Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

«Σιγά το έργο!» είπε ο Α’ Αντιδήμαρχος...

Στην αρχή του δημοτικού συμβουλίου της Τρίτης 26/10, ο αντιπρόσωπος της Κυθηραϊκής Πρωτοβουλίας Βύρων Πρωτοψάλτης ζήτησε από τη δημοτική αρχή να δώσει τις απαραίτητες εξηγήσεις για το σκάνδαλο της ανάθεσης μικροβιολογικών αναλύσεων πόσιμου νερού σε φαινομενικά μη σωστά διαπιστευμένη εταιρεία έναντι υπέρογκου ποσού.

Απουσία του κ. Δημάρχου, ανταποκρίθηκε ο αντιδήμαρχος Μ. Πρωτοψάλτης.

Αδυνατώντας προφανώς να δώσει απλές, εμπεριστατωμένες απαντήσεις, προσέφυγε στην πάγια τακτική της υποβάθμισης του θέματος ως επουσιώδες και αντάξιο λόγου από σοβαρούς ανθρώπους: «Σιγά το έργο!» αναφώνησε, αναφερόμενος στη διαφορά των 4.505 € μεταξύ της προσφοράς που επικυρώθηκε στην εταιρεία LC Lab, της επιλογής του Δημάρχου, και της «παραμελημένης» προσφοράς της Envirolabs.

Και εδώ ίσως φθάνουμε στην καρδιά των αρχών που διαχωρίζουν την Κυθηραϊκή Πρωτοβουλία από τον τρόπο σκέψης των ηγετών της νυν δημοτικής αρχής: πιστεύουμε πως δεν υπάρχουν «μικρά» ή «μεγάλο» ατοπήματα στη διαχείριση της δημόσιας περιουσίας, και πως η ανεύθυνη (ή όπως αλλιώς την ονομάσουμε) διαχείριση επουσιωδών δήθεν θεμάτων οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε πολύ χειρότερες καταστάσεις.

Ειρήσθω εν παρόδω, παρακαλούμε θερμά τον Α’ αντιδήμαρχο να εξηγήσει στους Κυθήριους δημότες με ποιά κριτήρια θεώρησε πως το ποσόν των 4.505 € επιδέχεται τον χαρακτηρισμό «σιγά το έργο».
Να θυμίσουμε πως αντιστοιχούν σε 70-75 μεροκάματα;

Αυτά ως προς το ήθος. Οπωσδήποτε ποιό βαρυσήμαντη ήταν η διακήρυξη του κ. αντιδημάρχου πως «Πρέπει να αναγνωρίσουμε το δικαίωμα στον Δήμαρχο να παίρνει πρωτοβουλίες. Ο Δήμαρχος έκρινε πως καλώς έκανε να αναθέσει τις αναλύσεις σε μια εταιρεία που γνωρίζει… Δεν χρειάζεται να αναλωνόμαστε για τέτοια θέματα».

Εξαρτάται. Σίγουρα επιτρέπεται στον δήμαρχο να λαμβάνει ορισμένες πρωτοβουλίες, κυρίως βέβαια σε θέματα επείγοντα. Επ’ ουδενί όμως αυτό δεν αποτελεί εν λευκώ άδεια να κάνει ότι του κατέβει.

Και εάν ακόμα υποθέσουμε ότι δικαιούται ο δήμαρχος να επιλέξει ανάδοχο της αρεσκείας του (και εν τοιαύτη περιπτώσει, γιατί η κωμωδία των πολλαπλών προσφορών;), αυτό δεν μπορεί να το πράξει με κριτήρια καθαρά άσχετα με τα συμφέροντα του δήμου.

Δεν μπορεί, λόγου χάριν, να επιλέξει τον τάδε ανάδοχο επειδή πρόκειται για παλιό συμμαθητή του, επειδή διαθέτει όμορφα σχεδιασμένη ιστοσελίδα, επειδή έχει χαριτωμένο λογότυπο ή επειδή εκεί εργάζεται ο βαπτιστικός του.
Τέτοια δικαιώματα, κ. Μιχάλη Πρωτοψάλτη, δεν αναγνωρίζουμε ούτε στον δήμαρχο, ούτε σε κανέναν άλλον.

Εν όψει του ότι πέρασαν τρεις εβδομάδες από τότε που για πρώτη φορά ζητήθηκε από τη δημοτική αρχή να δώσει τις πρέπουσες εξηγήσεις, ενώ από τότε έως σήμερα εισπράξαμε μόνον ρητορικές αερολογίες, η επίσημη απόφαση για την περαιτέρω διευθέτηση του θέματος από την κατάλληλη ελεγκτική αρχή θα ληφθεί εντός των προσεχών ημερών από τη Συντονιστική Επιτροπή της Κυθηραϊκής Πρωτοβουλίας.
------------------------------
Κυθηραϊκή Πρωτοβουλία
Δελτίο Τύπου, 26/10/2011