Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

Χρηματοδότηση από ΕΕ για προγράμματα καταπολέμησης οργανισμών επιβλαβών για τα φυτά

Με την Εκτελεστική Απόφαση της Επιτροπής, υπ’ αριθμ. Ε (2011) 9243, εγκρίθηκε η χορήγηση κοινοτικής συνδρομής από την Ένωση για το 2011 με σκοπό την κάλυψη των δαπανών που πραγματοποιήθηκαν από τη Γερμανία, την Ισπανία, την Ιταλία, την Κύπρο, τη Μάλτα, τις Κάτω Χώρες και την Πορτογαλία για την καταπολέμηση οργανισμών επιβλαβών για τα φυτά ή τα φυτικά προϊόντα και αφορά προγράμματα εκρίζωσης. Μεταξύ αυτών των κρατών δεν περιλαμβάνεται η Ελλάδα.

Όπως αναφέρει η Κοινοτική Απόφαση, η έγκριση δόθηκε με βάση τους φακέλους που υπέβαλαν τα κράτη μέλη προς την ΕΕ και ανέλυσε η Επιτροπή. Το συνολικό ποσό της κοινοτικής χρηματοδοτικής συνδρομής ανέρχεται στα 15.006.869,89 ευρώ.
Όπως αναφέρει η απόφαση της ΕΕ, η κοινοτική χρηματοδότηση καταβάλλεται εφόσον πληρούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) έχουν υποβληθεί από το οικείο κράτος μέλος αποδεικτικά στοιχεία για τα ληφθέντα μέτρα, σύμφωνα με τις διατάξεις του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1040/2002

β) έχει υποβληθεί από το οικείο κράτος μέλος στην Επιτροπή αίτηση για την καταβολή της χρηματοδοτικής συνδρομής, σύμφωνα με το άρθρο 5 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1040/2002.

Στους επιβλαβής οργανισμούς περιλαμβάνονται έντομα όπως το ρυγχοφόρο σκαθάρι των φοινικοειδών, η Tuta absoluta της τομάτας, αλλά και ορισμένες ασθένειες.
Πολλά από αυτά έχουν τα τελευταία χρόνια εμφανιστεί και στη χώρα μας και έχουν προξενήσει σοβαρές ζημιές.

Παρόλα αυτά η χώρα μας δεν φαίνεται να ζήτησε οικονομική ενίσχυση για την καταπολέμηση των νέων επιβλαβών οργανισμών.

----------------------
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
----------------------