Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Ετήσιο μνημόσυνο των Απανταχού Αντικυθηρίων και χειροτονία Διακόνου από τον Κυθήρων Σεραφείμ

Το καθιερωμένο ετήσιο μνημόσυνο των απανταχού της Γης κεκοιμημένων Αντικυθηρίων, ως και των μεγάλων ευεργετών και δωρητών της νήσου των Αντικυθήρων (Ηλία Χαρχαλάκη, Γεωργίου Κυνηγαλάκη και Διονυσίου Ανδρονίκου), τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Σεραφείμ στον Ι. Ν. Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης Νέου Φαλήρου την Κυριακή 27-11-2011, όπου προεξήρχε του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας.



Στον Ιερό Ναό υπάρχει παλαιόθεν μεγάλο μαρμάρινο προσκυνητάρι με την εικόνα του πολιούχου των Αντικυθήρων Αγίου Ιερομάρτυρος Μύρωνος, και είθισται στο ναό αυτό η Αντικυθηραϊκή παροικία της Αττικής να πραγματοποιεί τις λατρευτικές συνάξεις και εκδηλώσεις τις εδώ και πολλές δεκαετίες.

Κατά τη διάρκεια της Θ. Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος τέλεσε της εις διάκονον χειροτονία του Αγιορείτου Μοναχού π. Ιωακείμ, στον οποίο απηύθυνε τις ειθισμένες για την περίσταση πνευματικές και πατρικές νουθεσίες για τη νέα του πορεία μέσα στην Εκκλησία τονίζοντας ότι ένας νέος διάκονος πρέπει να έχει ως πρότυπό του τον πρωτομάρτυρα και πρωτοδιάκονο Στέφανο και όλη του η ζωή να αποτελεί μια ζώσα διακονία μέσα στην Εκκλησία και την κοινωνία, ιδιαίτερα στις δύσκολες μέρες που ζούμε.




Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Σεβασμιώτατος, επεσήμανε πόσο σημαντικό είναι να τιμούμε και να μνημονεύουμε όσους έχουν ευεργετήσει τον τόπο τους και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην περίπτωση της νήσου των Αντικυθήρων – ξακουστής πλέον ανά τον κόσμο λόγω του περιβόητου αστρονομικού Μηχανισμού – που έχει πολλές και μεγάλες ανάγκες.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Σεβασμιώτατος Κυθήρων επισκέπτεται πολύ συχνά τα Αντικύθηρα και το ποίμνιό του στο νησί, όχι μόνον το καλοκαίρι αλλά και μεσούντος του χειμώνα, όπου συχνά οι καιρικές συνθήκες είναι δύσκολες και στο νησί κατοικούν ελάχιστοι – πλην ηρωικοί – μόνιμοι κάτοικοι.



Από το 2005 οπότε και εξελέγη, ο Σεβασμιώτατος έχει αναπτύξει μια τρόπον τινά προσωπική πνευματική και αγαπητική σχέση με ένα έκαστο εκ των Αντικυθηρίων, γεγονός που τον καθιστά πάντοτε ευπρόσδεκτο και λίαν αγαπητό στο μικρό νησάκι.

Η ταπεινότης, η ασκητικότης και η υψηλή πνευματικότης του Αγίου Κυθήρων αποτελούν χαρακτηριστικά της προσωπικότητός του, που έχουν ξεπεράσει πλέον τα στενά όρια της Μητρόπολής του και έχουν γίνει σημείο ευρύτερου θαυμασμού και αναφοράς, σε μια εποχή σαν τη σημερινή που σπάνια παρουσιάζονται τέτοια πνευματικά πρότυπα.



Αεικίνητος, παρών σε όλες τις εκδηλώσεις των φορέων και των κατοίκων της επαρχίας του, «μπροστάρης» σε κάθε κοινωνικό και τοπικό πρόβλημα (πρόσφατα απευθύνθηκε και στον ίδιο τον Πρωθυπουργό για μείζονα θέματα της επαρχίας του), με υψηλό εκδοτικό έργο και πολλές πνευματικές εκδηλώσεις, ο Σεβασμιώτατος κάθε μέρα που περνάει γράφει και μια λαμπρή σελίδα στην πορεία της ιστορικής Ιεράς Μητροπόλεως Κυθήρων και Αντικυθήρων.

Μετά το πέρας της Θ. Λειτουργίας και του Ιερού Μνημοσύνου παρετέθη το καθιερωμένο πρόγευμα – καφές στην αίθουσα συνάξεων του Ι. Ναού όπου ο Σεβασμιώτατος δώρισε σε όλους τους παρευρισκόμενους το νέο ημερολόγιο – εγκόλπιο της Ιεράς Μητροπόλεως για το έτος 2012 και ευχήθηκε καταλλήλως ενόψει των Χριστουγέννων, ενώ ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Πειραιώς και τους Ιερείς του Ναού για τη φιλοξενία. Παρευρέθησαν, μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος Κυθήρων κ. Θ. Κουκούλης, ο Αντιδήμαρχος κ. Μ. Πρωτοψάλτης, τα μέλη της Επιτροπής Εγχωρίου Περιουσίας Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. κ. Γ. Γλυτσός και Στρ. Χαρχαλάκης, καθώς επίσης και οι πολιτευτές Πειραιά κ. Σπ. Σπυρίδων και Κ. Κατσαφάδος.



Επίσης παρέστη και ο σεβάσμιος Ιερεύς των Αντικυθήρων π. Αντώνιος Λιγοψυχάκης, ο οποίος για το σκοπό αυτό ταξίδεψε ειδικώς από τα Αντικύθηρα.
-------------------------------------------------------------------
Στράτος Χαρχαλάκης-Φωτογραφίες Στράτος Χαρχαλάκης
-------------------------------------------------------------------