Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

«Πράσινο φως» για καλλιέργειες στέβιας στην Ελλάδα από το 2012 - ποια τα οφέλη για τους παραγωγούς

Από το ερχόμενο έτος αναμένεται να ξεκινήσει ευρέως η καλλιέργεια στέβιας στη χώρα μας, έπειτα από την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εγκρίνει τη χρήση της ως γλυκαντική ύλη σε τρόφιμα και ποτά. Το συγκεκριμένο φυτό έχει αρκετές χρήσεις, ενώ η τιμή παραγωγού, σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα.

Από το 2012 θα ξεκινήσει η καλλιέργεια στέβιας στην Ελλάδα, εκτιμά ο Γεωπόνος- ερευνητής, κ. Παύλος Καπόγλου, που ασχολείται διεξοδικά με το θέμα. Σύμφωνα με τον κ. Καπόγλου, οι τιμές παραγωγού, που όλα αυτά τα χρόνια κυμαίνονταν περί τα 6 ευρώ το κιλό, μετά την απόφαση της Κομισιόν, μπορεί να κυμανθούν περί τα 2,5 – 3 ευρώ το κιλό. Σημειώνεται ότι στη χώρα μας ως ώρας η στέβια καλλιεργείται σε πειραματικό στάδιο. Ωστόσο, από το 2012, όσοι παραγωγοί ενδιαφέρονται να καλλιεργήσουν θα πρέπει να συνάψουν συμβόλαια με συγκεκριμένους φορείς. «Τέτοιοι φορείς είναι υπό σύσταση αυτή την περίοδο», εξηγεί ο κ. Καπόγλου.

Ως μηχανή συγκομιδης του σπανακιού ή του βασιλικού θα μπορεί με μια τροποποίηση της να χρησιμοποιηθεί για τη συγκομιδή και της στέβιας. Τα φυτά στέβιας στη συνέχεια θα μπορούν να αποξηρανθούν με μηχανικό τρόπο σε γραμμή (φούρνο) αποξήρανσης και στη συνέχεια θα μπορεί να γίνει διαχωρισμός φύλλων από βλαστούς επίσης μηχανικά.



Η παραγωγή σποροφύτων στέβιας θα μπορεί να γίνεται μαζικά με τη μέθοδο της υδροπονικής επιπλευσης (Float system nursery).

Τα αποξηραμένα φύλλα στέβιας από τις καλλιέργειες στην Ελλάδα μπορουν αρχικά να αποστέλλονται σε εργοστάσια μεταποίησης του προϊόντος σε άλλες χώρες και σε μακρινές αποστάσεις, αλλά αργότερα μπορεί να λειτουργήσουν εργοστάσια μεταποίησης στέβιας για παραγωγή στεβιοζάχαρης και στη χώρα μας.

Ήδη, πάντως, υπαρχουν πολλοί ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες μεταξύ των οποίων και συνεταιριστικές οργανώσεις, που έχουν έλθει σε επαφή με τον Παύλο Καπόγλου (Γεωπόνο - ερευνητή και συγγραφέα βιβλίου για τη στέβια), οι οποίοι θέλουν να γίνουν φορείς καλλιέργειας και εμπορίας της στέβιας, όπως οι εταιρείες αγοράς και εξαγωγών φύλλων καπνού.

Θετικές αντιδράσεις

Πάντως, στο άκουσμα και μόνον της απόφασης, εκδηλώθηκαν οι πρώτες θετικές αντιδράσεις. Ήδη η Coca-Cola στην Ευρώπη καλωσόρισε την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εγκρίνει τη χρήση των γλυκοζιτών στεβιόλης (στέβια) ως γλυκαντικής ύλης σε τρόφιμα και ποτά.

Η απόφαση αυτή ανοίγει το δρόμο, ώστε η εταιρεία να προσφέρει περισσότερα απολαυστικά προϊόντα με λιγότερες θερμίδες.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, η Πρόεδρος της Coca-Cola Ευρώπης, Dominique Reiniche, δήλωσε: «Η Coca-Cola Ευρώπης καλωσορίζει την έγκριση της στέβια ως γλυκαντικής ύλης σε τρόφιμα και ποτά σε όλη την Ευρώπη. Η προσθήκη της στέβιας στο εύρος των γλυκαντικών που ήδη χρησιμοποιούμε στα αναψυκτικά μας, μας δίνει ακόμα μεγαλύτερες δυνατότητες να πρωτοπορήσουμε με πιο απολαυστικά προϊόντα στους καταναλωτές μας. Πρόκειται για ένα ακόμα ορόσημο, στη συνεχή προσπάθειά μας να διευρύνουμε την γκάμα των προϊόντων μας, προσφέροντας περισσότερες επιλογές για κάθε περίσταση και τρόπο ζωής».



Η προσθήκη της στέβιας ως μίας ακόμα επιλογής γλυκαντικής ύλης επεκτείνει την επιτυχημένη ανάπτυξη της κατηγορίας προϊόντων με λίγες ή καθόλου θερμίδες της Coca-Cola. Σχεδόν 30 χρόνια πριν, η Coca-Cola παρουσίασε στην αγορά την Coca-Cola Light, το πρώτο της απολαυστικό αναψυκτικό χωρίς θερμίδες.

Σήμερα, 2/3 των εμπορικών της σημάτων διαθέτουν επιλογές με λίγες ή καθόλου θερμίδες και 30% του συνολικού όγκου πωλήσεων των 140 εμπορικών σημάτων της στην Ευρώπη αντιστοιχεί σε προϊόντα με λίγες ή καθόλου θερμίδες.

Μέσα από τη διεύρυνση της γκάμας των προϊόντων, η μέση περιεκτικότητα σε θερμίδες μιας μερίδας ανθρακούχων αναψυκτικών της Coca-Cola Ευρώπης έχει μειωθεί κατά 10% την τελευταία δεκαετία. Η εταιρεία θα συνεχίσει να καινοτομεί, χρησιμοποιώντας ποικιλία γλυκαντικών υλών στην γκάμα των προϊόντων της, ώστε να προσφέρει εξαιρετικά ροφήματα που ανταποκρίνονται στις γευστικές απαιτήσεις των καταναλωτών.

Η στέβια είναι ένα ακόμη παράδειγμα καινοτομίας και δέσμευσης της The Coca-Cola Company να απαντά στις ανάγκες και επιθυμίες των καταναλωτών. Καθώς η στέβια ως γλυκαντική ύλη για χρήση σε τρόφιμα και ποτά έχει εγκριθεί στη Γαλλία από το 2009, η The Coca-Cola Company ήταν μία από τις πρώτες εταιρείες στην Ευρώπη που λάνσαρε ρόφημα με συνδυασμό στέβια και άλλων γλυκαντικών φυσικής προέλευσης. Από το Μάρτιο του 2010, η Fanta Χωρίς Ανθρακικό με στέβια διατίθεται στους Γάλλους καταναλωτές με 30% λιγότερη ζάχαρη.

Για την The Coca-Cola Company η καινοτομία στο θέμα των γλυκαντικών αποτελεί αντικείμενο έρευνας για σχεδόν 50 χρόνια, με στόχο να προσφέρει ποικιλία προϊόντων για δροσιά, απόλαυση και ενυδάτωση.

Η χρήση της στέβια στα προϊόντα της εταιρείας, είναι το αποτέλεσμα 6 ετών πρωτοποριακής συνεργασίας μεταξύ της The Coca-Cola Company και της Cargill, για την παραγωγή μιας γλυκαντικής ύλης μηδενικών θερμίδων φυσικής προέλευσης.

Φέρνει… επανάσταση η στέβια

Η παγκόσμια αγορά των γλυκαντικών κυριαρχείται από τη ζάχαρη και τις χημικές γλυκαντικές ουσίες ασπαρτάμη και σε μικρότερο βαθμό από τη σουκραλόζη. Όμως το ενδιαφέρον για τη στέβια έχει αυξηθεί «εκρηκτικά» μετά την έγκριση χρήσης της από τον ΟΗΕ και τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον κ. Καπόγλου: «η στέβια αναμένεται να εκτοπίσει τα χημικά γλυκαντικά (ασπαρτάμη, σουκραλόζη κ.λπ.), αλλά και να αποσπάσει μεγάλα μερίδια αγοράς και από την κλασική ζάχαρη (τευτλοζάχαρη και καλαμοζάχαρη), όπως εκτιμούν διεθνείς αξιόπιστοι αναλυτές».

Ήδη στη Ιαπωνία και την Κορέα έχει αποσπάσει περισσότερα από το 40% του μεριδίου αγοράς της ζάχαρης, πέτυχε πολύ καλές επιδόσεις στη Γαλλία , ενώ στις ΗΠΑ έχει αποσπάσει το 23% του μεριδίου αγοράς από τη ζάχαρη στις ΗΠΑ από το 2009.

Αξιόπιστοι διεθνείς αναλυτές προβλέπουν, ότι σε λίγα χρόνια η Στέβια θα αποσπάσει πάνω από το 30% του μεριδίου αγοράς της ζάχαρης και των γλυκαντικών διεθνώς.

Να σημειωθεί, ότι η ΕΕ είναι μια μεγάλη αγορά κατανάλωσης ζάχαρης και γλυκαντικών, όπου η κατανάλωση της τευτλοζάχαρης ανέρχεται στα περίπου 31 εκατομμύρια τόνους (κατέχει το 20% της παγκόσμιας κατανάλωσης, που ανέρχεται γύρω στα 160 εκατομμύρια τόνους ζάχαρης).



Ωστόσο η στέβια έχει πολλές χρήσεις:

Α) Χρησιμοποιείται γενικά όπου χρησιμοποιείται η ζάχαρη και άλλα γλυκαντικά, (στα αναψυκτικά ποτά, στα γαλακτοκομικά, τη σοκολάτα, στη ζαχαροπλαστική και στα γλυκά, στις κονσέρβες φρούτων, στα παγωτά, στο λιανικό εμπόριο οικιακής χρήσης κ.λπ.).

Β) Επιπλέον όμως χρησιμοποιείται στη μαγειρική και πάει παντού, όπου πάει και ο μαϊντανός.

Γ) Ακόμη χρησιμοποιείται σαν αφέψημα ( τσάι), σε τσίχλες, σε οδοντόκρεμες, στα σαμπουάν και τα καλλυντικά, στις ζωοτροφές
------------------------------------------
Πηγή: paseges.gr-Αλέξανδρος Μπίκας
------------------------------------------