Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

Στο μικροσκόπιο της Επιτροπή Ακτοπλοϊας τα προβλήματα του κλάδου

Συνεδριάζει σήμερα το μεσημέρι στο κτήριο της Ακτή Βασιλειάδη στον Πειραιά, η επιτροπή ακτοπλοΐας υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Ανάπτυξης και Ναυτιλίας Νικόλαου Λίτινα.

Η επιτροπή που συστήθηκε με πρωτοβουλία του υφυπουργού Ανάπτυξης και Ναυτιλίας Αδωνι Γεωργιάδη, θα ασχοληθεί με την εισήγηση μέτρων για την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων της ακτοπλοΐας.

Στην επιτροπή συμμετέχει η ΠΝΟ και ο ΣΕΕΝ.

Πιο συγκεκριμένα, ο ΣΕΕΝ θα προτείνει:

- Οι τροποποιήσεις της νομοθεσίας να γίνουν άμεσα και θα αφορούν στις ετήσιες δρομολογήσεις των πλοίων.

- Οι δρομολογήσεις να είναι ανά γραμμή 10 μήνες, 6 μήνες και 3 μήνες αναλόγως της κίνησης και του τύπου του πλοίου (συμβατικό-ταχύπλοο) ως ελάχιστος χρόνος δρομολόγησης με αντίστοιχη υποχρεωτική στελέχωση του υπόχρεου πλοίου.

- Οι ανωτέρω δρομολογήσεις να εκτελούνται από πλοιοκτήτριες εταιρείες και όχι από πλοία.

- Επίσης να έχει δικαίωμα η εταιρεία που αναλαμβάνει την δρομολόγηση πλοίου ή πλοίων να εναλλάσσει το χειμώνα το μεγάλο πλοίο με μικρότερο.

- Η εταιρεία που ανέλαβε και εκτέλεσε τα δρομολόγια σε μία γραμμή για ένα έτος να έχει το δικαίωμα να δρομολογεί κατ΄ ελάχιστο άλλο πλοίο ταχύπλοο, φορτηγό-οχηματαγωγό ή συμβατικό για τους 3 θερινούς μήνες με δικαίωμα παράτασης του χρόνου αυτού, με αντίστοιχη στελέχωσή του.

- Να επιτραπούν δρομολογήσεις μέχρι 6 μηνών σε περισσότερες γραμμές ιδιαζόντως τουριστικού ενδιαφέροντος και να προβλεφθεί η ύπαρξη εταιρικού ναυτολογίου.

- Εξομοίωση Φ.Π.Α στο 6,5% κατά τα κρατούντα στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις ξηράς για τα εισιτήρια επιβατών, οχημάτων και φορτίων, ενώ ζητεί ο επίναυλος του 3% να ισχύει μόνο στις άγονες επιδοτούμενες γραμμές.

- Εφαρμογή του μέτρου «ρήτρα καυσίμου» στις πολυετείς συμβάσεις δημόσιας υπηρεσίας να γίνεται υπό ένα σύστημα αυτόματης αναπροσαρμογής.

- Επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών των υπό ελληνική σημαία πλοίων στις γραμμές της Αδριατικής για να παραμείνουν ανταγωνιστικά.
-----------------------
Πηγή: marinews.gr
-----------------------