Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

Μικρή αναθέρμανση στο ελαιόλαδο

Μια μικρή αναθέρμανση, εστιασμένη κυρίως στην Πελοπόννησο και ιδιαίτερα τη Μεσσηνία, με άνοδο των τιμών κατά 2-3 λεπτά το κιλό, σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα στη χειμαζόμενη εγχώρια αγορά ελαιολάδου.



Η ζήτηση που εκδηλώθηκε από μερίδα του ιταλικού εμπορίου του προϊόντος οδήγησε στην αγορά 40 περίπου βυτίων, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων προήλθε από τη Μεσσηνία και ελάχιστα από την Κρήτη. Ετσι η τιμή παραγωγού στη Μεσσηνία διαμορφώθηκε στα 1,97-2,02 ευρώ το κιλό για extrissimo οξύτητας μέχρι τρεις γραμμές (τιμή άφιξης cif στην Ιταλία γύρω στα 2,10 ευρώ), ενώ τιμές μεταξύ 2,01 και 2,05 καταγράφηκαν στη Λέσβο με την αγορά μικρών ποσοτήτων από τη δεύτερη μεγαλύτερη εγχώρια τυποποιητική επιχείρηση.

Λακωνία και Κρήτη εξακολουθούν ουσιαστικά να παραμένουν εκτός αγοράς. Η μεν πρώτη διότι οι τιμές που ζητιούνται υπερβαίνουν τις τιμές στην Ιταλία, η δε δεύτερη επειδή, πέραν του προβλήματος με τα παγόπληκτα λάδια και τις τυχόν αναμείξεις τους με άλλα καλύτερης ποιότητας, παρατηρείται μια σημαντική υστέρηση στη συλλογή και στην έκθλιψη του ελαιόκαρπου.

Γι' αυτό στην Κρήτη καταγράφονται και οι χαμηλότερες τιμές παραγωγού, από 1,85 έως 2,05 ευρώ το κιλό για extrissimo και 1,75 έως 1,81 για το extra, ανάλογα την περιοχή.

Παρόμοια κατάσταση με την Κρήτη επικρατεί και στις νότιες περιοχές της Τουρκίας -που παράγουν το περισσότερο ελαιόλαδο της γειτονικής χώρας- όπου μέχρι τώρα ζήτημα είναι εάν έχει συλλεχθεί το 15% της φετινής σοδειάς, ενώ στο βορρά οι ελαιοκαλλιεργητές εξακολουθούν να διακρατούν το προϊόν τους, προσφέροντας ελάχιστες ποσότητες στο εμπόριο.

Σε Ιταλία και Ισπανία δεν υπήρξε καμία σημαντική μεταβολή την περασμένη εβδομάδα όσον αφορά στο εύρος των τιμών, οι οποίες εξακολουθούν να παραμένουν σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα.

Στην Ιταλία, μεταξύ 2,10 και 2,20 ευρώ το κιλό για τα extra παρθένα λάδια της Πούλιας και 2,25-2,40 για τα extrissima οξύτητας μέχρι τρεις γραμμές (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ και στην Ισπανία από 1,68 έως 1,96 για το extra παρθένο, με την «μποτίλια» στο 1,62 έως 1,68 ευρώ.

Η Ισπανία, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται στο σημερινό Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις Βρυξέλλες να θέσει θέμα λειτουργίας του κοινοτικού μηχανισμού της ιδιωτικής αποθεματοποίησης ελαιολάδου, καθώς για τέσσερις συνεχείς εβδομάδες οι τιμές παραγωγού στη χώρα αυτή βρίσκονται κάτω από το όριο για την ενεργοποίηση του μηχανισμού.
---------------------------------------------------------
Πηγή: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ-ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΑΡΑΝΤΗΣ
----------------------------------------------------------