Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

«Ελευθέρας» σε όλα τα διαγνωστικά κέντρα

«Ελευθέρας» σε όλα τα διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια θα έχουν 9,2 εκατ. ασφαλισμένοι του εθνικού οργανισμού παροχής υπηρεσιών υγείας (ΕΟΠΥΥ).

Όπως ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, κ. Κυριάκος Σουλιώτης, ο οργανισμός έχει προβεί σε συμφωνία με όλα τα εργαστήρια και όλα τα διαγνωστικά κέντρα της χώρας για την κάλυψη των απεικονιστικών και των εργαστηριακών εξετάσεων των ασφαλισμένων, οι οποίο θα συμμετέχουν σε ποσοστό 15%.

Ο πιο βασικός όρος αυτής της συμφωνίας, αφορά στην κατάργηση του πλαφόν για τις εξετάσεις που ίσχυε ανά κέντρο ή ανά εργαστήριο.

«Αίρονται πλέον όλοι οι περιορισμοί που ίσχυαν και σύμφωνα με τους οποίους κάθε διαγνωστικό κέντρο μπορούσε να διενεργήσει συγκεκριμένο αριθμό εξετάσεων» επισήμανε ο κ. Σουλιώτης, προσθέτοντας όμως ότι μια σειρά από άλλα «αντίμετρα» έχουν ληφθεί για να αντισταθμίσουν την κατάργηση του πλαφόν στις εξετάσεις. Το πρώτο από αυτά είναι η παροχή έκπτωσης από 10%-20% (rebate) των ιδιωτικών κέντρων και εργαστηρίων προς τον ΕΟΠΥΥ.

Η έκπτωση θα είναι μεγαλύτερη όσο αυξάνεται ο τζίρος του κάθε κέντρου. Σύμφωνα με τον κ. Σουλιώτη, οι οικονομικοί όροι της συμφωνίας θα ισχύουν όσο παραμένει σε ισχύ και ο προϋπολογισμός για τις απεικονιστικές και αιματολογικές εξετάσεις. Όπως ανέφερε, ο σχετικός προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ για τις εξετάσεις είναι κλειστός και θα δαπανηθούν 352 εκατ. ευρώ για όλο τον χρόνο.

Κλειδί για την υλοποίηση της συμφωνίας είναι ο ηλεκτρονικός έλεγχος των εξετάσεων. Τα μεγάλα διαγνωστικά κέντρα θα αναλάβουν την υλοποίηση του σχετικού προγράμματος μηχανογράφησης, και θα καλύψουν την λειτουργία του δικτύου των ηλεκτρονικών ελέγχων. Έτσι, ο ΕΟΠΥΥ και τα συμβεβλημένα κέντρα θα έχουν ακριβή εικόνα για τον αριθμό των διενεργούμενων εξετάσεων ανά ασφαλισμένο.

Τέλος, οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ γιατροί υποχρεούνται πλέον να καταγράφουν τον αριθμό των επισκέψεων από ασφαλισμένους του φορέα που δέχονται κάθε μήνα.
------------------------
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
------------------------