Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

Απειλές κατά φοιτητών που διαφωνούν με κλείσιμο ΑΕΙ

«Μην τολμήσετε να εμφανιστείτε στο αμφιθέατρο. Σας γνωρίζουμε. Ξέρουμε πού μένετε...».

Απειλές, όπως οι παραπάνω, καταγγέλλουν ότι δέχθηκαν, μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων, οι φοιτητές της ομάδας «Αγανακτισμένοι Φοιτητές: ΟΧΙ στις Καταλήψεις», οι οποίοι επρόκειτο χθες το απόγευμα να παρουσιάσουν στα ΜΜΕ τις θέσεις τους, αλλά λόγω των πιθανών επεισοδίων ακύρωσαν την εκδήλωση.

Πάντως, όπως ανέφερε στην «Κ» εκπρόσωπός τους, θα γίνει προσπάθεια να βρεθεί ο ηλεκτρονικός υπολογιστής από τον οποίο εστάλησαν τα μηνύματα. Ο ίδιος, εύλογα, ως πηγή των απειλών στοχοποίησε τις φοιτητικές παρατάξεις που τάσσονται υπέρ των καταλήψεων, ενώ η ομάδα θα ζητήσει και από την ομοσπονδία των πανεπιστημιακών να συνταχθεί στο πλευρό της υπέρ των ανοιχτών ΑΕΙ.

Ανάλογο κλίμα εκφοβισμού και απειλών καταγγέλλουν ότι υφίστανται οι φοιτητές «Ψηφίζουμε Ανοιχτή ΑΣΟΕΕ (ΟΠΑ)». Για το θέμα των ανοιχτών ΑΕΙ έστειλαν επιστολή στον πρωθυπουργό, την υπουργό Παιδείας και τις πρυτανικές αρχές του ΟΠΑ.

Χθες ήταν υπό κατάληψη, σύμφωνα με τα στοιχεία των φοιτητικών συλλόγων, 238 σχολές και τμήματα πανεπιστημίων και ΤΕΙ. Την περασμένη εβδομάδα οι καταλήψεις ήταν 285, ενώ στις αρχές Σεπτεμβρίου 330.

Την Πέμπτη θα γίνει νέο συλλαλητήριο (13.00, Προπύλαια) ενώ κρίσιμες είναι οι σημερινές και αυριανές φοιτητικές συνελεύσεις, με ορατό τον κίνδυνο απώλειας της εξεταστικής του Σεπτεμβρίου ή και του χειμερινού εξαμήνου, αφού έως τώρα λόγω των καταλήψεων έχουν χαθεί τρεις εβδομάδες.

Ο νέος νόμος προβλέπει, όπως τονίζει σε εγκύκλιο που έστειλε το υπ. Παιδείας στα ΑΕΙ, ότι σε κάθε εξάμηνο πρέπει να γίνεται διδασκαλία σε 13 εβδομάδες -άρα δεν νοείται σύμπτυξη μαθημάτων- και οι εξετάσεις Σεπτεμβρίου να γίνονται πριν ξεκινήσει το χειμερινό εξάμηνο.

Μάλιστα, χθες βγήκε η πρώτη απόφαση σχολής -στη Φιλοσοφική ΑΠΘ- που λέει ότι όσα μαθήματα δεν εξετάστηκαν λόγω καταλήψεων δεν θα εξεταστούν. Η εξεταστική θα γίνει μόνο για όσα θα απομένουν, όταν σταματήσουν οι καταλήψεις.

«Μετά την απόφαση παράτασης των καταλήψεων από τους Συλλόγους Φοιτητών των Τμημάτων Ιστορίας Αρχαιολογίας, Φιλολογίας, Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής, Ψυχολογίας, Αγγλικής και Γαλλικής Φιλολογίας καθίσταται αδύνατη η αναπλήρωση εξέτασης μαθήματος που δεν πραγματοποιήθηκε» ανακοίνωσε η κοσμητεία, τονίζοντας ότι τα μαθήματα του χειμερινού εξαμήνου θα ξεκινήσουν στις 3/10.

Πάντως, ορισμένοι διδάσκοντες στη σχολή διατύπωσαν ενστάσεις εάν η απόφαση του κοσμήτορα μπορεί να δεσμεύσει τα τμήματα. Από την άλλη, στο πλευρό των φοιτητών που ζητούν να ανοίξουν τα ΑΕΙ τάσσονται όλο και περισσότεροι διδάσκοντες.

Ενδεικτικά, ο πρύτανης του ΟΠΑ κ. Κων. Γάτσιος σε επιστολή προς την ακαδημαϊκή κοινότητα του ιδρύματος ζητεί να επαναλειτουργήσει άμεσα και πλήρως το πανεπιστήμιο. Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε η ανακοίνωση του συλλόγου ΔΕΠ του Πολυτεχνείου Κρήτης.
--------------------------------------------------
Πηγή: kathimerini.gr-Του Αποστολου Λακασα
--------------------------------------------------