Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

Ηρώ Διώτη: Η στοχοποίηση των αγροτών ως ευκατάστατων φοροφυγάδων φέρνει αλλαγές στο φορολογικό καθεστώς τους;

«Προτίθεται να διατηρήσει ως έχει σήμερα το ειδικό φορολογικό καθεστώς των αγροτών», αναφέρει σε ερώτηση που κατέθεσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ηρώ Διώτη, προς τον υπουργό Οικονομικών.

Στην ερώτησή της η βουλευτής κάνει λόγο «για στοχοποίηση του αγροτικού κόσμου ως ιδιαιτέρως ευκατάστατων φοροφυγάδων», με αφορμή δημοσιεύματα εφημερίδας, η οποία επικαλείται στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, που αναφέρει ότι οι αγρότες του χωριού Κιλελέρ διαθέτουν στα σπίτια τους πισίνες.

Αναλυτικά η ερώτηση της κ. Διώτη αναφέρει τα εξής:

«Μετά τις ανυπόστατες κατηγορίες για κατοχή των περισσοτέρων Πόρσε Καγιέν (ΙΧ πολυτελείας, υψηλότατου κυβισμού) στην χώρα, στο στόχαστρο βρέθηκαν πάλι οι αγρότες του νομού Λάρισας. Σύμφωνα με κεντρικό δημοσίευμα εφημερίδος πανελλαδικής κυκλοφορίας, που επικαλείται στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, όπως αυτά παρουσιάστηκαν από τον πρώην επικεφαλής της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, οι αγρότες του χωριού Κιλελέρ του ομώνυμου Δήμου του ν. Λάρισας, διαθέτουν στα σπίτια τους πισίνες.

Το δημοσίευμα ήδη έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων, αφού «οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ» γνωρίζουν ότι υπάρχουν μεν πισίνες στο Δήμο Κιλελέρ, όμως αυτές βρίσκονται στη Νίκαια και δε βρίσκονται σε σπίτια αγροτών αλλά σε οικίες επιχειρηματιών με μεγάλη οικονομική επιφάνεια, που επέλεξαν την έδρα του Δήμου Κιλελέρ ως τόπο μόνιμης κατοικίας τους.

Φυσικά, όπως φαίνεται, απώτερος σκοπός είναι η στοχοποίηση του αγροτικού κόσμου, ως ιδιαιτέρως ευκατάστατων φοροφυγάδων και αυτή η κίνηση δεν μπορεί να ειδωθεί ανεξάρτητα από το πρόσφατο αίτημα των εκπροσώπων της τρόικας στην Αθήνα, που ζήτησαν επιπλέον μέτρα, συνοδευόμενα και από την κατάργηση αρκετών φοροαπαλλαγών και ειδικών φορολογικών καθεστώτων που εφαρμόζονται σε ειδικές κατηγορίες. Δεν είναι, λοιπόν, παράλογο, να συσχετιστεί η προαναφερθείσα στοχοποίηση των παραγωγών με την προλείανση του εδάφους για κατάργηση του ειδικού φορολογικού καθεστώτος των αγροτών, όπως αυτό περιγράφεται στο άρθρο 41 του Κώδικα Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Ν. 2859/2000).

Επειδή κάποια στιγμή πρέπει να τελειώσει ο μύθος των πλούσιων, φοροφυγάδων αγροτών.

Επειδή δικαίως οι παραγωγοί όλης της χώρας διακατέχονται από αγωνία για το τι πρόκειται να συμβεί με το φορολογικό καθεστώς που τους αφορά.

Επειδή το ειδικό φορολογικό καθεστώς των αγροτών θεσπίστηκε στη λογική της παροχής κινήτρων για ενασχόληση και προαγωγή της αγροτικής παραγωγής, αλλά και της προστασίας των καταναλωτών από τη διαμόρφωση υψηλών τιμών των αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων στο ράφι.

Επειδή και οι αγρότες μέχρι σήμερα έχουν δει το εισόδημά τους να έχει συμπιεστεί τραγικά και δεν έχουν άλλο περιθώριο επιβάρυνσης που θα προέλθει από αλλαγή του ειδικού φορολογικού καθεστώτος που διέπει τον κλάδο.

Κατόπιν όλων τούτων, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Προτίθεται να διατηρήσει ως έχει σήμερα το ειδικό φορολογικό καθεστώς των αγροτών;»

Η ερωτώσα βουλευτής
Ηρώ Διώτη
----------------------
Πηγή: agrotypos.gr
----------------------