» της όχι μόνον στην αγελαδοτροφία, αλλά και στην αιγοπροβατοτροφία, επισημαίνουν από τον ΣΕΚ. Έτσι, για πρώτη φορά τα τελευταία δέκα χρόνια αναμένεται κάμψη της εγχώριας παραγωγής αιγοπρόβειου γάλακτος, με βάση τα προσωρινά διαθέσιμα στοιχεία.

Η τάση αυτή αποδίδεται στην ακρίβεια των ζωοτροφών, στην ανυπαρξία εργαλείων χρηματοδότησης των παραγωγών, στις καθυστερήσεις πληρωμών από πλευράς τυροκομείων και εταιρείων που απορροφούν τα προϊόντα, γεγονότα που οδηγούν τους κτηνοτρόφους σε οικονομική «ασφυξία».

Μείωση κατανάλωσης – καθυστερήσεις λιανεμπόρων

Το σκηνικό κρίσης που διαμορφώνεται στον κλάδο γενικότερα επιτείνεται από δυο επίσης παράγοντες, εις εκ των οποίων καθαρά συγκυριακού χαρακτήρα: Η μείωση της κατανάλωσης όσο περνά ο καιρός, αφού η αγοραστική δύναμη σχεδόν όλων έχει συρρικνωθεί, είναι ο ένας.

Και ο έτερος, η τακτική των περισσότερων λιανεμπόρων να πληρώνουν τους προμηθευτές προϊόντων, κτηνοτροφικών σ’ ένα χρονικό διάστημα που μπορεί να φτάσει και τον ένα χρόνο!

Μέτρα από πλευράς υπουργείου

«Διάσκεψη για την Χάραξη μιας Εθνικής Στρατηγικής για την Γαλακτοπαραγωγική Αγελαδοτροφία» πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο, με πρωτοβουλία του υφυπουργού κ. Αστέριου Ροντούλη.

Στη Διάσκεψη επισημάνθηκε η πτωτική πορεία του κλάδου και διατυπώθηκαν προτάσεις για ένα στρατηγικό σχεδιασμό που θα αποβλέπει στην επίλυση προβλημάτων που σχετίζονται με τα προγράμματα Γενετικής Βελτίωσης, τον σχεδιασμό εναλλακτικών συστημάτων εκτροφής των αγελάδων γαλακτοπαραγωγής, την αξιόπιστη τήρηση των κτηνιατρικών μητρώων και την καταπολέμηση των ζωονόσων και κυρίως της βρουκέλλωσης.

Ως επιστέγασμα της συζήτησης υπήρξε δέσμευση όλων των παρισταμένων φορέων για την επιτάχυνση και επικαιροποίηση των διαδικασιών δημιουργίας μιας ανοικτής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης στον χώρο του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων, στην οποία θα συζητούνται και θα συνδιαμορφώνονται προτάσεις των επαγγελματικών φορέων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και την ανάπτυξη του κλάδου.
----------------------------------------------
Πηγή: paseges.gr-Αλέξανδρος Μπίκας
----------------------------------------------