Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

Στα 4,5 ευρώ το βιολογικό λάδι στην Κρήτη

Εκλεκτή ποιότητα λαδιού από τους ντόπιους παραγωγούς
Σε σχετικά προσιτές τιμές, 4,5 ευρώ ανά λίτρο, μπορούν οι καταναλωτές να προμηθεύονται βιολογικό ελαιόλαδο από την αγορά του Ηρακλείου.

Είναι ελαιόλαδο ελεγμένο και ποιοτικά πιστοποιημένο από οργανισμούς ελέγχου και πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων. Όλο και περισσότεροι καταναλωτές, κυρίως μεσαίων εισοδημάτων, ενδιαφέρονται, παρά την οικονομική κρίση, για την προμήθεια βιολογικών προϊόντων.

Και αυτή την περίοδο το βιολογικό ελαιόλαδο βρίσκεται στις πρώτες θέσεις του ενδιαφέροντος, αρκεί οι καταναλωτές να νιώθουν ασφάλεια για την ποιότητα του.

Οι καταναλωτές μπορούν να προμηθεύονται ποιοτικά ελεγμένο και πιστοποιημένο (οργανισμός ελέγχου και πιστοποίησης Bio Hellas) βιολογικό ελαιόλαδο από το κατάστημα λιανικής πώλησης που διαθέτει η συνεταιριστική οργάνωση στην λεωφόρο Κνωσού 47.

Εκεί υπάρχουν και μεγαλύτερες συσκευασίες, όχι μόνο του ενός λίτρου, με το λάδι να πωλείται σε προσιτά για τους καταναλωτές επίπεδα. Η πεντόλιτρη συσκευασία, σύμφωνα με τον κ. Ηλιάδη, κοστίζει 22 ευρώ, με την Ένωση Πεζών να ελέγχει το κόστος από το χωράφι στο ράφι.

«Εμείς προσθέτουμε στην τιμή παραγωγού το κόστος που έχουμε ως συνεταιριστική οργάνωση για την έκθλιψη του ελαιόκαρπου και τη συσκευασία του λαδιού. Προσθέτουμε ένα λογικό κέρδος και το ΦΠΑ για να καταλήξουμε στην τελική τιμή. Όλα αυτά τα αναγράφουμε στις συσκευασίες μας για να μπορεί ο καταναλωτής να ελέγχει από μόνος του το κόστος σε σύγκριση με την τελική τιμή» υπογράμμισε ο κ. Ηλιάδης.

Όπως ήδη έχει γράψει, η «Πατρίς» η Ένωση Πεζών εγκαινίασε από πέρυσι αυτό το σύστημα (της αναγραφής της εξέλιξης του κόστους πάνω στις συσκευασίες) με στόχο να μειώσει τη λεγόμενη «ψαλίδα» μεταξύ των τιμών παραγωγού και καταναλωτή.

«Το βιολογικό ελαιόλαδο που πουλάμε αυτή την περίοδο είναι περσινής εσοδείας και η τιμή παραγωγού ήταν 2,80-2,90 ευρώ το κιλό. Πάντα στο βιολογικό ως Ένωση Πεζών δίνουμε 0,60-0,70 ευρώ παραπάνω στους παραγωγούς, από ότι στο ελαιόλαδο ολοκληρωμένης καλλιέργειας, διαφορά η οποία μετακυλά στην τελική τιμή του προϊόντος. Κατά συνέπεια το βιολογικό ελαιόλαδο φετινής εσοδείας αναμένεται να έχει ακόμα πιο προσιτή τιμή» είπε ο κ. Ηλιάδης.

Εκλεκτής ποιότητας και σε προσιτές τιμές βιολογικό ελαιόλαδο διαθέτουν ακόμα οι Ενώσεις Ηρακλείου και Μονοφατσίου. Και οι τρεις Ενώσεις συνεργάζονται με έμπειρους βιοκαλλιεργητές που ελέγχονται από οργανισμούς πιστοποίησης και διαθέτουν στα εργοστάσια τους ειδικές «γραμμές» παραγωγής και συσκευασίας του βιολογικού λαδιού.
-------------------------
Πηγή: ΠΑΤΡΙΣ
-------------------------