Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011

Επιχείρηση διάσωσης μεταναστών ανοιχτά των Κυθήρων

Μάχη με τα κύματα δίνουν από το απόγευμα περισσότεροι από 100 μετανάστες που πλέουν σε ακυβέρνητο αλιευτικό σκάφος στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή των Κυθήρων.

Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη επιχείρηση του λιμενικού για τη διάσωσή τους ενώ οι συνθήκες δεν βοηθούν στο έργο τους καθώς στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι έντασης 6-7 μποφόρ. Αργά το βράδυ στην περιοχή βρίσκονταν 3 σκάφη του Λιμενικού Σώματος, 3 φορτηγά πλοία και ένα δεξαμενόπλοιο.

Νωρίτερα στην επιχείρηση διάσωσης συνέδραμε από αέρος και ένα C-130.

Το πλοίο ζήτησε βοήθεια μέσω της γραμμής 112 λέγοντας ότι υπέστη μηχανική βλάβη.

Όπως είπαν είχαν ξεκινήσει από την Αλεξάνδρεια με προορισμό το Πρίντεζι της Ιταλίας.
---------------------------------
Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
---------------------------------

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ- ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΣΩΜΑ- Εντοπισμός και διάσωση παράνομων μεταναστών νοτιοδυτικά των Κυθήρων


ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ - ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΚΤΟΦΥΛΑΚΗΣ

Σάββατο, 26 Νοεμβρίου 2011

Εντοπισμός και διάσωση παράνομων μεταναστών νοτιοδυτικά των Κυθήρων

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η ευρείας κλίμακας κοινή επιχείρηση που συντονίστηκε από το Ενιαίο Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής με τη συμμετοχή τριών (03) περιπολικών σκαφών, ενός Ναυαγοσωστικού και ενός Πλωτού Ανοικτής Θαλάσσης Λ.Σ. -ΕΛ.ΑΚΤ., ελικόπτερου Super Puma και C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας καθώς και 6 παραπλεόντων εμπορικών πλοίων.

Συγκεκριμένα απογευματινές ώρες χθες, το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, ενημερώθηκε για την ύπαρξη αλιευτικού σκάφους με άγνωστο αριθμό αλλοδαπών σε δυσχερή θέση, στη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Κρήτης.

Άμεσα ενημερώθηκαν τα παραπλέοντα πλοία και οι κατά τόπους Λιμενικές Αρχές και απέπλευσαν προς εντοπισμό του ανωτέρω σκάφους τρία (03) πλωτά περιπολικά, ένα Ναυαγοσωστικό σκάφος και ένα Πλωτό Ανοικτής Θαλάσσης Λ.Σ.- ΕΛ.ΑΚΤ., ενώ από αέρος απογειώθηκαν ελικόπτερο Super Puma και C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας.

Στις 19:30 το αλιευτικό εντοπίστηκε από το C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας 33 ν.μ. νοτιοδυτικά των Κυθήρων.

Με τον κατάπλου στην περιοχή τον παραπλεόντων και των σκαφών του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής και κάτω από τον συντονισμό του ΕΚΣΕΔ, δόθηκαν οι απαραίτητες οδηγίες ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών (άνεμοι ΒΒΑ 6-7 BF), να προσεγγιστεί με ασφάλεια το κινδυνεύον σκάφος.

Τελικά οι αλλοδαποί μετεπιβιβάστηκαν με ασφάλεια στο ερευνητικό πλοίο «ATLANTIS» σημαίας ΗΠΑ και πρόκειται για 92 άτομα όλοι άνδρες.

Το «ATLANTIS» κατευθύνεται συνοδεία περιπολικών σκαφών Λ.Σ - ΕΛ.ΑΚΤ. στο λιμάνι της Καλαμάτας, το οποίο επιλέχτηκε από το ΕΚΣΕΔ ως ο καταλληλότερος λιμένας αποβίβασης των παραπάνω αλλοδαπών.