Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011

Εγκαίνια Ιερού Ναού στα Αντικύθηρα

Το εσπέρας της εορτής του Αγίου Μύρωνος, Πολιούχου της νήσου, ο Σεβασμιώτατος Κυθήρων & Αντικυθήρων κ. Σεραφείμ με την τιμία συνοδεία Του μετέβησαν στον νεοανεγερθέντα Ι. Ν. Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης και του Οσίου πατρός ημών Αθανασίου του Αθωνίτου στην περιοχή Χαρχαλιανά Αντικυθήρων όπου και τέλεσαν τον Πανηγυρικό Εσπερινό των Ιερών Εγκαινίων, κομίζοντας και τα Άγια Μαρτυρικά Λείψανα, τα οποία όπως προβλέπεται από την τάξη της Εκκλησίας μας εναποτέθηκαν επί της Αγίας Τραπέζης.




Την επαύριο, 18-08 ο Σεβασμιώτατος εγκαινίασε την Αγία Τράπεζα του Ιερού Ναού και τέλεσε την πρώτη Θεία Λειτουργία, την οποία με κατάνυξη παρακολούθησαν οι κάτοικοι και επισκέπτες της νήσου. Στην Αγία Τράπεζα του Ι. Ναού τοποθετήθηκαν Ιερά Λείψανα των Αγίων Δισιδερίου του Αναγνώστου, των αγίων μαρτύρων των εν Τρανσακούω της Ιταλίας και του Αγ. Τιμοθέου τα οποία κόμισε στη νήσο ο πανοσ. Αρχιμανδρίτης π. Παλαμάς Κυριλλίδης, ηγούμενος της Ιεράς Μονής Θεοτόκου Καλλίπετρας Ράχης Βεροίας, με τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμονος.




Ο κτήτωρ του Ι. Ναού, Ταξίαρχος της Πολεμικής Αεροπορίας ε.α. κ. Ιωάννης Τζινάκος παρέθεσε εόρτια κεράσματα μετά το πέρας των Ιερών Εγκαινίων και δώρισε στον Σεβασμιώτατο μια εικόνα του Τιμίου Προδρόμου αγιογραφημένη από την αείμνηστη σύζυγό του Ειρήνη (+2009), στη μνήμη της οποίας ανήγειρε τον Ιερό Ναό που εγκαινιάστηκε.

Μετά το πέρας των Ιερών Εγκαινίων και της πρώτης πανυγηρικής Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος τέλεσε το διετές ιερόν μνημόσυνον της αειμνήστου κτητορίσσης Ειρήνης Τζινάκου και μίλησε σχετικά με τη σημασία του να τελούνται εγκαίνια ενός νέου ιερού ναού, αλλά και ότι συμβολικά πρέπει και οι άνθρωποι να εγκαινίζονται πνευματικά και ψυχικά. Παράλληλα, εξέφρασε την επιθυμία του κάθε χρόνο στο νέο αυτό Ιερό Ναό να τελείται από τον ίδιο πανηγυρική Ιερά Αγρυπνία κατά την τάξι του Αγίου Όρους επί τη μνήμη του Οσίου Αθανασίου του Αθωνίτου.




Το εσπέρας της 18-08 ο Σεβασμιώτατος τέλεσε την ακολουθία του Αγιασμού και του Εσπερινού στον Ιερό Ναό Αγίου Χαραλάμπους Ποταμού Αντικυθήρων, επί τη περατώσει των καθολικών εργασιών ανακαίνισης και εξωραϊσμού και απηύθυνε θερμότατες ευχαριστίες προς τον δωρητή.

Όλες τις Ιερές Ακολουθίες λάμπρυνε με την παρουσία του στο νησί, για ενδέκατη συνεχή χρονιά, κλιμάκιο του Χορού Ψαλτών «Ψαλτικής Διάκονοι» υπό τη διεύθυνση και χοραρχία του Πρωτοψάλτου και Καθηγητού κ. Ιωάννη Τσούνη, εξαιρετικά προσφιλούς σε όλους τους Αντικυθήριους.



--------------------------
Στράτος Χαρχαλάκης
--------------------------