Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Ι. Πλακιωτάκης: Αποκλεισμένα τα Αντικύθηρα

Θέμα κάλυψης της γραμμής Κυθήρων-Αντικυθήρων επαναφέρει με ερώτηση του προς τον υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής της ΝΔ κ. Γ. Πλακιωτάκης, καλώντας τους συναρμόδιους υπουργούς να ευαισθητοποιηθούν και να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους άμεσα.

Όπως υπογραμμίζει σε σχετικές δηλώσεις του, τα Αντικύθηρα, παραμένουν ουσιαστικά αποκλεισμένα εδώ και ένα μήνα, αντιμετωπίζοντας σοβαρά προβλήματα τροφοδοσίας με είδη πρώτης ανάγκης και διατροφής, καθώς και φάρμακα.

“Οι συναρμόδιοι Υπουργοί οφείλουν να λάβουν σοβαρά υπόψη τις δραματικές εκκλήσεις των κατοίκων, να ευαισθητοποιηθούν και να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους προτού είναι αργά” σημειώνει ο κ. Πλακιωτάκης.
---------------------------
Πηγή: theseanation.gr
---------------------------

Η Επερώτηση του κ. Πλακιωτάκη

Αθήνα, 23 Νοεμβρίου 2011

Προς Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη

Ερώτηση

Θέμα: Επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι μας για Κύθηρα και κυρίως για τα Αντικύθηρα.

κ. Υπουργέ,

Τα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα, με τους μόλις 45 μόνιμους ακρίτες - κατοίκους, ετοιμάζονται να υποδεχθούν το δύσκολο χειμώνα που έρχεται με σοβαρά ακτοπλοϊκά προβλήματα, καθώς το πλοίο ΒΙΤΣΕΝΤΖΟΣ ΚΟΡΝΑΡΟΣ έχει από τις 24/10 διακόψει τα δρομολόγιά του.

Παράλληλα επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι μας ότι η ακινησία του πλοίου θα ήταν πολύ μεγαλύτερη σε χρονική διάρκεια από τις 15 ημέρες που αρχικά προβλεπόταν, λόγω της απαράδεκτης κυβερνητικής καθυστέρησης στην καταβολή των επιδοτήσεων των άγονων γραμμών (που σε αρκετές περιπτώσεις ξεπερνά τους έξι μήνες), στις οποίες οι περισσότερες εταιρείες επιβατηγού ναυτιλίας βασίζουν τη βιωσιμότητά τους, καθώς είναι γνωστά και σοβαρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά στη διακοπή σύνδεσης των Αντικυθήρων με τον Πειραιά, το Γύθειο και την Κρήτη, αυτή οδηγεί το μικρό νησί σε σχεδόν ολοκληρωτική απομόνωση, καθώς το δεύτερο πλοίο που εξυπηρετεί τη γραμμή, συνδέει τα Αντικύθηρα μόνο με τα Κύθηρα και τη Νεάπολη Λακωνίας και μόνο μία (1) φορά την εβδομάδα, όταν το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες, ενδεχόμενο σπάνιο κατά τη χειμερινή περίοδο.

Η τροφοδοσία των Αντικυθήρων με είδη πρώτης ανάγκης και διατροφής (στο νησί δεν υπάρχει ούτε φούρνος), με φάρμακα, η ταχυδρομική τους εξυπηρέτηση, καθώς και η μεταφορά των συντάξεων και της αλληλογραφίας των γερόντων κατοίκων της νήσου, είναι ελλειματική, με αποτέλεσμα να τίθεται πλέον ζήτημα επιβίωσης. Αν μάλιστα προκύψει κάποιο ζήτημα υγείας, είναι αμφίβολο πως θα αντιμετωπιστεί χωρίς φάρμακα, ενώ είναι καιρός να γίνει επιτέλους κάτι, διότι πλέον διακυβεύονται ανθρώπινες ζωές.

Σας υπενθυμίζω, επίσης, κ. Υπουργέ πως ότι πριν ένα μήνα είχα καταθέσει σχετική ερώτηση (αρ. πρωτ. 976, 24-10-2011), χωρίς ωστόσο να έχω ακόμη λάβει απάντηση, όπως προβλέπεται από τη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ή να έχει ληφθεί πρόνοια για αυτό το σημαντικό ζήτημα. Οι κάτοικοι των Αντικυθήρων είναι απελπισμένοι, ενώ έχουν –με επιστολή τους- απευθυνθεί και στον ίδιο τον Πρωθυπουργό.

Κατόπιν τούτου ερωτάται –για μια ακόμη φορά- ο κ. Υπουργός:

- Θα καταβληθούν άμεσα και –αν ναι- πότε ακριβώς οι χρεωστούμενες επιδοτήσεις ή μήπως πρέπει οι κάτοικοι να συμβιβαστούν την ιδέα της επιβάρυνσης της σύνδεσης των Κυθήρων και την απομόνωση των Αντικυθήρων;

- Για ποιους λόγους φτάσαμε έως αυτό το σημείο, όπου, για μια ακόμη φορά, διακυβεύεται έως και η επιβίωση ακριτών νησιωτών;

Ο ερωτών βουλευτής,
Γιάννης Πλακιωτάκης

Εξάλλου από το γραφείο τύπου της Ν.Δ. εξεδόθη το ακόλουθο δελτίο τύπου:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Λασιθίου, κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, αφού κατέθεσε σχετική ερώτηση, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Για μια ακόμη φορά, οι διαβεβαιώσεις για ομαλή και απρόσκοπτη ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών διαψεύδονται από την ίδια την πραγματικότητα.

Τα Αντικύθηρα, εδώ και ένα μήνα, παραμένουν ουσιαστικά αποκλεισμένα, αντιμετωπίζοντας σοβαρά προβλήματα τροφοδοσίας με είδη πρώτης ανάγκης και διατροφής, καθώς και φάρμακα.

Οι συναρμόδιοι Υπουργοί οφείλουν να λάβουν σοβαρά υπόψη τις δραματικές εκκλήσεις των κατοίκων, να ευαισθητοποιηθούν και να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους προτού είναι αργά».