Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

Χρηματοδοτική ένεση 31 εκ. ευρώ για τους αγρότες των νησιών του Αιγαίου

Με ευρύτατη διακομματική στήριξη υιοθετήθηκε από την Επιτροπή Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Έκθεση του Ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Καθηγητή κ. Γιώργου Παπαστάμκου επί προτάσεως Κανονισμού σχετικά "με τον καθορισμό ειδικών μέτρων για τη γεωργία στα μικρά νησιά του Αιγαίου".

Οι συνολικά 39 τροπολογίες του Έλληνα Ευρωβουλευτή έτυχαν καθολικής έγκρισης, με σημαντικότερη εκείνη που προτείνει αύξηση του προϋπολογισμού του σχετικού προγράμματος από 23,9 εκ ευρώ, όπως εισηγείται η Κομισιόν, σε 31,1 εκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να υποβοηθηθεί περαιτέρω η παραγωγή και εμπορία παραδοσιακών αγροτικών προϊόντων των νησιών του Αιγαίου.

Πέραν της αύξησης του συνολικού προϋπολογισμού του καθεστώτος, στην υιοθετηθείσα Έκθεση του κ. Παπαστάμκου προτείνεται, μεταξύ άλλων, η ενίσχυση και της μεταφοράς των παραγομένων, πρωτογενών ή μεταποιημένων, γεωργικών προϊόντων από τα νησιά του Αιγαίου προς τους ηπειρωτικούς, αλλά και νησιωτικούς -ενωσιακούς και περιφερειακούς- εμπορικούς προορισμούς.

Στην εποχή της πρωτοφανούς ελληνικής οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, αλλά και αμφισβήτησης της αποτελεσματικότητας του εθνικού μας συστήματος διακυβέρνησης, η Επιτροπή Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δια της υπερψηφίσεως της Έκθεσης του κ. Παπαστάμκου, στέλνει ένα σαφές μήνυμα έμπρακτης αλληλεγγύης προς μία περιοχή της ΕΕ, η οποία δοκιμάζεται και από χρόνιες διαρθρωτικές υστερήσεις.

Λόγω των ιδιαιτέρων συνθηκών που δημιουργούν η εδαφική ασυνέχεια, το απόμακρον και ο κατακερματισμός των νησιωτικών συμπλεγμάτων του Αιγαίου, η ΕΕ παρέχει καθεστώς οικονομικής συνδρομής προς όλα τα νησιά του Αιγαίου (πλην της Ευβοίας και της Κρήτης) για την παραγωγή, μεταποίηση και εμπορία συγκεκριμένων γεωργικών προϊόντων καθώς και για τον εφοδιασμό τους με πρώτες ύλες.

Σύμφωνα με τον Μακεδόνα Ευρωβουλευτή, η αντιμετώπιση των μονίμων και δομικών δυσχερειών του γεωργικού κλάδου των νησιών του Αιγαίου απαιτεί συστημική προσέγγιση, εις βάθος ανάλυση των αναγκών και ύπαρξη σαφούς στρατηγικού προσανατολισμού.

Η έννοια της γεωργικής δραστηριότητας, κατά την πλέον σύγχρονη σύλληψή της, συγκοινωνεί αναπόδραστα με την αειφόρο οικονομική, κοινωνική και οικολογική ανάπτυξη.

Η γεωργική παραγωγή των νησιών του Αιγαίου οφείλει να έχει προσανατολισμό προς την προώθηση συνεργειών μεταξύ της τοπικής γεωργικής οικονομίας και της τουριστικής ανάπτυξης, καθώς και της διατήρησης του φυσικού και πολιτισμικού τοπικού πλούτου
--------------------------
Πηγή:  agrotypos.gr
--------------------------