Τρίτη 16 Αυγούστου 2011

Πανηγυρικός Ἑσπερινός εἰς την Ιερά Μονή Παναγίας Μυρτιδιώτισσας






Στον πανηγυρικό Εσπερινό προσήλθε πλήθος πιστών οι οποίοι παρηκολούθησαν με κατάνυξη την θεία ακολουθία και προσκύνησαν την Ιερά εικόνα της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας.






Μετά το πέρας του Εσπερινού στην Ιερά Μονή της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Σεραφείμ μετέβη εἰς τον Ιερό Ναό Παναγίας Μυρτιδιώτισσας του Κάστρου Χώρας




Η γιορτή της Παναγίας στο Κάστρο

Με λαμπρότητα γιορτάσαμε και φέτος τη γιορτή της Παναγίας στο Κάστρο.

Το βράδυ έγινε πανηγυρικός ο μεγάλος εσπερινός, στον οποίο χοροστάτησε ο Μητροπολίτης μας και αμέσως μετά εψάλη η επιτάφιος ακολουθία με τα εγκώμια για τη μετάσταση της Παναγίας, η οποία καθιερώθηκε στην Τήνο κατά το 1907.




Στη συνέχεια η εικόνα της Κοιμήσεως ελιτάνευσε σε όλο το φρούριο κάτω από το λαμπρό Αυγουστιάτικο φεγγάρι.

Η ατμόσφαιρα ήταν άκρως κατανυκτική με τη συνοδεία του αθάνατου ύμνου «Απόστολοι εκ περάτων.»

Ο ναός της Παναγίας στο Κάστρο ως γνωστόν από το 16ο αι. που κτίστηκε και για 200 χρόνια επί Ενετών λειτούργησε σαν καθολικός ναός. Το 1806 εγκαινιάσθηκε ορθόδοξος επ’ονόματι της Μυρτιδιώτισσας. Τα τελευταία 30 χρόνια από τον αείμνηστο παπά Σταύρο καθιερώθηκε η ακολουθία του επιταφίου και των χαιρετισμών της Κοιμήσεως να ψάλλεται στο Κάστρο το βράδυ της παραμονής.




Οι επισκέπτες του Κάστρου απόλαυσαν εκτός από την θρησκευτική ατμόσφαιρα και δύο μνημεία, τα οποία έχουν αποκατασταθεί από τη Αρχαιολογική Υπηρεσία και παρέμειναν ανοικτά, ο Παντοκράτορας με τις σπάνιες τοιχογραφίες και η μπαρουταποθήκη, η οποία στεγάζει το μουσείο των οικοσήμων.

Η επιμελήτρια αρχαιοτήτων κ. Μαρίνα Παπαδημητρίου είχε επιστρατεύσει όλο το δυναμικό του κλιμακίου και εκράτησαν το Κάστρο και τους επισκέψιμους χώρους ανοιχτά μέχρι τα μεσάνυχτα.
----------------------------------------------------------
Αντώνης Λαμπρινίδης - Ελένη Χάρου-Κορωναίου
----------------------------------------------------------