Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ

Με την πρέπουσα εκκλησιαστική τάξη έγιναν τα εγκαίνια του Ι. Ν. του Παντοκράτορος Χριστού στο Κάστρο της Χώρας των Κυθήρων από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Σεραφείμ.

Ο Ιερός Ναός είναι κτίσμα του 1545 και αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα νησιώτικου ναού της μεταβυζαντινής εποχής, βρίσκεται δε στον κεντρικό δρόμο, μπροστά από το κτήριο που στεγάζει το σημαντικό ιστορικό αρχείο των Κυθήρων.






Είναι μονόκλιτος (παλαιότερα υπήρχε και δεύτερο κλίτος αφιερωμένο στον Τίμιο Πρόδρομο), θολωτός, χτισμένος με παχείς λιθόκτιστους τοίχους και με ημικυκλική αψίδα στο άγιο βήμα, ενώ διασώζει ορισμένες ωραιότατες μεταβυζαντινές τοιχογραφίες.

Ο ναός δεν λειτουργήθηκε κατά τον 20ό αιώνα και με αφορμή τις πρόσφατες εργασίες συντήρησης της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, εκτίσθη νέα Αγία Τράπεζα (η παλαιά είχε καταστραφεί από τους Γερμανούς στην Κατοχή, που είχαν μετατρέψει το ναό σε πυριτιδαποθήκη), τον καθαγιασμό της οποίας τέλεσε ο Σεβασμιώτατος.






Τα άγια μαρτυρικά λείψανα που τοποθετήθηκαν μέσα στην Αγία Τράπεζα κόμισε στα Κύθηρα ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Θεοτόκου Καλλίπετρας Βεροίας π. Παλαμάς Κυριλλίδης, ο οποίος με την άδεια του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμονος μετέβη ειδικώς στα Κύθηρα προκειμένου να είναι ο Ιερομνήμων της τελετής των Εγκαινίων.

Την τελετή και τη Θ. Λειτουργία των Εγκαινίων παρακολούθησαν με ευλάβεια κάτοικοι των Κυθήρων καθώς και πολλοί προσκυνητές από την Κρήτη που βρέθηκαν στο νησί με αφορμή τη μεγάλη πανήγυρη της Παναγίας της Μυρτιδιωτίσσης.

Ο Σεβασμιώτατος μίλησε σχετικά με την τελετουργία των Ιερών Εγκαινίων και τη σημασία της και ο π. Παλαμάς αναφέρθηκε – δι΄ευχών του Σεβασμιωτάτου – στο γεγονός της Θείας Αναλήψεως του Χριστού, επ΄ ονόματι της οποίας καθαγιάσθηκε ο Ιερός Ναός.






Μετά το πέρας της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας των Εγκαινίων ο Σεβασμιώτατος μοίρασε στον πιστό λαό αποτμήματα από τα ευλογημένα ιερά υλικά των Εγκαινίων (αρχιερατικό σάβανο και ενδύματα) και τόνισε ότι αυτά αποτελούν υψίστης χάριτος φυλακτήριο προς αγιασμόν και ευλογίαν του λαού.

Την ακολουθία και τη Θ. Λειτουργία των Ιερών Εγκαινίων έψαλλε ο Πρωτοψάλτης και Καθηγητής Βυζαντινής Μουσικής κ. Γεώργιος Κατσούλας βοηθούμενος από τον κ. Στράτο Χαρχαλάκη.
-------------------------------------------------------------
Στράτος Χαρχαλάκης-Φωτογραφίες Στράτος Χαρχαλάκης
-------------------------------------------------------------