Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011

Τα Αντικύθηρα εόρτασαν τον Πολιούχο και Προστάτη τους Άγιο Μύρωνα

«Χαίροις Ιερέων υπογραμμός» έψαλλε κλήρος και λαός στις 16 και 17 Αυγούστου στο Ιερό Προσκύνημα του Αγίου Ιερομάρτυρος Μύρωνος, πολιούχου της νήσου των Αντικυθήρων.

Με προεξάρχοντα τον επιχώριο Μητροπολίτη, Σεβασμιώτατο Κυθήρων & Αντικυθήρων κ. Σεραφείμ έλαβαν χώρα οι εορταστικές εκδηλώσεις, όπως κάθε χρόνο, προς τιμήν του Ιερομάρτυρος Αγίου Μύρωνος, που μαρτύρησε επί αυτοκράτορος Δεκίου με φρικτά βασανιστήρια, στη θέα των οποίων δεν δείλιασε αλλά μαρτυρικά τα υπέμεινε «τελέσας τον δρόμον, τηρήσας την πίστην, αγωνισάμενος τον καλόν αγώνα της πίστεως» και κερδίζοντας έτσι τον αιώνιο και αμαράντινο στέφανο της δόξης.





Την παραμονή της εορτής 16-08 και περί ώρα 21:00 τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός και ανήμερα 17-08 ο Όρθρος και η Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου και με τη συμμετοχή του πανοσ. Αρχιμανδρίτου π. Παλαμά Κυριλλίδη, Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Θεοτόκου Καλλίπετρας Ράχης Βεροίας, του πανοσ. Αρχιμανδρίτου π. Φρουμεντίου Δημητρίου, εφημερίου του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Εσταυρωμένου Χριστού Χώρας Κυθήρων, του πανοσ. Αρχιμανδρίτου π. Μελετίου Στάθη, συνεργάτου της Συνοδικής Επιτροπής επί των Αιρέσεων της Ι.Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και του π. Αντωνίου Λιγοψυχάκη, επί 30ετία ιερέως των Αντικυθήρων.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο πανοσ. Αρχιμανδρίτης π. Παλαμάς Κυριλλίδης και τόνισε ότι ο Άγιος Μύρων ήταν «ιερεύς εννομώτατος», όπως λέει χαρακτηριστικά ένας ύμνος προς τιμήν του Αγίου και ότι αποτελεί πρότυπο Ιερέως και μάρτυρος καθώς η βαθιά πίστη Του στο Χριστό τον οδήγησε στο φρικτό μαρτύριο, με αποτέλεσμα τόσους αιώνες μετά να τον τιμούμε και να τον γεραίρουμε με ύμνους και λατρευτικές συνάξεις.
Τόνισε δε ότι στην ορθόδοξη πίστη δεν υπάρχουν καλοί και κακοί άνθρωποι αλλά φωτισμένοι και λιγότερο φωτισμένοι και ο Άγιος Μύρων υπήρξε ένα λαμπρό παράδειγμα φωτισμένου Ιερέως που ακτινοβολεί ανά τους αιώνες με τη ζωή και το μαρτύριό του.






Μετά το πέρας της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας έγινε η λιτανεία της Ιεράς Εικόνος του Αγίου Μύρωνος μέχρι το σπήλαιο της ευρέσεως, όπου τελέστηκε αγιασμός και στη συνεχεία όλο το εκκλησίασμα πέρασε κάτω από την εικόνα όπως απαιτεί το έθιμο.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την εόρτιο τράπεζα που παρατέθηκε όπως κάθε χρόνο στον αύλειο χώρο του Ι. Ναού.

Τα έξοδα της φετινής πανυγήρεως προσέφερε ο κ. Διονύσιος Γαλανάκης από τις ΗΠΑ, διακεκριμένος Ιατρός στο νοσοκομείο Stonybrooke της Νέας Υόρκης.






Παρέστησαν ο Δήμαρχος Κυθήρων κ. Θεόδωρος Κουκούλης συνοδευόμενος από τους αντιδημάρχους, τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και Δημοτικούς Συμβούλους, προσκυνητές από την Κρήτη, τα Κύθηρα και δεκάδες απόδημοι Αντικυθήριοι της Αυστραλίας και της Αμερικής που κάθε χρόνο εκπληρώνουν το τάμα τους και προσκυνούν στην εορτή του Αγίου Μύρωνος.

Τις εορταστικές εκδηλώσεις λάμπρυνε με τη παρουσία του για ενδέκατη συνεχή χρονιά κλιμάκιο του Χορού Ψαλτών «Ψαλτικής Διάκονοι» από την Αθήνα υπό τη χοραρχία του Πρωτοψάλτου κ. Ι. Τσούνη.
--------------------------------
Στράτος Χαρχαλάκης
--------------------------------